Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Hilma van Aegon
Blog Verzekeren “De hele woonkamer stond blauw”

“De hele woonkamer stond blauw”

02-12-2019

Beroofd worden op reis, een gebroken been op de piste en je huis in de hens. Stuk voor stuk situaties die je liever niet meemaakt. Gebeurt dit toch? Dan is het fijn als je goed verzekerd bent. Wij interviewen pechvogels die er alles van weten. Ditmaal: Hilma (55) die door een wierookstokje enorme rook- en roetschade had. 

Enorme rook- en roetschade door een wierookstokje. Dat klinkt als een nachtmerrie… 

Hilma: “Dat was het zeker. Het is ondertussen ruim tien jaar geleden, maar het staat in mijn geheugen gegrift: ik opende ‘s ochtends de woonkamerdeur en wist niet wat ik zag. De hele woonkamer stond blauw van de rook. En die stank! Ik bedacht mij dat het wierookstokje van de avond ervoor de boosdoener was, zette de buitendeur open en sjouwde met ovenwanten de plantenbak naar buiten waar het wierookstokje in had gestaan. Heel dom achteraf, want de woonkamer hing vol koolstofmonoxide en had door de zuurstof van buiten in de fik kunnen vliegen. Op dat moment dacht ik daar niet aan. Ik wilde zo snel mogelijk van de rook af en maande mijn zoons, toen 13 en 11 jaar oud, uit bed.” 

Dat had ook veel erger kunnen aflopen…

“Zeg dat wel! Gelukkig bleef het bij rook- en roetschade. Omdat er geen vlammen in het spel waren, belde ik direct mijn verzekeraar: Aegon. Ik werd heel goed geholpen. Zo mochten mijn zoons en ik in een hotel slapen, vanwege de enorme stank in huis. Ik koos ervoor om dat niet te doen. Ik was namelijk zo geschrokken dat ik liever een aantal nachten bij vrienden sliep. Mijn zoons gingen naar hun vader. Na een paar dagen inventariseerde een expert van Aegon de schade. Alles wat gestoomd kon worden, werd opgehaald. Van het vloerkleed tot kleding en van kussens tot theedoeken. Ook kwam een schilder langs om alles opnieuw te sauzen en mocht ik nieuwe keukenkastjes uitzoeken, omdat die niet meer op te knappen waren. Binnen twee maanden was mijn huis weer een thuis.” 

"Ik kijk tegenwoordig wel tien keer of waxinelichtjes uit zijn voordat ik ze in de prullenbak gooi"

Fijn! Hoe kwam het eigenlijk dat je de wierook niet uit had gedaan?

“Eerlijk gezegd is dat een suf verhaal. Toen mijn zoons de avond ervoor op bed lagen, stak ik een wierookstokje aan. Ik zette het in de plantenbak. Dat deed ik wel vaker. Na ongeveer een half uur merkte ik niets van de geur die het stokje af moest geven. Ik keek in de bak en zag het niet meer staan. Ietwat argeloos stak ik een nieuwe aan. Na een uur ging ik naar bed. Ik haalde het tweede stokje uit de plantenbak, hield het onder de kraan en gooide het in de prullenbak. Aan het eerste stokje dacht ik niet meer. Stom, want dat stokje bleek er nog wél te staan. Ik had blijkbaar niet goed gekeken.”

Ben je erg geschrokken van het voorval?

“Het klinkt misschien wat dramatisch, maar dat ben ik zeker. De gedachte dat het veel erger had kunnen aflopen, maakt mij tot op de dag van vandaag alerter. Zo kijk ik tegenwoordig wel tien keer of waxinelichtjes uit zijn voordat ik ze in de prullenbak gooi.”

3 tips om rook- en roetschade te voorkomen

Gelukkig liep bij Hilma alles goed af. Maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom 3 tips om rook- en roetschade zoals Hilma had te voorkomen:

  • Plaats rook- en koolstofmonoxidemelders.
  • Zet kaarsen of wierook nooit in de buurt van brandbaar materiaal, zoals gordijnen en planten.
  • Houd een kaars of wierookstokje dat opgebrand is onder de kraan voordat je het weggooit.

Doe de Verzekering Fit-Check!

Een kindje, verhuizen of nieuwe spullen? Veranderingen horen bij het leven. Je wilt er wel op voorbereid zijn. Check daarom of je woonverzekeringen nog up-to-date zijn. Dat kan met onze Verzekering Fit-Check. Wie vooruitdenkt, laat zich niet verrassen!

Bekijk de Verzekering Fit-Check

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!