Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Verzekeren Samen onder één dak? Zo regel je jullie administratie

Samen onder één dak? Zo regel je jullie administratie

14-01-2019

Het moment is daar: jullie zijn het zeulen met spullen zat en willen elke dag naast elkaar wakker worden. En dus gaan jullie samenwonen. Leuk! De kans is groot dat jullie liever aan de slag gaan met de inrichting dan met de administratie. Toch is dat laatste wél belangrijk. Daarom een checklist.

1. Creëer in- en overzicht

Een goed begin is het halve werk. Óók als het de administratie betreft. Begin daarom met het opschrijven van jullie inkomsten en uitgaven. Bij uitgaven kun je denken aan de huur of hypotheek, boodschappen, verzekeringen en abonnementen. Voorbeelden van inkomsten zijn jullie salarissen, maar ook aan zorg- en huurtoeslag en kinderbijslag. Let bij toeslagen goed op: het is mogelijk dat als je gaat samenwonen je er géén recht meer op hebt. Dit kun je checken op de website van de Belastingdienst. Wil je geen inkomsten of uitgaven over het hoofd zien als je alles in kaart brengt? Gebruik het stappenplan van het Nibud.

2. Bepaal wie hoeveel betaalt

Heeft één van jullie een hoger inkomen dan de ander? Bespreek dan hoe jullie de kosten gaan verdelen, bijvoorbeeld naar draagkracht of fifty-fifty. Bij de verdeling is één ding erg belangrijk: dat jullie je prettig voelen bij de beslissing.

3. Open een gezamenlijke bank- en spaarrekening

Voor het ene stel is het een hele stap, het andere staat er nauwelijks bij stil: het openen van een gezamenlijke bank- en spaarrekening. Hoe het ook bij jullie voelt, handig is het zeker. Van de bankrekening kun je de vaste lasten betalen, zoals de huur of hypotheek, boodschappen, verzekeringen en abonnementen. Het is slim om dit zoveel mogelijk automatisch te laten doen. Zo voorkom je dat je iets per ongeluk niet betaalt. Ook is het verstandig om op een gezamenlijke spaarrekening een buffer op te bouwen voor als het even tegenzit.

4. Neem jullie verzekeringen onder de loep

Als je gaat samenwonen, is de kans groot dat je je verzekeringen moet aanpassen. Zoals:

 • Inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering
  Aparte inboedel- en opstalverzekeringen zijn niet meer nodig als jullie onder één dak wonen.
 • Aansprakelijkheidsverzekering
  Hebben jullie een aansprakelijkheidsverzekering? Dan kun je de ene opzeggen en bij de andere de dekking aanpassen naar een zogenaamde gezinsdekking.
 • Zorgverzekeringen
  Als jullie samenwonen, kunnen jullie misschien gebruikmaken van een collectieve zorgverzekering. Daarmee kun je flink wat besparen.
 • Overlijdensrisicoverzekering
  Met overlijdensrisicoverzekering ontvang je een vooraf afgesproken bedrag als jij of je lover overlijdt. Zo heb je een financieel vangnet als er een inkomen wegvalt. Zorg bij het afsluiten ervoor dat je dit kruislings doet. Jullie kunnen dan allebei op 1 polis verzekerd zijn. Hiermee voorkom het betalen van erfbelasting.
 • Nabestaandenpensioen
  Heb je een (werkgevers)pensioenregeling? Geef dan allebei aan je pensioenuitvoerder de naam van je partner door. Zo heeft de één recht op nabestaandenpensioen als de ander overlijdt.

5. Maak tijd voor het doornemen van de administratie

Hoogstwaarschijnlijk bekommert één van jullie zich het meest om met de administratie. Dit betekent niet dat de ander er nooit naar om hoeft te kijken. Jullie zijn samen verantwoordelijk. Neem daarom eens in de zoveel tijd de administratie door, bijvoorbeeld op een vast moment in de maand. Bespreek dan onder andere financiële mee- of tegenvallers, hoe het sparen gaat, of jullie willen besparen en wat jullie belangrijk vinden voor jullie financiële toekomst.

6. Bewaar belangrijke papieren en wachtwoorden op een goede plek

Je denkt er liever niet over na, maar als er iets met één van jullie gebeurt is het handig dat de ander bij de administratie kan. Berg belangrijke papieren dan ook goed en overzichtelijk op, bijvoorbeeld in een map of online. En wat denk je van alle wachtwoorden? Voor de meeste mensen zijn dat er tegenwoordig teveel om te onthouden. Lang leve de wachtwoordprogramma’s en -apps, zoals 1Password en KeePass.

Download de checklist!

Ga jij binnenkort samenwonen met je geliefde? Of wonen jullie al onder één dak? En hoe zit het met de financiën? Je kunt natuurlijk alles op een grote hoop gooien, of je houdt de boel strikt gescheiden. Samenwonen: daar komt meer bij kijken dan alleen een verliefde blik en een verhuiswagen. Deze checklist loodst je er zónder financiële kleerscheuren doorheen. Bekijk snel de handige tips!

Download de checklist

Marise Sperling,
Redacteur
Of het nu gaat om hypotheken, beleggen, pensioen of verzekeringen: het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Maar het is wél fijn als alles goed geregeld is. Daarom help ik om moeilijke onderwerpen in begrijpelijke taal op te schrijven!