Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Bart op het podium
Blog Verzekeren “Nee heb je, ja kun je krijgen”

“Nee heb je, ja kun je krijgen”

16-10-2018

Hoe praat je met je ouders over geldzaken? En wat is het juiste moment? Daar worstelde Bart (28) mee. Daarom schakelde hij de hulp van cabaretier Howard Komproe in. Het resultaat: in een bomvolle theaterzaal met zijn ouders in gesprek over geld lenen voor zijn eerste koophuis.

Waarom vond je het zo lastig om met je ouders te praten over geldzaken?

Bart: “Bij ons thuis praten we over vanalles. Behalve over geldzaken. Best gek eigenlijk. Er hangt een taboe omheen. Zeker als het gaat om écht grote bedragen. Vragen om een lening van € 50 durf ik wel. Maar een gesprek aanknopen over bijspringen voor het kopen van een huis, vond ik erg lastig. Dan praat je namelijk niet over een paar honderd euro, maar over duizenden euro’s.”

Waarom wilde je dit gesprek wél graag aangaan?

“Ik heb een leuke baan in een sportwinkel, maar het is geen vetpot. Momenteel huur ik een kamer bij een vader van een vriend van mij. Ik wil heel graag een huis voor mezelf. Met mijn baan kan ik hooguit een ton lenen. Daar koop je niet veel voor op de huidige huizenmarkt. Daarom wilde ik graag met mijn ouders bespreken of zij financieel kunnen bijspringen.”

En, hoe reageerden ze?

“Heel aardig én verbaasd. Ze wisten wel dat ik graag een eigen huis wil en dat het financieel niet makkelijk is, maar ze realiseerden zich niet dat mijn mogelijkheden écht beperkt zijn. Deze actie opende hun ogen. Ik mag spaargeld van hen lenen. Hoe we dit precies gaan doen, moeten we nog uitzoeken. Gelukkig is praten hierover geen probleem meer. Het ijs is gebroken.”

Welke tip heb je voor mensen die in hetzelfde schuitje zitten?

“Door deze ervaring leerde ik dat met anderen praten over geldzaken minder eng is dan gedacht. Zowel mijn ouders als alle andere toeschouwers reageerden heel betrokken. Dat gaf een fijn gevoel. Bovendien ben je écht niet de enige die het niet breed heeft. Om hulp vragen is niet stom. Doe het ‘gewoon’ en wees niet bang voor het antwoord. Nee heb je, ja kun je krijgen.” 

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!