Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Vliegen met een baby? 6 tips!

vliegen met baby
Blog Verzekeren Vliegen met een baby? 6 tips!
25-07-2019

Veel ouders zien er als een berg tegenop: op vliegreis met een baby. Toch kan het hartstikke goed gaan. Zéker met de juiste voorbereiding. We kunnen je niet beloven dat deze tips huilbuien voorkomen. Maar de vlucht wordt er wel makkelijker door!

1. Neem de juiste spullen mee

Als je met een baby op pad gaat, sleep je sowieso heel wat mee. En dat is zéker zo als je met je baby op vliegreis gaat! Een korte lijst met must-haves:

 • Paspoort voor je kleintje (vraag deze ruim op tijd aan!)
 • Luiers, luierdoekjes en zakjes om vieze luiers in te doen
 • Verschoonmatje
 • Spuugdoekjes
 • Speentje
 • Extra kleding in verband met ongelukjes - ook voor jezelf!
 • Vestje, want het kan erg koud zijn aan boord
 • Speelgoed 
 • Dekentje
 • Babyvoeding: hiervan mag je meer dan 100 ml meenemen. Het vliegpersoneel warmt dit graag voor je op
 • Bordje, lepel, slabbetje
 • Drinkbeker en/of fles
 • Draagzak of draagdoek: erg handig op het vliegveld, bij in- en uitstappen én tijdens huilmomentjes

2. Check de regels van de vliegmaatschappij

Vaak mag je extra (hand)bagage meenemen voor je kindje. Ook mag een opklapbare buggy meestal mee tot aan de gate. En soms kun je van tevoren een speciaal bedje voor je baby reserveren. Maar de regels verschillen per vliegmaatschappij. Vooraf even checken dus!

3. Zorg dat je baby lekker kan slapen aan boord

Je las het bij tip 2 al: in sommige gevallen kun je een speciaal bedje voor je baby aanvragen. Dit ‘bassinet’ zit vast aan de muur. Geen bedje aan boord? Dan is een draagdoek of –zak erg handig. Jouw baby ligt lekker bij jou te snurken, en jij hebt je handen vrij. Voor lange vluchten is het prettig om een nachtvlucht te boeken. Dan slaapt je kleintje (hopelijk) een groot gedeelte van de reis.

4. Verlaag de druk op de oortjes

Voed je baby tijdens het opstijgen en dalen. Dat vermindert de druk op de oortjes. Vraag het personeel op tijd om warm water voor een fles. Je mag zelf niet meer dan 100 ml gekookt water meenemen. Wil je baby niet drinken? Geef dan een speentje. Je kunt verder nog vóór het opstijgen en dalen zoutoplossing in het neusje druppelen. Ook dat verlaagt de druk op de oortjes. 

5. Maak je niet te druk over huilen

Baby’s huilen nu eenmaal, dat weet iedereen. Toch kun je je behoorlijk opgelaten voelen met een ontroostbaar kind in een vol vliegtuig. Hoe moeilijk het ook is, blijf vooral zelf rustig. Je kleintje voelt jouw spanning feilloos aan en raakt er nóg meer van overstuur. Sommige mensen geven hun directe buren een kleinigheidje en een briefje met excuses voor eventueel ongemak. Dat breekt het ijs.

6. Sluit een reisverzekering af

Voor verre reizen is dit een no brainer. Maar ook voor korte tripjes is het slim om een reisverzekering af te sluiten. Zéker als je met een baby op vakantie gaat. Baby’s hebben bijvoorbeeld nogal eens last van hun oortjes. Stel dat je kind op de vakantiebestemming een oorontsteking krijgt? Dan kun je je terugvlucht wel gedag zeggen. Goed om te weten: via MijnAegon voeg je heel gemakkelijk je kleintje toe aan je (doorlopende) reisverzekering.

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!