Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

5 handige vragen over je autoverzekering

Blog Verzekeren 5 handige vragen over je autoverzekering
10-05-2021

Hoppa… die auto is van jou! Je hebt er wel een autoverzekering voor nodig. Poppen er bij jou vraagtekens op? Keuzestress over de dekkingen bijvoorbeeld of verwarring bij woorden als ‘bonus-malus ladder’. We stellen 5 vragen aan Willeke van der Hoff, verzekeringsspecialist bij Aegon. Dat helpt jou vast bij het maken van slimme keuzes voor mogelijke schade later. 

1. Handig om eerst te weten: is een autoverzekering verplicht?

“Ja, althans de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA). De basis van de autoverzekering zeg maar. Daarmee ben je verzekerd voor schade die je met je auto veroorzaakt aan anderen. Of aan zaken, zoals een lantaarnpaal of een andere auto. Je bent met de WA-verzekering alleen niet verzekerd voor schade aan je eigen auto, ontstaan door bijvoorbeeld brand of een aanrijding. Daar heb je een uitgebreidere verzekering voor nodig. Bij Aegon kies je uit maar liefst 5 dekkingen: WA, WA-Extra en 3 allriskdekkingen.” 

Willeke vervolgt: “Goed om te weten: mensen verwarren de WA-autoverzekering weleens met de aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Dat zijn twee verschillende verzekeringen. Bij de AVP gaat het om schade die jíj zelf veroorzaakt zónder motorrijtuig. Bij WA mét je motorrijtuig, zoals een auto.”

2. Wat heeft een bonus-malus ladder te maken met schadevrije jaren?

“Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe minder premie je betaalt voor je autoverzekering. Een soort korting. Op de zogenoemde ‘bonus-malus ladder’ van je verzekeraar zie je hoeveel korting je per trede krijgt. Elk jaar dat je geen schade hebt, klim je een trede omhoog op die ladder. Maar het werkt ook andersom: heb je schade? Als je deze meldt ga je 5 treden omlaag en verlies je korting. Overigens geldt dat niet voor alle schades, stormschade is zo’n uitzondering.” 

Goed om te weten

Je schadevrije jaren staan in een centrale gegevensbank: Roy-data. Sluit je een nieuwe autoverzekering af? Dan checkt je verzekeraar hoeveel schadevrije jaren je hebt.

3. Wat is slim: een schade claimen of zelf betalen?

“Nou, in principe heb je daar je verzekering voor. Maar bij kleine schades is het inderdaad de moeite waard om uit te rekenen wat voordeliger is voor jou. Want als je omlaag gaat op de bonus-malus ladder heeft dat gevolgen voor de korting op je premie. Misschien dat je dan zelfs in verhouding meer aan premie betaalt dan wanneer je de schade zelf betaalt – dus zonder claim bij je verzekeraar. Want in het laatste geval verandert het aantal schadevrije jaren niet. Maar ja, je moet het geld natuurlijk wel hebben. Bij Aegon kan je makkelijk in de Mijn Aegon-omgeving zo’n berekening maken.” 

Willeke van der Hoff, verzekeringsspecialist bij Aegon.

4. Mag mijn lief ook in mijn auto rijden en wat als ik 2 auto’s heb?

“Ja dat mag, als jij dat oké vindt natuurlijk. Haha. Hebben jij en je partner twee auto’s voor jullie deur staan? Voor elke auto moet je een aparte autoverzekering afsluiten. Wel kan je bij Aegon gebruikmaken van een regeling. De zogenoemde tweede gezinsautoregeling. Het voordeel is dan dat je voor je tweede auto dezelfde bonus-malus korting krijgt als voor je eerste auto.” 

5. Waar moet ik op letten als ik kies voor een dekking?

“Allereerst waar je je auto precies voor wílt verzekeren. Misschien vind jij het belangrijk om schade aan je eigen auto door een aanrijding mee te verzekeren. Maar denk ook aan zaken als pechhulp of een leenauto bij reparatie. En of je een bepaalde schade eventueel zelf kunt betalen als dit niet verzekerd is. Heeft een onbekende bijvoorbeeld je auto vernield? Dan lopen de kosten al snel op. 

Daarnaast is het slim om te kijken naar de leeftijd van je auto. Oudere auto’s hebben vaak een lagere dagwaarde, dus dan is de vergoeding ook lager als je auto bijvoorbeeld gestolen wordt. Twijfel je welke dekking het beste bij je past? Kijk dan eens naar onze voorbeelden en checkvragen. Wie weet helpt dat je op weg.” 

Amke Durville,
Communicatiespecialist
Geldzaken en verzekeringen: vaak lastige en taaie stof. Als communicatiespecialist help ik graag om juist die ingewikkelde teksten begrijpelijk te maken.

Zelf de dekking van je autoverzekering bepalen?

Bij Aegon kan dat. Wel of geen pechhulp, een leenauto en voor welke soorten autoschade je je verzekert: je zit zelf aan het stuur van je verzekering. Zo kan je bij ons kiezen tussen 5 dekkingen.