Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Hayo verbouwt zijn huis
Blog Verzekeren “Er lag voor honderden euro’s aan klusmateriaal in huis”

“Er lag voor honderden euro’s aan klusmateriaal in huis”

14-07-2020

Een verdieping op en uitbouw aan zijn huis. Daarvoor zette Hayo (35) de laatste maanden alles op alles. Het resultaat: een ruim droomhuis in hartje Utrecht. Hoe verliep de verbouwing en hoe was hij verzekerd? We vragen het hem én geven verzekeringstips voor andere klussers. 

Een verdieping erop én uitbouw eraan. Dat klinkt als een flinke klus…

Hayo: “Dat is het zeker. Een tijd geleden begon de verbouwing en ik ben nog steeds elke vrije minuut aan het klussen. De op- en uitbouw staan inmiddels, maar in huis moet nog veel gebeuren. Van vloeren leggen tot schilderen en van de keuken plaatsen tot lampjes ophangen. Al deze ‘afwerkklussen’ zijn leuk, maar vallen soms best tegen. Je denkt het zo te doen en dan stuit je op iets wat je vooraf niet kon bedenken. Zo bleek tijdens het plaatsen van de keuken dat het gat voor de afzuiger te ver naar rechts is uitgelijnd. Ook ontdekte ik dat ik de verwarmingen boven niet uit kan zetten als de thermostaat beneden aanslaat.”

Is de aannemer verantwoordelijk voor dergelijke klussen?

“Veel klussen zijn mijn eigen verantwoordelijkheid, zoals het gat van de afzuiger. Maar voor sommige zaken is de aannemer verantwoordelijk. Zoals de verwarming. De verwarmingsmonteur komt dan ook volgende week langs om te kijken naar het probleem. Hopelijk is het snel opgelost.”

Hayo verbouwt zijn huis

Sloot je voor de verbouwing speciale verzekeringen af voor als er wat misging?

“Nee, maar ik nam wel mijn verzekeringen onder de loep. Ik wilde zeker weten dat het goed zat met mijn inboedel-, opstal-, rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekering. Want tijdens de verbouwing kwamen heel wat dure spullen mijn huis binnen. Een professionele boormachine kost bijvoorbeeld al snel een paar honderd euro. Als die gestolen zou worden, wilde ik geen gedoe over mijn inboedelverzekering. Ook mijn aannemer vertelde dat hij een aansprakelijkheidsverzekering heeft en dat hij een opslag rekent op zijn materiaal. Dat is bedoeld voor het dekken van risico’s. Gelukkig ging alles goed.”

Na een verbouwing moet je vaak de waarde van je woonhuisverzekering aanpassen. Al gedaan?

“Nog niet. Het staat op mijn to-do lijstje, want de herbouwwaarde van mijn huis is veranderd. Hoe ik dat weet? Voordat de verbouwing begon, besprak ik met twee makelaars wat 45 m2 oplevert. De vierkantemeterprijs in de buurt bleek ongeveer € 6.500 te zijn. Zo wist ik zeker dat de verbouwing de investering waard was. De makelaars gaven aan dat ook de herbouwwaarde zou veranderen en dat ik dat moet doorgeven aan mijn verzekeraar.” 

Hayo verbouwt zijn huis

3 verzekertips voor tijdens en na het verbouwen

Check of je aannemer een CAR-verzekering heeft
Veel aannemers hebben een CAR-verzekering. Deze verzekering dekt schade die tijdens de verbouwing ontstaat, bijvoorbeeld aan je eigen huis of aan het huis van je buren. CAR staat voor Construction AllRisk.
 
Sluit op tijd een rechtsbijstandverzekering af
Verloopt de verbouwing niet naar wens en krijg je hierover een juridisch conflict met de aannemer? Dan kunnen de kosten hoog oplopen. Met een rechtsbijstandverzekering ben je daartegen verzekerd. Het is belangrijk om de verzekering op tijd af te sluiten: want als er al een conflict is, ben je te laat. Ook slim om te doen: de verschillende dekkingen checken. Zo zijn dit soort conflicten over het (ver)bouwen van je woning bij de Aegon Rechtsbijstandverzekering gedekt met de module Wonen
 
Pas je woonhuisverzekering aan
De kans is groot dat de herbouwwaarde van je huis verandert door de verbouwing. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een aanbouw. Of als je eindelijk dat mooie zwembad krijgt! Ga bij jouw verzekeraar na wat je precies moet doorgeven. Want dat verschilt per maatschappij. Zo weet je zeker dat je goed verzekerd bent, voor het juiste bedrag. 

Doe de Verzekering Fit-Check!

Een kindje, verhuizen of nieuwe spullen? Veranderingen horen bij het leven. Je wilt er wel op voorbereid zijn. Check daarom of je woonverzekeringen nog up-to-date zijn. Dat kan met onze Verzekering Fit-Check. Wie vooruitdenkt, laat zich niet verrassen!

Bekijk de Verzekering Fit-Check

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!