Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Joanna medewerker Aegon
Blog Verzekeren “De geldzaken pakte ik bij m’n tweede huwelijk anders aan”

“De geldzaken pakte ik bij m’n tweede huwelijk anders aan”

20-10-2018

Samenwonen klinkt als heel romantisch! Toch is het soms best lastig. Aegon-medewerker Joanna weet dat als geen ander. Door haar eerdere werk als jurist en fiscalist maakte ze regelmatig scheidingen van dichtbij mee. Bovendien is ze door haar eigen scheiding ervaringsdeskundige. Joanna: “Afspraken vastleggen is niet overdreven, het is een must!” 

Je bent jurist, gescheiden én opnieuw getrouwd. Je geldzaken altijd goed geregeld?

Joanna: “Met de kennis van nu, niet helemaal. In 1988 trouwde ik voor het eerst. Destijds was trouwen in gemeenschap van goederen heel normaal. Met andere woorden: alle spullen die ik vóór en tijdens dat huwelijk kreeg, waren van mijn ex-man en mij. Dat was best lastig toen we gingen scheiden. Uiteindelijk verdeelden we alles netjes en staan we op goede voet met elkaar, maar bij mijn tweede huwelijk pakte ik de geldzaken anders aan. Met mijn huidige man trouwde ik op huwelijkse voorwaarden. Hierdoor zijn onze bezittingen écht gescheiden.” 

Raad je trouwen op huwelijkse voorwaarden aan?

“Ik raad het maken van goede afspraken over geldzaken aan. Of je nu trouwt of gaat samenwonen: leg zaken vast. Dat kan op verschillende manieren. Denk hierbij niet alleen aan het verdelen van de gezamenlijke uitgaven, maar ook aan je erfgenamen als je komt te overlijden. Ik snap dat dit niet het meest gezellige onderwerp is om over na te denken. Tóch is het heel belangrijk. Waarom? Omdat het je zomaar met geldproblemen opgezadeld kunt worden als je het niet goed regelt.”

Maakte je dit wel eens mee in je werk bij Aegon?

“Zeker. Veel mensen die gaan samenwonen zijn jong en verliefd. Met overlijden zijn ze niet bezig. Gelukkig maar eigenlijk! Toch kan het behoorlijk misgaan als je niets vastlegt en wél elkaars erfgenaam wil zijn. Een voorbeeld: je woont samen met je vriend in een koophuis. Een nachtmerrie wordt werkelijkheid, je vriend overlijdt plotseling. Omdat jullie niets vastlegden, zijn de ouders en broers van je vriend zijn erfgenamen. Hierdoor wordt jullie huis voor 50 procent van hen en moet je hen uitkopen. Bij een huis van € 200.000 moet je dan € 100.000 aan hen betalen. Dit had voorkomen kunnen worden als je samen zaken vastlegde, bijvoorbeeld door te trouwen, goede afspraken in een notarieel samenlevingsovereenkomst, het opstellen van een testament én het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV).” 

Ook bij een scheiding is het fijn om op goede afspraken terug te kunnen vallen...

“Klopt. Helaas kom ik regelmatig in aanraking met schrijnende verhalen. Zo was er een stel dat uit elkaar ging. Jaren vóór dat moment trok de vrouw bij de man in. Hij had een koophuis. Ze wilden de boel verbouwen en een dure auto kopen. Daarom sloten ze zijn hypotheek over. De nieuwe hypotheek zetten ze zowel op zijn als haar naam. Het huis stond echter alleen op zijn naam. Toen ze uit elkaar gingen, werd dit pijnlijk duidelijk. Ze verhuisde en hij kreeg geldproblemen. Hierdoor kon hij de hypotheek niet meer betalen. Omdat de lening op zijn én haar naam stond, klopte de geldverstrekker bij haar aan. Ondanks dat ze niet meer in het huis woonde, moest zij betalen. Deze enorme vervelende situatie werd uiteindelijk via de rechter opgelost. Hoe dit voorkomen kon worden? De vrouw had nooit de nieuwe hypotheek op haar naam moeten zetten. Of ze had voor bijvoorbeeld 50 procent eigenaar van het huis moeten worden.” 

Welke tip heb je voor mensen die gaan samenwonen?

“Maak goede afspraken over geldzaken en blijf (financieel) onafhankelijk. Je hoeft niet alle inkomsten op één hoop te gooien. Met een eigen rekening is niets mis. Je hoeft elkaars leven niet te beheersen. Heb het samen leuk én houd eigen vrienden en vriendinnen!”

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!