Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

"Er lag voor honderden euro’s aan klusmateriaal in huis"

Blog Verzekeren “Er lag voor honderden euro’s aan klusmateriaal in huis”
27-05-2021

Een verdieping op en uitbouw aan zijn huis. Daarvoor zette Hayo (35) alles op alles. Het resultaat: een ruim droomhuis in hartje Utrecht. Hoe verliep de verbouwing en hoe was hij verzekerd? Want zo'n verbouwing kán anders lopen dan je van tevoren had bedacht. Je planning loopt uit, schade of ruzie met je aannemer bijvoorbeeld. We vragen het Hayo op de man af én geven vooruitdenktips voor andere klussers.

Een verdieping erop én uitbouw eraan. Dat klinkt als een flinke klus…

Hayo: “Dat is het zeker. Een tijd geleden begon de verbouwing en ik ben nog steeds elke vrije minuut aan het klussen. De op- en uitbouw staan inmiddels, maar in huis moet nog veel gebeuren. Van vloeren leggen tot schilderen en van de keuken plaatsen tot lampjes ophangen. Al deze ‘afwerkklussen’ zijn leuk, maar vallen soms best tegen. Je denkt het zo te doen en dan stuit je op iets wat je vooraf niet kon bedenken. Dat is balen. Zo bleek tijdens het plaatsen van de keuken dat het gat voor de afzuiger te ver naar rechts is uitgelijnd. Ook ontdekte ik dat ik de verwarmingen boven niet uit kan zetten als de thermostaat beneden aanslaat.”

Is de aannemer verantwoordelijk voor dergelijke klussen?

“Veel klussen zijn mijn eigen verantwoordelijkheid, zoals het gat van de afzuiger. Maar voor sommige zaken is de aannemer verantwoordelijk. Neem de verwarming. De verwarmingsmonteur komt dan ook volgende week langs om te kijken naar het probleem. Hopelijk is het snel opgelost.”

Hayo verbouwt zijn huis

Heb jij verbouwplannen?

Dan snappen we dat er veel op je afkomt. We raden je aan om je goed voor te bereiden op je verbouwing. Door nu slimme keuzes te maken, kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan. We vertellen je graag hoe je het beste vooruit kunt denken voor je verbouwplannen.

Alles over verbouwen 
 

Sloot je vóór de verbouwing speciale verzekeringen af voor als er wat misging?

“Nee, maar ik nam wel mijn verzekeringen onder de loep. Ik wilde zeker weten dat het goed zat met mijn inboedel-, opstal-, rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekering. Want tijdens de verbouwing kwamen heel wat dure spullen mijn huis binnen. Een professionele boormachine kost bijvoorbeeld al snel een paar honderd euro. Als die gestolen zou worden, wilde ik geen gedoe over mijn inboedelverzekering. Ook mijn aannemer vertelde dat hij een aansprakelijkheidsverzekering heeft en dat hij een opslag rekent op zijn materiaal. Dat is bedoeld voor het dekken van risico’s. Gelukkig ging alles goed.”

Na een verbouwing moet je vaak de waarde van je woonhuisverzekering aanpassen. Al gedaan?

“Nog niet. Het staat op mijn to-do lijstje, want de herbouwwaarde van mijn huis is zeker veranderd. Hoe ik dat weet? Voordat de verbouwing begon, besprak ik met twee makelaars wat 45 m2 oplevert. De vierkantemeterprijs in de buurt bleek ongeveer € 6.500 te zijn. Zo wist ik zeker dat de verbouwing de investering waard was. De makelaars gaven aan dat ook de herbouwwaarde zou veranderen en dat ik dat moet doorgeven aan mijn verzekeraar.” 

Hayo verbouwt zijn huis

3 vooruitdenktips voor tijdens en na het verbouwen

Check of je aannemer een CAR-verzekering heeft
Veel aannemers hebben er één. Deze CAR-verzekering dekt schade die tijdens de verbouwing ontstaat. Bijvoorbeeld aan je eigen huis of aan het huis van je buren. CAR staat voor Construction AllRisk.
 
Sluit op tijd een rechtsbijstandverzekering af
Soms loopt een verbouwing niet naar wens en kun je gedoe krijgen. Denk aan een ruzie met je aannemer. Kom je er niet uit met de partij waar je een conflict mee hebt? Dan kan een rechtsbijstandverzekering je redding zijn. Zo heb je bij Aegon de aanvullende dekking Wonen. Daarmee ben je verzekerd voor juridische hulp bij conflicten over een verbouwing. 
 
Zorg wel dat je de rechtsbijstandverzekering op tijd hebt. Want sluit je deze af als er al trammelant is? Dan ben je te laat. Er kan een wachttijd zijn bij verzekeraars, soms zelfs van enkele maanden. Bij Aegon ben je met de module Wonen vanaf dag 1 verzekerd, maar alleen voor conflicten die ná de ingangsdatum zijn ontstaan.  
 
Pas je woonhuisverzekering aan als dat nodig is
Dikke kans dat de herbouwwaarde van je huis verandert door een flinke verbouwing. Dat is bijvoorbeeld zo bij een aanbouw. Of als je eindelijk dat mooie zwembad krijgt! Ga bij jouw verzekeraar na wat je precies moet doorgeven. Want dat verschilt per maatschappij. Zo weet je zeker dat je goed verzekerd bent, voor het juiste bedrag. 
verbouwen

Je huis verbouwen

Een aanbouw aan je huis? Kookeiland in je keuken? Je woondromen laten uitkomen begint met vooruitdenken. Want alle slimme keuzes die je nu maakt, zorgen voor meer financieel én wooncomfort later. Graag helpen we je op weg met vooruitdenken voor je verbouwing.

Alles over verbouwen
 

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!