Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Hoe voorkom je dat jouw kerstboom vlam vat deze feestdagen?

4 december 2018

doorSadia Shirriff, Redacteur

Zie je het al voor je, samen gezellig aan de dinertafel en ineens zie je de kerstboom in de fik?! Het kan je zomaar gebeuren. Brandschade bij gezinnen is de laatste jaren gestegen. Maar geen nood, wij hebben tips verzameld om te zorgen dat je een fikkie tijdens de feestdagen thuis voorkomt.

 

Tip 1. Laat je schoorsteen regelmatig schoonvegen

Tijdens deze winterse dagen is het heerlijk om voor een knisperend haardvuur te zitten. Maar wist je dat je schoorsteen door alle aanslag voor brand kan zorgen?

• Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot. Regelmatig je schoorsteen laten schoonvegen helpt hiertegen.

• Zorg er ook voor dat je een emmer met zand naast de open haard, kachel of schoorsteen hebt. Mocht er toch onverhoopt iets gebeuren, kan je de vlam snel doven.

 

Tip 2. Versier je huis veilig

Als de decembermaand aanbreekt, gaat de versiering in huis ook weer op. Wees je bewust dat je versiering niet bij apparatuur hangt die warm kunnen worden.

• Versiering met het KEMA-keurmerk zorgt ervoor dat je zeker weet dat je brandveilige versiering ophangt.

• Wist je dat je ook kerstbomen kan kopen die geïmpregneerd zijn? Dat zorgt ervoor dat deze minder snel vlam vatten. Heb je toch liever een échte kerstboom? Zet deze dan in het water.

 

Tip 3. Blijf altijd in de buurt van het fornuis tijdens het koken van je feestmaal

Tijdens het koken ben je meerdere ‘pannen’ in de lucht aan het houden. Je bent druk bezig en raakt snel afgeleid, blijf daarom altijd in de buurt van het fornuis zodat je snel kan reageren.

• Heb je toch een vlam in de pan? De deksel erop werkt het beste! Voor een grotere vlam is een blusdeken in de buurt van de keuken handig. Blus in alle gevallen niet met water. Dat wakkert de vlam juist aan.

• Hoe vaak maak jij je afzuigkap schoon? Een schone, vetvrije afzuigkap is minder snel vatbaar voor een vlam.

 

Tip 4. Met kleine kindertjes in de buurt is belangrijk om extra oplettend te zijn

Rondom Kerst en Oud en Nieuw mogen de kindjes altijd langer opblijven en is met elkaar spelen en rennen door het huis extra leuk met visite over de vloer.

• Ga je lekker fonduen of gourmetten deze fijne dagen? Kijk dan uit dat de kinderen niet per ongeluk over de snoeren struikelen van deze elektrische apparaten.

• Kaarsen zijn een hele goede sfeermaker, zeker tijdens het eten. Zorg dat ze in stevige houders staan, en niet op plekken waar de kinderen ze kunnen omstoten tijdens het spelen.

 

Tip 5. Zorg dat je niet alle stekkers in één stekkerdoos inplugt  

Tijdens het kerstdiner heb je alle tijd en aandacht voor je familie en vrienden dus alle mobiele telefoons kunnen dan lekker in de oplader.

• Het opladen van mobiele apparatuur is dagelijkse kost maar kan brandgevaarlijk zijn. Als je telefoon of tablet is opgeladen, zorg dan dat je de stekker uit het stopcontact haalt. 

• Stekkerdozen zijn enorm handig, maar als je daar teveel opladers in plugt die veel vermogen vragen, dan is er een risico op kortsluiting en brand. Veel oude woningen hebben bijvoorbeeld geen aardlekschakelaar.

 

Tip 6. Last but not least: kijk uit met vuurwerk!

Met oud en nieuw ga je er het liefst uit met een knal! Een beetje een open deur maar met wat voorbereiding verklein je de kans op een brand in of om het huis.

• Ga je vuurwerk afsteken in de tuin? Zorg dan dat je bladerhopen of takjes hebt opgeruimd. Mocht er een vuurpijl de verkeerde kant op schieten, dan komt die in ieder geval niet terecht in die hoop. Zo vermijd je een brandje in de tuin. 

• Ben je zelf niet thuis? Sluit dan alle ramen en ook de brievenbus goed af.

 

Check of je goed verzekerd bent!  

Met deze tips ben je natuurlijk goed voorbereid en extra alert maar mocht er toch vlam vatten, dan is het ook verstandig om een goede woonhuisverzekering en/of een goede inboedelverzekering te hebben. Hiervoor kan je natuurlijk bij ons terecht! 

 

Sadia Shirriff, Redacteur
Ik ben communicatiespecialist bij Aegon. Ik houd me elke dag bezig met het begrijpelijk maken van onze ingewikkelde informatie. Zowel in onze brieven en e-mails als op de website. Ik vind het heel interessant om me te verplaatsen in onze klanten. En als ik er ook nog een beetje creativiteit op los kan laten, ben ik in mijn element!