Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Airbnb en verzekeren: hoe zit dat?

24-04-2018

Kamer over? Met Airbnb kan het je een leuk zakcentje opleveren. En soms levert het je zelfs leuke nieuwe contacten op. Maar je huis verhuren kán ook verkeerd uitpakken. Zo kan jouw huurder bijvoorbeeld een kaars omstoten, waardoor brandschade ontstaat. Huurder geschrokken, jouw gordijnen kapot en jij met je handen in het haar. Want: wordt dit wel vergoed door je verzekering? 

Bij Aegon ben je verzekerd bij verhuur

Niet elke verzekeraar biedt dekking bij tijdelijke commerciële verhuur. Aegon wel. Bij Aegon blijft je inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering gewoon geldig als je je woning tijdelijk verhuurt aan toeristen. Je hoeft er geen extra premie voor te betalen. Maar je moet wél een huurovereenkomst sluiten met een verhuurorganisatie zoals Airbnb. 

Verhuur je woning niet langer dan 30 dagen 

Of je nou via Airbnb of op een andere manier je huis verhuurt: je dekking is bij Aegon alleen geldig voor een verhuurperiode van maximaal 30 dagen per kalenderjaar. Dat hoeven geen 30 aaneengesloten dagen te zijn. Maakt je huurder binnen die 30 dagen brokken? Dan zijn je verzekeringen gewoon geldig. Dat verandert als je langer dan 30 dagen verhuurt. Dan wordt de schade tijdens die extra periode niet vergoed. Bij de verhuurorganisatie kun je een overzicht opvragen. Daar staat precies in hoe lang jij je huis dit kalenderjaar hebt verhuurd. Dit overzicht stuur je mee bij de schademelding.

En hoe zit dat met diefstal en vandalisme?

Is je huurder vertrokken en blijkt hij jouw dure ketting te hebben meegenomen? Helaas, dan kan Aegon niets voor je doen. Want een verzekering keert alleen uit als er sporen van braak te zien zijn. Een ingetikte ruit of een geforceerd slot bijvoorbeeld. Ook vandalisme valt niet onder de dekking.  

Ook Airbnb biedt een verzekering

En Airbnb, regelen die nog iets? Jazeker, die zorgen voor een ‘verhuurdersgarantie’. Dat is een beperkte verzekering die onder bepaalde voorwaarden schade aan jouw woning en spullen vergoedt. Maar, zoals Airbnb zelf aangeeft op haar website: dit is geen vervanging voor je eigen verzekeringen. Airbnb wil bovendien dat je eerst probeert de schade met de huurder te regelen. En meld je de schade niet binnen 14 dagen? Dan doet Airbnb niks voor je.  

Eerst even checken!

Zie je zo’n Airbnb-avontuur wel zitten? Check dan eerst bij je hypotheekverstrekker of commerciële verhuur wel is toegestaan. Én licht dan je verzekeraar in over je plannen en vraag na hoe het met je verzekeringen zit. En val je onder een Vereniging van Eigenaren? Dan is het slim om het reglement te checken of je wel mág verhuren. Anders heb je opeens een rechtsbijstandverzekering nodig…

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!
Via Airbnb heb je de keuze om je hele huis 60 dagen te verhuren zonder jou erbij of een kamer voor 365 dagen met jou erbij. In dit artikel worden de zg Vakantieverhuur en de B&B door elkaar gehaald. Heeft Aegon een verzekering als je alleen een kamer verhuurt? En dan voor meer dan die 30 dagen? Als je de eis stelt dat het via Airbnb moet dan ook hun voorwaarden hanteren lijkt me. dank
Hoi Mieke, bedankt voor je reactie! Aegon heeft geen mogelijkheden voor permanente verhuur langer dan 30 dagen per jaar. Daarbij zien wij dat AirBnB 60 dagen hanteert, maar dat je diverse steden ziet die deze termijn al gaan of willen gaan terugbrengen. Hopelijk is dit een duidelijk antwoord op je vraag. Mocht je toch nog een vraag hebben, stel deze gerust. Groet, Erwin Aegon Webcare
Goedendag, Hartstikke goed dat jullie dit aanbieden, want zoals jullie zelf ook aangeven, een aanvullende eigen verzekering is raadzaam. Echter, dit artikel is best wel verwarrend gezien de verschillende categoriën van verhuur. Een kamer verhuren kan het hele jaar door want dan ben je een geregistreerde B&B. Het verhuren van je gehele appartement (Vakantieverhuur) kan in een aantal steden voor maximaal 60 dagen per jaar. In andere (grotere) steden geldt geen limiet. Mijn vraag: hebben jullie het nu over vakantieverhuur (het verhuren van je gehele appartement en dus geen kamer en alleen als je zelf niet aanwezig bent) of gaat dit over B&B's (het verhuren van een kamer in je woning en als je zelf we aanwezig bent). In het laatste geval zal dan een verzekering bij jullie in de meeste gevallen niet interessant zijn aangezien de meesten dat het overgrote deel van het jaar verhuren. Met vriendelijke groet!
Hoi Airbnb Host, voor alle categorieën van tijdelijke verhuur geldt de termijn van 30 dagen. Het maakt dus niet uit of het gaat om airbnb of B&B. Is dit een antwoord op je vraag? Groet, Erwin Aegon Webcare