Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Een koud kunstje: goed voorbereid op sneeuw

Blog Verzekeren Een koud kunstje: goed voorbereid op sneeuw
10-02-2021

Al van die heuvel afgegleden met je slee? Of een mooie wandeling gemaakt? Het witte landschap geeft veel sneeuwpret. Maar sneeuw kan ook voor schade en overlast zorgen. Zeker als het gaat dooien. We hebben tips om schade aan je huis en spullen te voorkomen. 

Een (sneeuw)berg tips 

Tuurlijk weet je – als je er even bij stilstaat – wat je zoal kan doen om sneeuwschade te voorkomen. Toch moet je er wel op tijd aan denken. Dus hier wat sneeuwachtige tips. 

1. Leg geen natte schoenen en kleding op je vloer
Je herkent het vast: je hebt een heerlijke wandeling gemaakt door de sneeuw, maar dan kom je thuis. Alles nat en vies. Zorg in ieder geval dat je je natte schoenen en skibroek niet op je vloer legt. Want het smeltwater kan je laminaat en parket bijvoorbeeld beschadigen. 

2. Strooizout onder je schoenen?
Fijn dat ze zout strooien op straten en wegen. Wel goed om te doen: checken of dat niet onder je schoen zit als je je huis binnenloopt. Ook dát kan je vloer beschadigen.

3. Houd de warmte binnen met kleine trucs
Bijvoorbeeld door je gordijnen of jaloezieën net wat vroeger dicht te doen. Zeker in de avond. Check ook je tochtkieren en zorg dat er geen grote meubels voor je verwarming staan. Dat is zonde van de lekkere warmte die deze geeft.

4. Zorg dat het smeltwater goed weg kan stromen
Controleer bijvoorbeeld je dakgoten, putten en afvoer van je huis. Zijn ze schoon? Takken en bladeren kunnen bijvoorbeeld je dakgoot verstoppen, waardoor lekkage kan ontstaan. Ook ijs kan de boel blokkeren. Dat wil je niet.

5. Houd je CV-ketel in de smiezen
Misschien heeft deze het zwaar. Zo moet de druk van de ketel tussen de 1,5 en 2 bar zijn. 

6. Beetje open deur: verwijder sneeuw waar het kan én nodig is
Bijvoorbeeld bij roosters, raamkozijnen, platte daken, deuren, ingangen van schuren en garages. Smeltwater kruipt namelijk waar het gaan kan. Ook naar binnen! Zeker als een zonnetje opkomt, gebeurt dat al snel. Daarnaast is een pak sneeuw zwaar, wat ook schade kan veroorzaken. Heb je zonnepanelen? Ook daar mag niet te veel sneeuw op liggen.

7. Sluit buitenkranen af en blijf ruimtes verwarmen
Het is belangrijk dat je ruimtes en kamers blijft verwarmen (op lagere temperatuur), ook in de nacht. En tap buitenkranen af. Zo vriest er niets kapot. Is een leiding bevroren? Ontdooi deze dan niet met een brander, maar met een föhn.

Meer vooruitdenktips, bijvoorbeeld over storm of diefstal? Kijk bij preventietips

Ben je wel of niet verzekerd bij waterschade?

Met een woonhuisverzekering ben je verzekerd voor de meeste schades aan je huis. Ook waterschade valt hieronder. Een inboedelverzekering dekt de schade aan je spullen. Belangrijk bij beide verzekeringen is wel: hoe is de schade ontstaan? Dat kan bepalend zijn of je een vergoeding krijgt. Bij Aegon krijg je schade bijvoorbeeld vergoed als een leiding in je huis plotseling is gesprongen. Of als er smeltwater je huis is binnengedrongen. Maar heb je je ramen of deuren open laten staan? Of ontstaat er waterschade door achterstallig onderhoud? Dan is het niet gedekt. Check je voorwaarden om te weten waar je wel en niet voor verzekerd bent. 

Zo meld je een schade als Aegon-klant

Heb je schade? En staat in de voorwaarden dat je schade vergoed wordt? Meld dan online je schade. Lekker snel en geen gedoe. Heb je direct hulp nodig? Bel dan het Aegon-noodnummer: 088 344 00 00 (lokaal tarief). Dan kunnen we je meteen helpen en een hersteller inschakelen als dat nodig is. En helpen doen we graag!

Doe de Verzekering Fit-Check!

Een kindje, verhuizen of nieuwe spullen? Veranderingen horen bij het leven. Je wilt er wel op voorbereid zijn. Check daarom of je woonverzekeringen nog up-to-date zijn. Dat kan met onze Verzekering Fit-Check. Wie vooruitdenkt, laat zich niet verrassen!

Bekijk de Verzekering Fit-Check

Amke Durville,
Communicatiespecialist
Geldzaken en verzekeringen: vaak lastige en taaie stof. Als communicatiespecialist help ik graag om juist die ingewikkelde teksten begrijpelijk te maken.