Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen Tijd voor loonsverhoging? 6 tips!

Tijd voor loonsverhoging? 6 tips!

19-08-2019

De snelste manier om meer te verdienen is van baan wisselen. Maar wat als je geen nieuwe baan wilt, maar wél een hoger salaris? Dan wordt het tijd voor een stevige onderhandeling. Met een goede voorbereiding ben je er helemaal klaar voor!

1.    Kies het juiste moment

Jouw werkgever zal je waarschijnlijk geen spontane loonsverhoging geven. Je zult er zélf om moeten vragen. Nee heb je, ja kun je krijgen. Kies wel het juiste moment. Bijvoorbeeld als je net een opleiding hebt afgerond. Of een mooie prestatie hebt neergezet. Ook een functioneringsgesprek is een goed moment. Vraag niet om loonsverhoging als je baas het duidelijk te druk heeft. 

2.    Benadruk jouw prestaties

Een loonsverhoging moet je verdienen. Laat dus zien waarom een hoger salaris terecht zou zijn. Het liefst zo duidelijk mogelijk: met voorbeelden en cijfers. Wat heb je allemaal gedaan en voor elkaar gekregen? Zo laat je zien dat je een bijdrage hebt geleverd aan het bedrijf. Want aan alleen woorden en beloftes heeft je leidinggevende niet zo veel.

3.    Reageer goed op een afwijzing

Vindt je werkgever de tijd nog niet rijp voor een salarisverhoging? Word dan niet boos en ga niet in discussie. Vraag liever wat je kunt doen om over een paar maanden wél die loonsverhoging te krijgen. Spreek bijvoorbeeld af om over een half jaar nog eens verder te praten. En vergeet niet om zulke afspraken vervolgens op papier te zetten! 

4.    Dreig niet met ontslag

“Als ik geen salarisverhoging krijg, stap ik op!”. Dit is geen goed begin van een onderhandeling. Dreigen is niet goed voor de sfeer en de verhouding met je werkgever. Stel dat je baas een loonsverhoging weigert. Wees eerlijk: ga je dan écht je baan opzeggen? Of druip je af en is de verstandhouding voortaan heel gespannen?

5.    Weet wat je waard bent

Verdien je ongeveer hetzelfde als je collega’s? En als anderen die vergelijkbaar werk doen bij andere bedrijven? Met andere woorden: is jouw salaris ‘marktconform’? Dat kun je online opzoeken, bijvoorbeeld met de loonwijzer. Als jouw salaris veel lager ligt, dan heb je een goede reden om te gaan onderhandelen. 

6.    Onderhandel slim

Bepaal vooraf hoeveel je minimaal wilt verdienen. Bij dat bedrag tel je 10% op. Dat wordt jouw salariseis. Zo heb je onderhandelingsruimte. Je leidinggevende en jij kunnen elkaar hopelijk in het midden vinden. Kom je er niet uit met het salaris? Denk ook in secundaire arbeidsvoorwaarden. Zoals een opleiding, extra vakantiedagen of een leaseauto.