Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Verzekeren Vrijmarktvondsten: verzekerd of niet?

Vrijmarktvondsten: verzekerd of niet?

17-04-2018

Het is weer bijna tijd voor Koningsdag! Voor de een betekent dat de hele dag feesten. De ander staat liever voor dag en dauw op: tijd om de vrijmarkt af te struinen! Fietsen, gereedschap, spelcomputers of die éne zeldzame lp: je vindt het er allemaal. Maar een bonnetje? Dat krijg je vaak niet mee. Wat als jouw tweedehands schat beschadigd raakt of gestolen wordt?

Jouw verzekering vergoedt de vervangingswaarde

Geen paniek: tweedehands spullen vallen onder je inboedelverzekering. Als er iets met je aankoop gebeurt, dan vergoedt de verzekeraar de reparatie. En als repareren niet mogelijk is, krijg je de vervangingswaarde uitgekeerd. Dat is het bedrag dat nodig is om een vergelijkbaar artikel te kopen. Een ander tweedehands exemplaar, dus.

Een eerlijke vergoeding: 4 tips

Dat is natuurlijk fijn om te weten. Maar hoe bewijs je zonder bonnetje hoeveel jouw tweedehandsje waard was? Hierbij 4 tips!

1. Maak foto’s

Bij een beschadiging is vaak nog goed vast te stellen wat de waarde ongeveer geweest is. Bij diefstal gaat dat natuurlijk niet. Wat nu? Foto’s kunnen veel duidelijkheid geven. Maak dus direct na aankoop foto’s van je vrijmarktvondst.

 

2. Noteer het type- en serienummer

De waarde van bijvoorbeeld een camera verschilt per type. Het kan geen kwaad om het type- en serienummer op te schrijven. Dit geeft je verzekeraar extra informatie bovenop de foto’s. Zo is vast te stellen om welk product het precies gaat.

 

3. Bewaar je rekeningafschrift

Op de rommelmarkt betaal je natuurlijk contant. Maar koop je bijvoorbeeld een tweedehands camera op Marktplaats? Dan kun je je rekeningafschrift bewaren. Daarmee kun je aantonen hoeveel je voor je aankoop hebt betaald.

 

4. Laat je aankoop taxeren

Misschien heb je een prachtige aanvulling voor je verzameling gevonden. Vermoed je dat jouw nieuwste verovering een hoop geld waard is? Laat de waarde dan bepalen door een taxateur. Lees alles over taxeren van verzamelingen.

Meer weten?

Wil je precies weten wat verzekerd is, en wat niet? Bekijk de dekking van onze basis- en allrisk inboedelverzekering. Of neem contact op met een adviseur

 

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!