Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Verzekeren Koophuis en je verzekeringen: dit wil je weten!

Koophuis en je verzekeringen: dit wil je weten!

12-12-2019

Ga jij een huis kopen? Of woon je net in een nieuw koophuis? Dan is de kans groot dat je liever bezig bent met de inrichting dan met je verzekeringen. Toch is het belangrijk om je te verdiepen in je verzekeringen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als iets tegenzit. Wij helpen je op weg en zetten de belangrijkste verzekeringen voor iedereen met een koophuis op een rij.  

Nodige en aanbevolen verzekeringen

Even beginnen bij het begin. Stel: je laat je gloednieuwe smartphone vallen of je fiets wordt gestolen. Dat is vervelend, maar de kosten zijn vaak te overzien. Er zijn ook gebeurtenissen waarbij de kosten zó oplopen, dat je die niet kunt betalen. Bijvoorbeeld als je huis afbrandt. Met een verzekering bescherm je je daartegen. Er zijn verschillende soorten. Als je een huis koopt, moet je sommige verzekeringen echt hebben en andere zijn aanbevolen.  

Verzekeringen die je moet hebben

Woonhuisverzekering

Als je een hypotheek afsluit, eist een hyptheekverstrekker vaak een woonhuisverzekering. Deze verzekering wordt ook wel een opstalverzekering genoemd. Hoe je het ook noemt: met een woonhuisverzekering verzeker je je huis tegen schade door bijvoorbeeld brand, water, storm, diefstal en inbraak. Het gaat hierbij om alles wat je niet zomaar uit je huis kunt verwijderen. Denk aan het dak, de badkamer, de keuken, vloeren, leidingen en de centrale verwarming. De woonhuisverzekering van Aegon is er in twee smaken: basis en allrisk. Een belangrijk verschil is dat je met allrisk óók verzekerd bent voor schade door eigen schuld. Ongelukjes bijvoorbeeld: je laat iets vallen op een tegel, waardoor deze breekt. De basisvariant heeft een minder uitgebreide dekking. Wel kun je de basisdekking aanvullen met aanvullende dekkingen.

Overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Als je een huis koopt, is het bij sommige hypotheekverstrekkers verplicht om een ORV af te sluiten. Met een ORV kan (een deel van) de hypotheek worden afgelost als jij of je eventuele partner overlijdt. De verzekering kan ook dienen als buffer om inkomensverlies (tijdelijk) op te vangen. Is een ORV bij jouw hypotheekverstrekker niet verplicht? Dan is deze verzekering een aanrader als je het risico wilt dekken dat bij overlijden je partner achterblijft met een hoge hypotheekschuld.

Aanbevolen verzekeringen

Inboedelverzekering

Wil jij je spullen ín je huis verzekeren? Dan is een inboedelverzekering een aanrader. Daarmee verzeker je spullen zoals sieraden, meubels en televisie tegen schade door brand, storm, water en diefstal. Als je een ruime dekking hebt, ben je óók verzekerd voor schade door vallen of (om)stoten. Bijvoorbeeld als je per ongeluk je telefoon laat vallen. Bij Aegon is dat gedekt met de allriskdekking.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als jij, je kinderen of je huisdier schade aan spullen van anderen veroorzaakt is dat heel vervelend. De bedragen om dit te vergoeden kunnen behoorlijk hoog zijn. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt deze kosten. Wederom: niet verplicht, wél aan te raden. 

Rechtsbijstandverzekering

Stel dat je een huis koopt en onenigheid krijgt de buren over de schutting of over een verbouwing. Dan kan juridische hulp soms noodzakelijk zijn. Het is dan fijn dat je verzekerd bent voor de kosten. Dat kun je regelen met een rechtsbijstandverzekering

Doe de Verzekering Fit-Check!

Een kindje, verhuizen of nieuwe spullen? Veranderingen horen bij het leven. Je wilt er wel op voorbereid zijn. Check daarom of je woonverzekeringen nog up-to-date zijn. Dat kan met onze Verzekering Fit-Check. Wie vooruitdenkt, laat zich niet verrassen!

Bekijk de Verzekering Fit-Check

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk! 

Nooit onder- of oververzekerd! 

Het mag duidelijk zijn: een aantal verzekeringen is aan te raden als je een koophuis hebt. Om zeker te weten dat je niet over- of onderverzekerd bent, is het verstandig om zoveel mogelijk verzekeringen bij één verzekeraar af te sluiten. Zo heeft Aegon het Woon- & VrijeTijdpakket met een inboedel-, woonhuis-, aansprakelijkheids-, rechtsbijstand-, ongevallen- en doorlopende reisverzekering. Welke verzekeringen je kiest, bepaal je zelf!