Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blogs Sparen Zo consuminder je in en rond je huis

Zo consuminder je in en rond je huis

23-01-2020

Bij financiële voornemens denk je misschien aan minder kleding kopen, goedkoper boodschappen doen of meer sparen… maar ook grote huishoudelijke uitgaven tikken flink aan. Waarom zou je al die apparaten die je maar af en toe nodig hebt, zelf aanschaffen? Dat kan anders! 

Delen is het nieuwe hebben

De deeleconomie. Ken je die term al? Het is een verzamelnaam voor allerlei initiatieven waarbij niet hébben, maar gebruiken voorop staat. Handig, zeker voor al die spullen die je maar één keer per jaar gebruikt. Denk maar eens aan die boormachine of bladblazer die in de schuur stof staan te vangen. Hoe pak je dat aan, delen in plaats van bezitten? Wij zetten de opties op een rij.

1. Verkoop of verhuur apparaten die je niet gebruikt

Heb je apparaten die je écht nooit gebruikt? Zoek die schuur eens uit en zet de boel op Marktplaats. Of bewaar het juist wél – om uit te lenen aan anderen die geen boormachine hebben. Zo staan ze niet te verstoffen. Én verdien je er nog een zakcentje aan. 

2. Huur apparaten bij de bouwmarkt

Wist je dat veel bouwmarkten gereedschap te huur aanbieden? Voor een schappelijk bedrag huur je een boormachine zolang je hem nodig hebt. Of een ladder, een tapijtreiniger… al die dingen die je maar af en toe nodig hebt. Vraag maar eens naar de mogelijkheden bij de bouwmarkt bij jou in de buurt.

3. Deel met de buren

Ze zeggen niet voor niks: beter een goede buur dan een verre vriend. Waarom zou je zelf een tapijtreiniger aanschaffen als de buurman er al een heeft? Grote kans dat je die mag lenen in ruil voor een flesje wijn of een keertje helpen in de tuin. Zo bespaar je geld én leer je je buurman ook nog eens beter kennen.

4. Maak gebruik van deelplatformen

Er zijn steeds meer websites waar je spullen te huur kunt aanbieden, zoals Peerby.nl of HurenvanBuren.nl. Het werkt als een soort Marktplaats: jij zet je product op de website en wie het wil huren, reageert daarop. De prijs reken je online af, de rest gebeurt offline. Vaak zit er zelfs een verzekering bij. 

man en vrouw met champagne

Financiële Voornemenslijst

Meer inzicht krijgen in je geldzaken. Dat klinkt als een goed voornemen. Maar hoe pak je zoiets aan als je geen boekhouder bent? De checklist Financiële Voornemens helpt je op weg.

Bekijk de Financiële Voornemenslijst

Kim Bakker,
Redacteur
Als redacteur klantcommunicatie is het mijn taak om ingewikkelde financiële informatie te ‘vertalen’ naar teksten die je wél graag wilt lezen. Zo maken we geldzaken niet alleen begrijpelijker, maar vooral ook een stukje leuker!