Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen Zo word je een bewuste(re) kledingkoper

Zo word je een bewuste(re) kledingkoper

Twee dingen werden mij in 2019 pijnlijk duidelijk. 1. Ik geef mijn geld soms erg makkelijk uit, en 2. De impact van kleding op het klimaat is gróót. 1+1=2… tijd voor een kledingdetox. In 2019 kocht ik al eens een maand geen kleding en dit jaar trek ik dit door. Met jou deel ik mijn beste tips en tricks!

1) Tijd voor een grote opruiming

Mijn kledingkast is een zwart gat. Begin 2019 trok ik hem helemaal leeg en gooide alles op éen grote hoop: sorteren maar! Wat kan terug in de kast zijn, waar kan ik een vriendin blij mee maken en wat kan naar de kringloop? Wat bleek: ik had allemaal pareltjes liggen die ik volledig vergeten was en die ik nu weer met plezier draag. Mijn voornemen voor 2020 is dan ook: elke 6 maanden zo’n sorteersessie houden. De eerste van 2020 staat al op de planning.

2) Koester wat je hebt

Voor je portemonnee en je milieu is het het beste als je gebruikt wat je al hebt. Zo lang mogelijk. Dat doe je door je kleding goed te verzorgen: was niet te vaak, doe dat op lage temperaturen en droog het op een wasrek. Kleding die verkleurd of kapot is, kun je opnieuw verven of laten maken bij de kleermaker. Kun je er echt niets meer mee? Ook dat stokoude t-shirt verdient een laatste leven… als poetsdoek!

3) Nieuw? Nee joh, tweedehands is hip!

In de stad waar ik woon schieten de vintage winkels als paddenstoelen uit de grond. Die zijn niet voor niks zo succesvol, want wist je dat de mode zich vaak herhaalt? De blousjes die je moeder vroeger droeg, zijn nu weer hartstikke hip! Sinds dit jaar zoek ik eerst tweedehands voor ik de fast fashion-winkels induik, en dat blijf ik zeker doen in 2020.

Mijn favoriete tweedehands adresjes

1) Appel & Ei

Deze keten zit door het hele land. Hier vind je van alles, van Levi’s-Spijkerbroeken tot glitterjurkje. Alles wat in de winkel hangt, wordt ingeleverd door klanten. De inbrenger krijgt dan ook nog 40% van de opbrengst. Dat maakt het ook een goed adresje om jouw (nog mooie) afdankertjes naartoe te brengen!

2) United Wardrobe

Op United Wardrobe kun je kleding kopen en verkopen. Deze digitale gedeelde kledingkast staat vol met pareltjes die je met één druk op de knop naar je op kunt laten sturen. En heb je zelf nog kleding die niet helemaal je ding is? Ook dat heb je via United Wardrobe binnen no-time verkocht, voor een prijs die je zelf kiest.

3) De kringloopwinkel

Vergeet ook de good old kringloopwinkel niet. Veel kringlopen hebben een grote kledingafdeling. Allang niet meer saai en stoffig, maar juist een vindplaats voor de mooiste, origineelste kledingstukken. Voor erg weinig geld!

4) Toch nieuw? Kies voor kwaliteit en duurzaamheid

Soms ontkom je er niet aan. Niet alles is tweedehands te vinden. Kies je toch voor nieuw, dan lijkt het misschien de beste budgetkeuze om te kiezen voor goedkoop. Maar denk je op de lange termijn, dan ben je vaak goedkoper uit als je voor duurdere opties gaat. Kies voor kwaliteit en je kleding blijft veel langer mooi. En als je dan toch bezig bent, kijk dan eens naar duurzame merken. Op de website Rank a Brand vergelijk je ze met elkaar.Zo weet je zeker dat het productieproces van het kledingstuk milieuvriendelijk verlopen is.

5) Shop bewust

Weet jij hoeveel kledingstukken je afgelopen jaar gekocht hebt? Waarschijnlijk vind je het maar moeilijk in te schatten of heb je een ander getal in je hoofd dan het in werkelijkheid is. De truc: niet gedachteloos shoppen! Bedenk dat elk kledingstuk dat jij koopt, impact heeft. Op de wereld én op je eigen portemonnee. Ga je het vaak genoeg dragen om dat eruit te halen? Ik pak dit zo aan: in mijn telefoon houd ik dit jaar bij welke kledingstukken ik koop. Elke keer als ik voor iets nieuws ga, zet ik dat op het lijstje. Zo creëer ik een stukje bewustwording voor mezelf. Dat is mijn financiële voornemen!

Wist je dat je met elk kledingstuk minder al 19 kilo CO2 bespaart?

Bij de productie van onze kleding komt heel wat kijken. Grondstoffen, chemische processen, watergebruik… En dan hebben we het nog niet eens over de vaak slechte arbeidsomstandigheden of het vervuilende vervoer. Met jouw kledingkeuze kun je het verschil maken! Meer weten? Op de website van Milieu Centraal lees je meer over dit onderwerp.

17-01-2020
man en vrouw met champagne

Financiële Voornemenslijst

Meer inzicht krijgen in je geldzaken. Dat klinkt als een goed voornemen. Maar hoe pak je zoiets aan als je geen boekhouder bent? De checklist Financiële Voornemens helpt je op weg.

Bekijk de Financiële Voornemenslijst

Kim Bakker,
Redacteur
Als redacteur klantcommunicatie is het mijn taak om ingewikkelde financiële informatie te ‘vertalen’ naar teksten die je wél graag wilt lezen. Zo maken we geldzaken niet alleen begrijpelijker, maar vooral ook een stukje leuker!