Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Verzekeren “Alle bagage was uit de hotelkamer gestolen”

“Alle bagage was uit de hotelkamer gestolen”

05-12-2019

Beroofd worden op reis, met een gebroken been op de piste en je huis in de hens. Stuk voor stuk situaties die je liever niet meemaakt. Gebeurt dit toch? Dan is het fijn als je goed verzekerd bent. Wij interviewen pechvogels die er alles van weten. Ditmaal: Marjolein die met haar zoon in Zuid-Afrika werd bestolen. 

Bestolen in Zuid-Afrika klinkt als een nachtmerrie…

Marjolein: “In het eindexamenjaar van mijn zoon gingen mijn zoon en ik op vakantie naar Zuid-Afrika. We keken uit naar een geweldig avontuur. Het plan was om met een georganiseerde groepsreis van Johannesburg naar Kaapstad te reizen. We zouden onder meer het Krugerpark, Kaap de Goede Hoop en Robbeneiland bezoeken. De eerste vijf dagen waren fantastisch. Tot we op de vijfde avond na het eten onze hotelkamer binnenkwamen. Al onze spullen waren weg!”

Wat dacht je toen je de lege hotelkamer zag?

“Ik was perplex. Van tandenborstels tot ondergoed en van mijn paspoort tot het fototoestel. Alles was gestolen! Alleen het paspoort van mijn zoon lag er nog. Waarschijnlijk omdat de inbrekers dat niet gezien hadden op het nachtkastje. Mijn telefoon en portemonnee had ik gelukkig nog wel, die had ik mee naar het restaurant. We gingen naar de reisleidster en al snel bleek dat we niet de enigen waren. Van vijf andere reisgenoten waren ook alle spullen weg.”

Wilde je niet naar meteen huis?

“Nee, ik dacht: ik laat de reis hierdoor niet verpesten. De volgende ochtend bleef ik bij het hotel en belde ik de alarmdienst van Aegon, de verzekeraar van mijn reisverzekering. De mevrouw die mij hielp zei dat ik nieuwe spullen mocht kopen en sms’te het nummer van de Nederlandse ambassade in Kaapstad. Die belde ik om een afspraak te maken voor het aanvragen van een noodpaspoort. Dat kon pas op de dag waarop onze terugvlucht stond gepland. We kwamen namelijk op een zaterdag in Kaapstad aan, vlogen terug op een maandag en in het weekend was de ambassade dicht. Dat vond ik wel spannend, want ik wist niet zeker of ik het noodpaspoort direct kreeg. Voor de zekerheid belde ik het hotel in Kaapstad met de vraag of ik langer kon blijven voor als ik geen noodpaspoort had. Dat was mogelijk. Gelukkig hoefde ik hiervan geen gebruik te maken, want op de ambassade kreeg ik meteen het noodpaspoort.”

"Op de consulaat kreeg ik na twee spannende uren het noodpaspoort"

Dat klinkt als een hoop geregel. Kon je nog genieten?

“Zeker weten! Dat geregel beperkte zich tot één ochtend. Daarna zat ik vol in de vakantiemodus. Mijn zoon en ik kijken terug op een fantastische en soms hilarische reis. Zo werden we de dag na de diefstal bij een groot winkelcentrum gedropt. We hadden exact een uur om spullen in te slaan. Kleding, toiletspullen, schoenen, een koffer voor de bagage… álles! We vlogen door het winkelcentrum. In de haast kocht ik schoenen in twee verschillende maten. Haha!”

Deden jullie aangifte?

“Ja, de Zuid-Afrikaanse politie nam de avond van de diefstal de aangifte op. De reisleidster liet ons echter weten dat we waarschijnlijk niets meer van de politie zouden horen. Dat was inderdaad het geval. Gelukkig was het voor mijn verzekeraar genoeg als de reisorganisatie een verklaring over de diefstal gaf.” 

Heeft dit voorval na de reis iets bij je veranderd?

“Het was de daders echt om de spullen te doen. Dit besefte ik vooral na de reis. Het drukte mij met de neus op de feiten: de verschillen tussen arm en rijk zijn groot. Dat vind ik confronterend. En of ik mijn paspoort nog wel eens op de hotelkamer laat liggen? Alleen als er een kluisje is.”

3 tips om diefstal op reis te voorkomen

Gelukkig liep bij Marjolein alles goed af. Maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom 3 tips om diefstal op reis te voorkomen:

  • Berg waardevolle spullen zoals sieraden, paspoorten en geld op in een kluisje in het hotel
  • Verspreid je paspoort, geld en bankpasjes over meerdere tassen
  • Ben je met de auto? Parkeer deze dan nooit op verlaten, donkere plaatsen

Doe de Verzekering Fit-Check!

Een kindje, verhuizen of nieuwe spullen? Veranderingen horen bij het leven. Je wilt er wel op voorbereid zijn. Check daarom of je woonverzekeringen nog up-to-date zijn. Dat kan met onze Verzekering Fit-Check. Wie vooruitdenkt, laat zich niet verrassen!

Bekijk de Verzekering Fit-Check

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!