Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Hoverboard en verzekeren: een wankel evenwicht

12 april 2017

door Marlies Touburg, Webredacteur

Hoverboards: je ziet ze steeds vaker op straat. Wiebelend sjezen kinderen over de stoep op dit gemotoriseerde skateboard, ook wel Oxboard, balance board of mini-segway genoemd. Maar waar mogen kinderen eigenlijk wel en niet komen met dit apparaat? Ouders hebben geen idee, zo blijkt uit een enquête van Veilig Verkeer Nederland. Bovendien: een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe zit dat met de verzekeringen?

 

Blijf weg van de openbare weg

Volgens de wet mag een hoverboard niet de openbare weg op. Daar is een zogenaamde Europese typegoedkeuring als bromfiets voor nodig – een bromfietsplaatje dus. En omdat je een hoverboard geen zitplaats heeft, krijgt het apparaat die goedkeuring niet. Goedkeuring als bijzondere bromfiets dan? Ook dat zit er niet in: een hoverboard heeft namelijk geen stuur. Je mag een hoverboard dus alleen in je eigen huis of op je eigen terrein gebruiken. Op de openbare weg riskeer je een boete. Ook kan je hoverboard in beslag worden genomen.

 

Een hoverboard is een duur stukje speelgoed

Diefstal of beschadiging van een hoverboard is een dure grap. Want de apparaten kosten al gauw een paar honderd euro. Daarnaast kan een hoverboarder schade aan andermans spullen veroorzaken. Gelukkig bestaan er inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen. Daar vallen hoverboards ook onder. Tenminste, als ze niet harder dan 16 kilometer per uur gaan. Want dan vallen ze nog onder de categorie speelgoed. En speelgoed wordt door deze verzekeringen gedekt.

 

Privéterrein of niet: de verzekering keert uit

Heb je schade aan je hoverboard? Of is het apparaat gestolen? Dan kun je gewoon je inboedelverzekering van Aegon aanspreken. En bij een wereldwijde dekking geldt dat niet alleen binnenshuis of op privéterrein. Beschadig je iets of iemand met je hoverboard terwijl je het apparaat op de openbare weg gebruikt? Dan keert de aansprakelijkheidsverzekering van Aegon gewoon uit. Ook al mag je het apparaat volgens de wet alleen op privéterrein gebruiken.

 

Het verschil tussen wet en verzekeraar is groot

Er is op dit moment dus een groot verschil tussen wet en verzekeraar. Bovendien zullen de hoverboards in de toekomst alleen nog maar sneller worden. Ze zullen dan buiten de categorie speelgoed vallen. Niet gek dus, dat verzekeraars de dekking voor deze apparaten flink onder de loep nemen. Dus beschadigt jouw kind met zijn hoverboard per ongeluk de auto van de buren? Dan keert de aansprakelijkheidsverzekering uit. Voorlopig dan… 

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!