Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Maarten en Suzanne
Blog Verzekeren “Samen toekomstplannen maken is fijn” 

“Samen toekomstplannen maken is fijn” 

30-10-2018

Samenwonen klinkt als heel romantisch! Toch is het soms best lastig. Wie zet het vuilnis buiten? Welke afspraken maak je over geldzaken? Hoe houd je het spannend? Aegon-medewerker Maarten (33) weet er alles van. Sinds twee maanden woont hij samen met Suzanne (28). Hij deelt zijn ervaringen.

Jullie eerste ontmoeting: liefde op het eerste gezicht?

Maarten: “We leerden elkaar via Tinder kennen. Toen we afspraken klikte het direct. Na anderhalve maand daten, waren we officieel een stel. Daar ben ik héél blij mee. Het is fijn om met Suzanne mijn leven te delen en met elkaar plannen te maken voor de toekomst.” 

Grootse plannen?

“Haha, dat valt wel mee hoor! Ons eerste grote plan is ondertussen werkelijkheid: samenwonen. Dat doen we sinds twee maanden. Suzanne trok bij mij in. Zij had een huurappartement in Leiden, en ik kocht twee jaar geleden een nieuwbouwhuis in Rijswijk. Voor ons allebei voelde het goed dat Suzanne de huur opzei en bij mij kwam wonen. Dus zo geschiedde. Welke andere plannen we hebben? Ik ben begonnen met een pre-master en ga daarna een master doen. Best pittig, maar óók leuk! En we willen deze zomer een maand of twee reizen door de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Daar sparen we nu voor.” 

Over sparen gesproken: hoe verdelen jullie de geldzaken?

“We hebben een gezamenlijke rekening waarvan we de boodschappen betalen. De kosten voor water, licht, internet, televisie en verzekeringen worden van mijn rekening afgeschreven. Verder bestaat mijn hypotheek uit twee delen: aflossing en rente. Het aflossingsdeel betaal ik zelf en het rentedeel betalen we samen. Hiervoor maakt Suzanne maandelijks € 300 naar mij over. Van Suzannes zus kregen we nuttige tips over het vastleggen van goede afspraken. Zij heeft heel wat scheidingszaken voorbij zien komen door haar werk als advocaat. Ze gaf aan dat als de één geld kapitaal opbouwt door te investeren in een huis, de ander moet oppassen dat die óók kapitaal opbouwt. Dat kan bijvoorbeeld door te sparen. Dit doen we en hierdoor blijft ons kapitaal gescheiden.” 

Hoe legden jullie deze verdeling vast?

“Toen we gingen samenwonen, zetten we al onze inkomsten en uitgaven in een Excel-sheet. Ook de spullen die we gezamenlijk kopen, noteren we hierin. Een voorbeeld daarvan is ons nieuwe bed. Daar droegen we allebei € 600 aan bij. In de sheet staat wie het mag hebben en wie de ander een vergoeding betaalt als het samenwonen geen succes blijkt. Dit lijkt misschien wat overdreven, maar het kost nú weinig moeite en het kan een hoop gezeur voorkomen. Als we samen ooit grotere uitgaven of verantwoordelijkheden hebben, zoals een huis of kinderen, moeten we alles officiëler regelen. Voor nu vinden we dit voldoende.” 

Waren jullie het snel eens over alle geldzaken?

“Ja, ik heb het idee dat dit komt doordat we er makkelijk over praten. We hebben geen geheimen voor elkaar als het gaat om inkomsten, uitgaven en eigen geld. Bovendien was ik ooit financieel adviseur bij Aegon. Hierdoor weet ik waaraan je allemaal moet denken als je je geldzaken gaat regelen, zoals inkomsten en uitgaven in kaart brengen, bedenken hoe je de gemeenschappelijke uitgaven verdeelt en hoeveel je wil sparen, voor jezelf én samen.”

Klinkt verstandig. Waarover hebben jullie wél eens onenigheid?

“De was ophangen, haha! We hebben er geen hekel aan, maar het voelt als  noodzakelijk kwaad. Dus dat doen we samen. Zo ontspringen we beiden de dans niet. Verder hebben we omdat we allebei fulltime werken een huishoudster die eens in de twee weken schoonmaakt. Uiteraard moet er daarnaast ook nog wat gebeuren in het huis. We hebben allebei onze voorkeuren qua klussen. Zo kook ik met plezier, maar vind ik het minder leuk om de vaatwasser uit te ruimen. Suzanne vindt dit niet erg, dus die doet dat vaker. Niet altijd hoor! Samenwonen is geven én nemen. Óók wat betreft het huishouden.” 
 

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!