Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

‘Daar sta je dan, in de middle of nowhere’

1 juni 2018

doorMarlies Touburg, Webredacteur

In 2010 zochten Frans en zijn vrouw het avontuur op in Panama en Costa Rica. Helaas werd het een heel ander avontuur dan ze verwacht hadden. En dan komt een reisverzekering best goed van pas…

Hi Frans! Jouw vakantie viel flink in het water, of niet?

Frans: “Klopt. Eind 2010 maakte ik met mijn vrouw een 6-weekse reis door Panama en Costa Rica. Maar in de vierde week ging het mis. We waren in een heel afgelegen gebied in Costa Rica, dat alleen bereikbaar was per fourwheeldrive en boot. We wilden net de boot terugnemen naar de bewoonde wereld, toen ik uitgleed op een modderig trapje. Ik voelde een knak in mijn enkel en wist meteen: dit is foute boel.”

Wist je direct dat het gebroken was?

“Er was toevallig een arts in de groep waarmee we de excursie hadden gemaakt. Die keek er even naar en zei gelijk: ‘Jouw vakantie is voorbij’. Gelukkig had hij een pijnstiller bij zich en maakte hij een spalk van een houten tak. Hij adviseerde me naar een orthopedisch chirurg te gaan. Ik mocht me nergens anders heen laten sturen. Met die boodschap zijn we op de boot naar de overkant gestapt. Daar stond een ambulance voor me klaar, dat had de organisatie van de excursie geregeld. Alleen bracht die me naar een liposuctiekliniek.”

Een liposuctiekliniek?!

“Ja, dat was de enige arts in dat gebied. Die zei natuurlijk ook meteen: jij moet naar een ziekenhuis. Maar ja, het dichtstbijzijnde ziekenhuis was 6 uur rijden over onverharde paden. En de ambulance kon er niet weg. Daar sta je dan, in de middle of nowhere. Toen werd het wel tijd om onze reisverzekering in te schakelen. Ik had het pasje van Aegon in mijn portemonnee. Daar stond een alarmnummer op dat we meteen gebeld hebben.” 

En kon die alarmcentrale iets voor je betekenen?

“Ja, die hebben een Nederlandse arts ingeschakeld die Spaans kon spreken. Die heeft overlegd met de arts van de liposuctiekliniek. Uiteindelijk ben ik vanaf een nabij gelegen klein vliegveld met het een speciaal ambulance vliegtuigje naar de hoofdstad San Jose vervoerd. De alarmcentrale regelde alles met mijn zorgverzekering en reisverzekering – want die had ik allebei nodig. Ik hoefde daar gelukkig niet over na te denken. Ik moest alleen alle bonnetjes bewaren, zoals van de taxi naar het ziekenhuis.”

Welke verzekering heeft uiteindelijk de kosten vergoed?

“In eerste instantie kwamen de medische kosten bij de zorgverzekering terecht. Wat zij niet vergoeden, ging naar de reisverzekering. De reisverzekering vergoedde daarnaast alle andere kosten: vliegtickets, taxikosten en telefoonkosten. En de kosten voor het hotel waar we een paar nachten moesten wachten tot we de tickets voor de terugvlucht hadden. Nu hadden wij nog het geluk dat we op de bonnefooi reisden. We hoefden dus geen annuleringskosten te betalen. Maar als dat wel zo was geweest, had de reisverzekering die ook vergoed. Aegon heeft zelfs het negatieve koersverschil op mijn creditcard vergoed.” 

De kosten voor je reisverzekering had je er dus snel uit?

“Ja, als je alle kosten bij elkaar optelt kom je op duizenden euro’s. Als je niet goed verzekerd bent, komt zo’n reis je dan heel duur te staan. Zo’n alarmcentrale is ook heel fijn, want mijn vrouw was best in paniek. Je spreekt de taal niet, en je wilt zo snel mogelijk geholpen worden. We zijn gelukkig helemaal ontzorgd.” 

Heb je daarna ooit nog je reisverzekering nodig gehad?

“Alleen voor een kleine schade. Ook daarbij is zo’n reisverzekering handig, hoor. Maar gelukkig niet meer voor zoiets groots. Mijn advies is in elk geval: ga nooit zonder reisverzekering op vakantie!”

Ook een reisverzekering afsluiten?

Uit het verhaal van Frans blijkt wel hoe belangrijk een goede verzekering is. Maar wat wordt nou door je zorgverzekering vergoedt, en wat door je reisverzekering? Dat hebben wij voor je op een rijtje gezet.

 

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!