Mogen jouw medicijnen de douane door?

Je gaat op vakantie om tot rust te komen. Of om juist het avontuur op te zoeken. Maar je zit in elk geval níet te wachten op avonturen bij de douane. Dus gebruik je medicijnen? Check dan vooraf wat je moet regelen om ze mee te mogen nemen. Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij!

Image
Reizen Aegon

1. Onderzoek of jouw medicijnen onder de Opiumwet vallen

Sommige medicijnen vallen onder de zogenaamde Opiumwet. Dat betekent dat je ze niet zomaar mee op reis mag nemen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de volgende medicijnen:

  • Medicinale cannabis
  • Zware pijnstillers waar morfine in zit
  • Medicijnen voor ADHD, zoals Ritalin
  • Slaapmiddel waar Valium in zit

Het gaat om de werkzame stoffen die in het medicijn zitten. Vraag daarom bij je arts of apotheker na of jouw medicijnen onder de Opiumwet vallen. 

2. Regel een officiële verklaring

Wil je op reis met medicijnen die onder de Opiumwet vallen? Dan moet je een officiële verklaring regelen en meenemen op reis. Die heb je in twee verschillende soorten:

  • Reis je naar een Schengenland? Dan heb je een zogenaamde Schengenverklaring nodig. 
  • Reis je buiten het Schengengebied? Dan heb je mogelijk een Engelstalige medische verklaring nodig. Voor sommige landen moet je zo’n medische verklaring laten legaliseren. 

Welke verklaring je nodig hebt voor jouw vakantieland? Dat lees je op de website van het CAK.

3. Vraag een medisch paspoort aan

Het is verstandig om een medisch paspoort mee te nemen op reis. Die vraag je aan bij de apotheek of je huisarts. Hierin staat, in het Engels, welke medicijnen je gebruikt, waarvoor en hoeveel. Zo kan een arts in jouw vakantieland direct zien wat jouw situatie is. Let op: een medisch paspoort is geen officieel reisdocument of een officiële verklaring! 

4. Neem voldoende medicijnen mee

Als je op reis gaat, neem je natuurlijk voldoende medicijnen mee. Goed om te weten: kom je tekort en moet je ter plekke nieuwe medicijnen kopen? Dan worden die niet vergoed met je reisverzekering. Worden je medicijnen tijdens je vakantie gestolen? Dan gelden dezelfde voorwaarden als bij diefstal van gewone bagage. Check wel even of jouw vakantiebestemming binnen het dekkingsgebied van je reisverzekering valt. 

Author Image

Sanne Steensma

24 August 2022 08:06