Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Aegon goed met geld - blik in de knip van Vera
Blog Sparen Zzp’er Vera is onzeker over haar financiële toekomst

Zzp’er Vera is onzeker over haar financiële toekomst

28-05-2020

Zegt de inhoud van een portemonnee iets over wie je bent en hoe je met geld omgaat? Bij Aegon denken we van wel. Dit is Vera van der Burg (26) en zij raakt nogal eens wat kwijt. Losse pasjes bijvoorbeeld. Sinds een jaar of 3 stalt ze haar pasjes dan ook maar in een knip. En verrek: dat werkt!

Knipgetallen

  • Cash in de knip: € 11,40
  • Aantal pasjes: 9
  • Knip sinds: 2017
  • Bijzonder: knip fungeert als opslagplaats voor vergeten herinneringen

Knip vol met nét-niet-volgestempelde spaarkaarten

Als we de bruin leren portemonnee van de Amsterdamse Vera opentrekken, komt daar een stortvloed van nét-niet-volgestempelde spaarkaarten uit. We tellen er een stuk of 5. Daarna volgt de rest van de chaos die in haar knip woont. “Ik spaar en bewaar kaartjes van restaurants, kunstenaars of ontwerpers. Ik ben dan enthousiast en neem een kaartje mee, maar daar blijft het bij. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de stempelkaarten: ik neem ze mee, maar vergeet het bestaan ervan.”

Aegon Blik in de knip Vera

Koffietjes in koffiebarren en al dat soort dingen...

Voorheen gaf ze haar geld uit aan vaste lasten en verdween de rest in haar mond. Figuurlijk dan. Ze haalt van haar geld goede boodschappen, lekkere wijnen, koffietjes in koffiebarren en al dat soort dingen. Dat doet ze nu niet meer. Maar er komt, afgezien van de subsidie, ook relatief weinig geld in het laatje. De balans van inkomsten en uitgaven blijft nu dus ongeveer gelijk. 

Leven in plaats van sparen

Bij de vraag of ze een spaarzaam type is, schiet ze in de lach. “Spaarzaam met geld, mhua... Ik laat mij niet leiden door geld, maar ik ben me er wel bewust van hoeveel en wanneer ik geld uitgeef.” Ze kiest ervoor om te leven in plaats van te sparen. “Als ik nog 70 euro op mijn rekening heb en een vriendin vraagt mij om ergens te gaan eten voor 50 euro, zeg ik wel ja.” Momenteel heeft Vera weinig werk. Ze is namelijk ruimtelijk ontwerpster op zzp-basis. De ‘vrije’ tijd die ze nu heeft, besteedt ze aan het nadenken over haar bestaan als freelance kunstenares. Daar heeft ze normaal de tijd niet voor. 

Financieel vooruit denken

Vera maakt zich zorgen over haar financiële toekomst. “Over een paar maanden stopt de subsidie vanuit de overheid, maar dan is de crisis nog lang niet afgelopen. Zeker niet in deze branche. Ik moet het hebben van evenementen en exposities die voorlopig nog op de lange baan worden geschoven.” De plotselinge wending van haar loopbaan door corona heeft Vera wel aan het denken gezet. Moet ze niet toch een vaste baan zoeken? “Corona triggerde mij om in te zien hoe kwetsbaar je bent als zzp’er. Ik heb nagedacht over omscholing, maar op lange termijn wil ik toch echt een baan in het veld waarin ik zit. Dan denk ik dat een vaste baan in de branche heel veel voordelen heeft. Als je vast werkt bij een bedrijf of studio, heb je meer veiligheid en een standaard inkomen. Ik heb nu gezien hoe weinig er overblijft als je inkomen wegvalt, daar word je als zzp’er heel onzeker van.” 

Denk vooruit met FinSnap

Wil jij het beste uit het leven halen? Dan is het belangrijk om vooruit te denken. FinSnap helpt daarbij. Met deze online tool krijg je in 10 minuten inzicht in jouw financiën. Voor nu en voor later.

Gebruik FinSnap

Leonie Rozemulder,
Redacteur
Ik ben Leonie en ik schrijf graag verhalen. Over.. nouja, over zo ongeveer alles. Bijvoorbeeld over geldzaken. Over welke keuzes je nú kunt maken voor later. Financieel vooruitdenken noemen we het hier. Lees je mee?