De snelle check- én paklijst voor je zomervakantie

Vóórdat je op vakantie gaat, heb je het vaak drukker dan ooit. Overuren op werk, want alles moet vóór de vakantie af (wie dat toch altijd bedenkt…). Je reis uitstippelen. Het huishouden. Dikke kans dat je met een vol hoofd minstens één ding vergeet. Of ergens te laat aan denkt, zoals een verlopen paspoort. We zetten enkele belangrijke checks en tips voor je op een rij!

Image
De snelle check- én paklijst voor je zomervakantie

Check of regel dit ruim op tijd

Weken van tevoren, of in ieder geval direct als je een reis boekt of plant. Want deze zaken kosten vaak bestel- of regeltijd. Dus niet fijn als je daar een dag van tevoren pas achter komt:

 • Is je paspoort of identiteitskaart nog geldig?  Afhankelijk naar welk land je gaat, heb je een paspoort of identiteitskaart nodig. Buiten Europa moet je in ieder geval een geldig paspoort hebben – soms weigeren landen ook een paspoort dat bijna is verlopen. Vraag de reisdocumenten op tijd aan, want dat kan weken duren.
 • Heb je een visum nodig?  Voor sommige landen heb je ook een visum nodig. Op Nederland Wereldwijd (website van de overheid) zie je of en wat voor visum je nodig hebt. Ga je naar Amerika? Regel dan een ESTA - ook bij een overstap.
 • Zijn je verzekeringen up-to-date?  Soms loopt een reis anders dan gepland. Denk aan gestolen bagage. Of autopech. Met een doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar door verzekerd – waar je ook naartoe gaat. En als je de reis- en autoverzekering afsluit bij één verzekeraar sluiten deze vaak goed op elkaar aan. Bij ons in ieder geval wel.

 

Goed om te checken of je de volgende dekkingen hebt óf wilt:

 • Werelddekking
 • Annuleringsdekking
 • Medische hulp
 • Pechhulp Europa

 

 • Vaccinaties nodig?  Er zijn verplichte en aanbevolen vaccinaties, afhankelijk van je reisbestemming. Denk aan Hepatitis A, gele koorts en buiktyfus. Sommige vaccinaties moet je een paar weken van tevoren laten prikken voor een goede bescherming. Wees er dus op tijd bij!
 • Coronamaatregelen?  Helaas is corona nog niet de wereld uit. Wil je weten hoe het zit met eventuele (veranderende) maatregelen en reisadviezen? Download dan de reisapp van Buitenlandse Zaken. Deze app bevat ook een waslijst aan andere handige informatie. Denk aan telefoonnummers van Nederlandse ambassades en informatie voor thuisblijvers. Heb je de Aegon Reisverzekering? Op onze website vind je antwoorden op veelgestelde vragen over corona en reizen.
 • Reisverklaring nodig?  Ga je op vakantie naar een land waar je een reisverklaring nodig hebt? En heb je een Allrisk reisverzekering bij Aegon? Dan kun je direct verder naar de aanvraag. Heb je alleen een basisverzekering? Controleer dan eerst of je aan de voorwaarden van een reisverklaring voldoet. Je vindt ze hier.

Tips voor je vliegreis – vlak voor vertrek

 • Controleer wachttijden en drukte  Het is je vast niet ontgaan: het is druk op de vliegvelden. Volg altijd het advies van je luchtvaartmaatschappij over hoe laat je op het vliegveld moet zijn. Ook slim om te doen: download de app van het vliegveld, als die er is. Zo blijf je goed op de hoogte.
 • Check vast online in  Dat scheelt veel wachttijd!
 • Pak je paspoort of identiteitskaart in  Controleren of je reisdocument nog geldig is, is één ding. Maar stop ‘m ook in je tas.
 • Zakken leeg, tassen vol  Zo kom je makkelijk de securitycontrole door in Nederland. Denk aan sleutels en je telefoon.
 • Mogen jouw medicijnen de douane door? Gebruik je medicijnen? Check dan vooraf wat je moet regelen om ze mee te mogen nemen.  

Tips voor je autovakantie – vlak voor vertrek

 • Doe de groene-kaart-check  De een noemt het een Internationaal verzekeringsbewijs, de ander een groene kaart. Moet je dit bewijs bij je hebben als je gaat reizen met de auto? Goede vraag. Dat hangt namelijk af van je bestemming. Ben je klant bij ons? Lees hier dan alles over de groene kaart.
 • Verplicht mee in de auto  Sommige items zijn verplicht om mee te nemen in de auto. Bijvoorbeeld hesjes, vignetten of een gevarendriehoek. Denk ook aan een EHBO-set.
 • Check de bandenspanning  Een zwaar beladen auto vraagt om een extra check op de banden. De juiste bandenspanning is belangrijk voor de wegligging en daarmee de veiligheid.
 • Zoethouders voor je kinderen  Je bent nog geen uur onderweg en bingo! Daar komt de vraag: “Zijn we er al bijna?” Het is ook moeilijk om zo lang stil te zitten. Check deze tips om je kids bezig te houden tijdens de rit.
 • Sla noodnummers op in je telefoon  Dat scheelt zoeken als je direct hulp nodig hebt - bijvoorbeeld het nummer van je verzekeraar.

Koffer met meer tips

Wil je meer tips voor een ontspannen vakantie? Bekijk deze koffer vol tips.

Schade? We helpen je graag

Schade op vakantie? En heb je de reis- of autoverzekering van Aegon? We helpen je graag. Als je online je schade indient, weet je op werkdagen zelfs binnen 24 uur waar je aan toe bent. Beloofd! Direct hulp nodig? Bel het Aegon-noodnummer: 088 344 00 00 (lokaal tarief).

Fijn en veilig wonen

Of je nu brand wil voorkomen, thuis van het gas af wil of zonnepanelen op je dak legt… met onze woonverzekeringen kun je alle kanten op. Zodat je fijn en veilig kunt wonen.

 

Alles over fijn en veilig wonen
Author Image

Sanne Steensma

30 June 2022 09:00