Overslaan en naar de inhoud gaan
Weten wat Aegon met uw informatie doet? Bekijk ons nieuwe Privacy Statement.
Ok

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Op kamers & geldzaken: zo help jij je kind

5 september 2018

doorRedactie | Aegon Blog

Het moment is daar: je kind gaat op kamers. De ene ouder heeft pijn in het hart, de ander voelt het als een opluchting. Wat jouw gevoelens ook zijn, het is een grote verandering! Óók wat betreft geldzaken. Wil jij je zoon of dochter goed op weg helpen? Wij helpen je met 5 tips!

#1 | Creëer financieel overzicht

Als je kind op kamers gaat, komt er financieel veel op hem of haar af. Denk aan verhuizen, meubels scoren en huur betalen. En begint jouw kind tegelijkertijd met studeren? Dan kan je zoon of dochter studiefinanciering aanvragen en moet collegegeld worden betaald. Met andere woorden: alle inkomsten en uitgaven veranderen. Als ouder kun je je kind helpen bij deze verandering door samen een begroting te maken. Op de website van het Nibud vind je hiervoor een handig invulschema.

#2 | Regel alle verzekeringen

Financieel overzicht gecreëerd? Mooi! Dan is het tijd om samen stil te staan bij verschillende verzekeringen. Zo is een zorgverzekering altijd verplicht als je 18 jaar of ouder bent. Welke verzekeringen het overwegen waard zijn? Deze:

 • Een opstalverzekering
  Met een opstalverzekering is de kamer van je kind verzekerd tegen schade door brand, water, storm en diefstal of inbraak. Het gaat hierbij om alles wat je niet zomaar uit de kamer kunt verwijderen. Goed om te weten: soms heeft de verhuurder al een opstalverzekering. Handig om even te checken.
 • Een inboedelverzekering
  Willen jullie ook de spullen ín de kamer verzekeren? Sluit dan een inboedelverzekering af. Daarmee bescherm je onder andere meubels en gordijnen. Let op: veel verzekeraars eisen bij deze verzekering dat de kamer op slot kan.
 • Een aansprakelijkheidsverzekering
  Schade aan anderen veroorzaken is vervelend. De bedragen om dit te vergoeden kunnen behoorlijk hoog zijn. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt deze kosten. Heb je als ouder een aansprakelijkheidsverzekering? Dan valt je studerende kind tot zijn of haar 27ste onder jouw verzekering.
 • Een reisverzekering
  Veel studenten gaan af en toe op vakantie en studeren of stagelopen in het buitenland. Geldt dit ook voor jouw kind? Dan is een reis- en/of annuleringsverzekering raadzaam. Let goed op: niet alle reisverzekeringen bieden genoeg dekking voor een verblijf van enkele maanden in het buitenland.

 

#3 | Overweeg studiefinanciering

Gaat je kind op kamers én studeren? Dan kan dat een behoorlijke kostenpost zijn. Om op kamers wonen en studeren voor iedereen toegankelijk te maken, kunnen studenten geld lenen bij DUO en een studenten OV-chipkaart krijgen. Ook hebben sommigen recht op een aanvullende beurs. Meer hierover lees je op de website van DUO. En vergeet niet: het geleende geld moet óók weer worden terugbetaald.

#4 | Maak gebruik van toeslagen en kortingen

Financiële meevallers, daar wordt iedereen blij van! Daarom is het slim om te kijken naar toeslagen en kortingen die je zoon of dochter kan benutten als hij of zij op kamers woont. Denk bijvoorbeeld aan huur- en zorgtoeslag en verschillende studentenkortingen.

#5 | Sta af en toe stil bij alle geldzaken

Is het op kamers wonen ondertussen een feit? Dan is het raadzaam om samen af en toe stil te staan bij alle geldzaken. Lukt het om goed rond te komen? Wat is de hoogste kostenpost? Is het mogelijk om te sparen? Praat hierover met je kind. Zo wordt je zoon of dochter zich meer en meer financieel onafhankelijk.

Iedereen goed met geld

Nederlanders worden steeds meer zélf verantwoordelijk voor hun eigen financiële toekomst. Maar het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Veel mensen vinden het ingewikkeld of saai, en stellen het liever uit. Daarom gaat Aegon helpen. Dat doen we met handige tips, slimme weetjes én een test. In 5 minuten ontdek jij welk geldtype je bent en wat jouw valkuilen zijn. En natuurlijk krijg je concrete informatie die past bij jouw situatie. Zo maken we iedereen ‘goed met geld’! Kijk voor meer informatie op aegon.nl/goedmetgeld

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.