Overslaan en naar de inhoud gaan
Weten wat Aegon met uw informatie doet? Bekijk ons nieuwe Privacy Statement.
Ok

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Mogen jouw medicijnen de douane door?

30 april 2018

doorRedactie | Aegon Blog

Op vakantie ga je op tot rust te komen. Of om juist het avontuur op te zoeken. Maar je zit in elk geval níet te wachten op avonturen bij de douane. Dus gebruik je medicijnen? Check dan vooraf wat je moet regelen om ze mee te mogen nemen. Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje!
 

1. Onderzoek of jouw medicijnen onder de Opiumwet vallen

Sommige medicijnen vallen onder de zogenaamde Opiumwet. Dat betekent dat je ze niet zomaar mee op reis mag nemen. Dit geldt voor bijvoorbeeld de volgende medicijnen:
 
  • Medicinale cannabis
  • Sterke pijnstillers, waar bijvoorbeeld morfine in zit
  • Slaap- en kalmeringstabletten, zoals valium
  • Medicijnen voor ADHD, zoals Ritalin
Vraag bij je arts of apotheker na of jouw medicijnen onder de Opiumwet vallen. 

 

2. Regel een officiële verklaring

Wil je op reis met medicijnen die onder de Opiumwet vallen? Dan moet je een officiële verklaring regelen. Die heb je in twee verschillende soorten:

 

  • Reis je naar een Schengenland? Dan heb je een zogenaamde Schengenverklaring nodig. 
  • Reis je buiten het Schengengebied? Dan heb je mogelijk een Engelstalige medische verklaring nodig. Voor sommige landen moet je zo’n medische verklaring laten legaliseren. 

 

Welke verklaring je nodig hebt voor jouw vakantieland? Dat lees je op de website van het CAK.

 

3. Vraag een medisch paspoort aan

Het is altijd handig om een medisch paspoort mee te nemen op reis. Die vraag je aan bij de apotheek of je huisarts. Hierin staat, in het Engels, welke medicijnen je gebruikt, waarvoor, en hoeveel. Zo kan een arts in jouw vakantieland direct zien wat jouw situatie is. Let op: een medisch paspoort is geen officieel reisdocument!

 

4. Neem voldoende medicijnen mee

Je reisverzekering gaat ervan uit dat je voldoende medicijnen meeneemt. Dus kom je tekort en moet je ter plekke nieuwe medicijnen kopen? Dan worden die niet vergoed. Goed om te weten: bij diefstal worden je medicijnen vergoed. Daarbij gelden dezelfde voorwaarden als bij diefstal van gewone bagage. Check wel even of jouw vakantiebestemming binnen het dekkingsgebied van je reisverzekering valt. 
Let op: in een ander klimaat kunnen je medicijnen minder lang houdbaar zijn. Of een andere werking hebben. Informeer van tevoren bij je arts.
Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.