Hoe snel verandert de waarde van mijn inboedel?
Sieraden, je splinternieuwe smartphone of het antieke servies van je oma… Allemaal spullen waar je zuinig op bent. Als er tóch iets mee gebeurt, wil je goed verzekerd zijn. Dat regel je met een inboedelverzekering. Maar hoe bepaal je de waarde van je inboedel? En hoe snel verandert die waarde? We zetten het op een rij.
Een inboedelverzekering in een notendop
Even beginnen bij het begin. Was is een inboedelverzekering? Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade aan spullen ín je huis. Denk aan je bank, sieraden en wasmachine. Het kan gaan om onder meer brand-, storm- en waterschade of schade door diefstal. Als je een ruime dekking hebt, ben je óók verzekerd voor schade door vallen of (om)stoten. Bijvoorbeeld als je per ongeluk je telefoon uit je handen laat vallen. Bij Aegon is dat gedekt met de allriskdekking.
Bereken eenvoudig de waarde van je inboedel
Als je een inboedelverzekering afsluit, wil de verzekeraar de waarde van je inboedel weten. Bij Aegon vul je hiervoor de inboedelwaardemeter in. Je geeft onder meer de grootte van je huis en je gezinssamenstelling door. Goed om te weten: door het invullen van de inboedelwaardemeter heb je altijd garantie tegen onderverzekering. Dit betekent dat als bij schade blijkt dat de inboedel meer waard is dan op de polis staat, we toch de werkelijke schade betalen. Hierbij houden we bij oudere spullen rekening met afschrijving. Met andere woorden: bij pas gekochte spullen vergoeden we de nieuwwaarde, bij oudere spullen krijg je minder vergoed. In de afschrijflijst vind je de richtlijnen hiervoor.
Tip voor je verzekering
Bewaar bonnen van spullen in je huis. Als je dan schade hebt, kun je bij de verzekeraar laten zien hoeveel het product kostte en hoe oud de spullen zijn.
Waarde van je inboedel aanpassen
Alles is veranderlijk. Óók de waarde van je inboedel. Daarom moet je om de vijf jaar de inboedelwaardemeter opnieuw invullen. Verandert er iets groots in je leven, bijvoorbeeld omdat je verhuisde? Dan moet je dat doorgeven en vragen we je hoogstwaarschijnlijk om de inboedelwaardemeter opnieuw in te vullen. En erf je bijvoorbeeld een duur kunstwerk of koop je dure audioapparatuur of sieraden? Dan kun je de verzekerde bedragen voor dergelijke spullen meestal verhogen. Bekijk hiervoor je polis van de inboedelverzekering.