Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

"Ik durf nu zelfs weer te rijden op de weg van het ongeluk”

Blog Verzekeren Speciale rijles na een ongeluk
26-05-2021

Een auto-ongeluk. Dan denk je al snel aan blikschade of verwondingen. Maar wat dacht je van psychische schade? Zo’n ongeluk kan héél heftig zijn. Daniëlle (70): “Ik was in shock na mijn auto-ongeluk. Verstijfde, was in paniek. Ook de maanden erna stond ik te bibberen bij de gedachte dat ik weer moest rijden.” Ze vertelt hoe ze over haar trauma heen is gekomen. 

Een hoofdwond, mentale klachten en auto total loss 

Daniëlle vervolgt: “Mijn man en ik zaten samen in de auto, toen we van achteren werden aangereden. Die meneer remde te laat en reed zó op ons in. Later begreep ik dat hij een leuk huis zag, waardoor hij afgeleid was. Omdat ik links voorgesorteerd stond, stonden mijn wielen opzij. Door de klap kwam ik op het weggedeelte van de tegenliggers terecht waar ik óók van voren werd aangereden. Gelukkig had mijn man niets en ik alleen een wond op mijn hoofd. Eigenlijk een wonder. Maar mentaal had ik er heel veel last van. Mijn auto? Die was total loss. Gelukkig hoefde ik me daar geen zorgen over te maken met mijn allriskverzekering.”

Speciale rijtraining na een trauma

Ewald van de Mortel houdt zich als manager bij Aegon bezig met schades, en in het bijzonder schades in het verkeer. “Wij weten als geen ander hoe heftig zo’n ongeluk kan zijn. Heeft een klant van ons een ernstig auto-ongeluk gehad? Dan bellen we sowieso even in de avond. Gewoon, om te vragen hoe het gaat. Durft iemand niet meer te rijden? Dan bieden we een rijtraining aan van onze partner VVCR-Prodrive. Een speciale training met een instructeur die ook coach is - om je angst te overwinnen. Dat is een extra service die wij onze klanten bieden die onze autoverzekering hebben.”

“We helpen mensen letterlijk de weg weer op”

Jan-Willem Lambregtse van VVCR-Prodrive vult Ewald aan: “Onze specialisten beginnen zo’n traumatraining met een kop koffie met en bij de klant. Liefst aan de keukentafel. Om te horen wat er precies is gebeurd en welke angsten hij of zij heeft. De trainers geven daarbij al meteen tips. Zoals het meerijden met het verkeer en wat je kunt doen om je angsten te overwinnen. Schat de trainer in dat de deelnemer er klaar voor is? Dan gaan ze samen rijden in de eigen auto van de klant. Soms alleen in de straat, soms meteen al verder. De deelnemer bepaalt. Alles om ze letterlijk weer de weg op te helpen.”

Daniëlle: "Ik heb door de rijtraining echt mijn zelfvertrouwen teruggekregen."

3 vooruitdenktips die jou helpen in de toekomst

Daniëlle: “De dag na het ongeluk was ik jarig. Toen ging het eigenlijk heel goed met me. Pas de dag daarna kwam de klap. Ik heb eerst een paar maanden hulp gehad van een psycholoog. Daarna volgde ik de speciale rijtraining, omdat ik gewoon de weg niet meer op durfde. Mijn instructeur was fantastisch. Hij was heel rustig, begreep me goed en is de hele middag met mij bezig geweest. Daarnaast gaf hij mij tips die me enorm hebben geholpen. 

  1. Zet je wielen altijd in de rechtuitstand als je voorsorteert. Rijdt iemand je aan? Dan rijd je rechtdoor in plaats van de andere weghelft op. 
  2. Hij heeft me geleerd hoe ik mijn spiegels nog beter instel. Zo heb ik meer overzicht áchter en naast mij – dat geeft me rust. Ook belangrijk: de positie van je handen op het stuur.
  3. Tempo en timing is alles in het verkeer. Je weet het wel, maar je vergeet het soms. Rem bijvoorbeeld langzaam af bij een rotonde. Zo heb je meer tijd om te kijken en hoef je eigenlijk niet te stoppen. Ook telde de instructeur hardop met me mee. Bij verkeerslichten bijvoorbeeld en om voldoende volgafstand te houden. 

Ik heb door de rijtraining echt mijn zelfvertrouwen teruggekregen. Ik ben met mijn instructeur zelfs naar de plek gereden van het ongeluk. Daar rij ik nog regelmatig, nu gewoon weer alleen. Zonder bibbers.”

Zelf de dekking van je autoverzekering bepalen?

Bij Aegon kan dat. Wel of geen pechhulp, een leenauto en voor welke soorten autoschade je je verzekert: je zit zelf aan het stuur van je verzekering. Zo kan je bij ons kiezen tussen 5 dekkingen. 

Fotocredits: VVCR-Prodrive

Doe de Verzekering Fit-Check!

Een kindje, verhuizen of nieuwe spullen? Veranderingen horen bij het leven. Je wilt er wel op voorbereid zijn. Check daarom of je woonverzekeringen nog up-to-date zijn. Dat kan met onze Verzekering Fit-Check. Wie vooruitdenkt, laat zich niet verrassen!

Bekijk de Verzekering Fit-Check

Amke Durville,
Communicatiespecialist
Geldzaken en verzekeringen: vaak lastige en taaie stof. Als communicatiespecialist help ik graag om juist die ingewikkelde teksten begrijpelijk te maken.