Skip to main content

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Search form

Verbouwen of verhuizen?

25 maart 2016

door Redactie | Aegon Blog

Wissel je van baan, ga je samenwonen of krijg je gezinsuitbreiding? Dan wil je dat je woning bij je nieuwe situatie past. Ga je dan verbouwen of toch maar direct verhuizen? Wij zetten de plussen en minnen op een rij.

De voor- en nadelen van verhuizen

Het grote voordeel van verhuizen is dat je op zoek kunt naar een andere woning die compleet aansluit op je nieuwe woonwensen. Nadeel is dat de kosten van een nieuwe koopwoning snel kunnen oplopen, denk aan:

  • De woning op je naam krijgen; Kosten Koper (k.k.) voor een bestaande woning en Vrij Op Naam (VON) voor nieuwbouw. Reken op 8 à 10% van de koopsom van de nieuwe woning. 
  • Inrichting van je nieuwe huis. 
  • Verhuiskosten. 
  • Makelaarskosten. 
  • Hogere woonlasten met een hogere hypotheek én stijgende gemeentelijke lasten. 

De voor- en nadelen van verbouwen

Blijf je wonen in je vertrouwde woning, dan kun je geld besparen door alleen te verbouwen. Met een nieuwe vloer, uitbouw of bijvoorbeeld dakkapel geef je een bestaande woning al snel een fris nieuw jasje. Maar let op: verbouwen lijkt eenvoudiger dan het is. Je zit een tijdje in de rotzooi die stress kan opleveren. Gebruik verder een verbouwing niet om extra overwaarde te krijgen. Vaak valt dat in de praktijk tegen.

Handige tips bij verhuizen

Ga je verhuizen? Maak het jezelf gemakkelijk met deze tips:

  • Schrijf op de verhuisdozen wat er in zit en waar het thuis hoort. 
  • Zorg voor voldoende hulp, dan zijn uw spullen zo verhuisd. Of schakel een verhuisbedrijf in. 
  • Maak het kluswerk in de nieuwe woning zoveel mogelijk af, voordat je verhuist. 
  • Timmer een verbouwing financieel goed dicht

Hoe financier je een verbouwing én hoe zit dan met de hypotheekrenteaftrek? Voor de financiering kun je je huidige hypotheek verhogen met een hogere inschrijving of tweede hypotheek. Hoeveel je extra kunt lenen en wat je aan rente betaalt, is mede afhankelijk van de (executie)waarde van je woning. Je kunt ook kiezen voor een persoonlijke lening, doorlopend krediet of om eigen spaargeld gebruiken. Als je geld leent en in je woning steekt, dan is de rente in principe aftrekbaar. Bespreek in ieder geval je financiële mogelijkheden met een specialist, voordat je een keuze maakt.

Verbouwen of verhuizen: wat te doen?

Je woning kan door een verandering in je persoonlijke situatie niet meer passen bij je wensen. Verhuizen is dan een alternatief. Bevalt de buurt waarin je nu woont en je huidige huis nog prima? Overweeg dan om je woning te verbouwen. Dat geeft vaak minder stress en is veelal nog goedkoper ook.

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 40 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.