Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Twee mensen die op een telefoon kijken en lachen
Blog Verzekeren 7 waanzinnige waanzinwoorden over verzekeringen

7 waanzinnige waanzinwoorden over verzekeringen

05-12-2019

In de verzekeringswereld kom je ze regelmatig tegen: waanzinwoorden. Bijvoorbeeld als je de ‘grote, kleine lettertjes’ leest van je verzekering. De voorwaarden dus. Vaak gebruiken verzekeraars dezelfde ingewikkelde, juridische woorden. Wel zo fijn als je begrijpt wat er precies staat. Daarom lichten we 7 woorden toe.

1. Prolongatiemoment

Prolongeren betekent verlengen, laten voortduren. “Ik prolongeer, jij prolongeert en wij prolongeren”: waarschijnlijk geen werkwoord dat je dagelijks gebruikt. Verzekeraars wél! Het ‘prolongatiemoment’ is het moment waarop jouw verzekering afloopt en je een nieuw polisblad krijgt voor het nieuwe jaar.

2. Herbouwwaardemeter

Dit is een korte vragenlijst over jouw woning om de waarde hiervan in te schatten. Verzekeraars gebruiken dat om de premie voor een woonhuisverzekering te berekenen. Want is je woning onbewoonbaar door schade? Dan is de herbouwwaarde het bedrag dat nodig is om je huis opnieuw te bouwen. Het zegt dus iets over het risico dat een verzekeraar loopt. Goed om te weten: heb je de meter ingevuld voor de Aegon Woonhuisverzekering? Dan ben je nooit onderverzekerd. Dat betekent dat je de daadwerkelijke schade vergoed krijgt.

3. Schadeherstelnetwerk

Heb je schade, bijvoorbeeld aan je woning of spullen? Balen! Een verzekeraar heeft meestal een eigen netwerk van aangesloten schadeherstelbedrijven. Ook Aegon. Bij die bedrijven kun je terecht om de schade vakkundig te laten herstellen. En het heeft vaak de nodige voordelen om van zo’n netwerk gebruik te maken. Denk aan garantie en de beste dekking.

4. Eigen risico

Valt een schade binnen de dekking van je verzekering? Dan vergoedt je verzekeraar het schadebedrag. Soms geldt er een eigen risico. Dit betekent dat je bij schade een gedeelte zelf moet betalen. De verzekeraar betaalt de rest. Hoeveel je zelf moet betalen, hangt af van de hoogte van je eigen risico.

5. Allriskdekking

Er zijn verschillende smaken dekkingen: je kiest zelf waar je je precies voor verzekert. Hoe ruimer de dekking, hoe minder risico je zelf loopt. De allriskdekking is de meest uitgebreide dekking. Overigens gebruiken niet alle verzekeraars deze term hiervoor. Bij Aegon kan je bij een aantal verzekeringen in het Woon- & VrijeTijdpakket kiezen voor een basis- of allriskdekking. Het is maar net wat het beste bij je past. Met allrisk betaal je meer, maar weet je zeker dat je goed verzekerd bent. 

6. Onderverzekerd

Je hebt vast wel een gevoel bij dit woord. Maar wat is het precies? Komt -ie: als je onderverzekerd bent, is het bedrag waar je voor verzekerd bent lager dan de daadwerkelijke waarde. Je krijgt dus niet het totale schadebedrag vergoed. Onderverzekerd is overigens iets anders dan ‘gaten’ in je verzekeringen. Dit laatste betekent dat je verzekeringen niet goed op elkaar aansluiten. En dan loop je het risico dat je niets krijgt vergoed bij schade. Hoe je dit voorkomt? Sluit zo veel mogelijk verzekeringen af bij dezelfde verzekeraar.

7. Premier risque

Is iets verzekerd op basis van premier risque? Dan wordt er niet gekeken naar de totale waarde van de verzekerde zaken. Bij schade wordt de volledige schade vergoed tot maximaal het verzekerd bedrag.

Doe de Verzekering Fit-Check!

Een kindje, verhuizen of nieuwe spullen? Veranderingen horen bij het leven. Je wilt er wel op voorbereid zijn. Check daarom of je woonverzekeringen nog up-to-date zijn. Dat kan met onze Verzekering Fit-Check. Wie vooruitdenkt, laat zich niet verrassen!

Bekijk de Verzekering Fit-Check

Amke Durville,
Communicatiespecialist
Geldzaken en verzekeringen: vaak lastige en taaie stof. Als communicatiespecialist help ik graag om juist die ingewikkelde teksten begrijpelijk te maken.