Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

“Zo zit je te Rummikubben en 3 seconden later ren je voor je leven”

Brand
Blog Verzekeren Zo zit je te Rummikubben en 3 seconden later ren je voor je leven

Zo zit je te Rummikubben en 3 seconden later ren je voor je leven

07-10-2020

Daar stond Lonneke dan. Buiten in haar pyjama, te kijken naar de brandende caravan. Poef: alles weg. De caravan zelf, kleding, spullen… Lonneke vertelt wat er is gebeurd. 

Een brandende caravan. Klinkt eng… Vertel!

Lonneke: “Het was het einde van de zomer. Iets kouder, maar nog steeds lekker weer. Daarom ging ik nog een weekend kamperen met mijn ouders. In Nederland. Zij gingen hun nieuwe caravan testen. Het was al donker en we speelden een allerlaatste potje Rummikub. Ik zat met mijn ouders én hun bejaarde hond Risa in de caravan. Toen hoorden we ineens geraas, een fluitend geluid. Alsof er een harde wind opstak. Ook een tikkend geluid. Ik ging kijken en deed de caravandeur open. In een reflex trok ik die deur meteen weer dicht. Onze voortent stond in de fik! Buren riepen ons nu ook.”

Emmers, blusdekens of rrrrennen… Wat deden jullie toen?

“Ik kom uit een echte brandweerfamilie. Mijn vader is 45 jaar brandweerman geweest. Bevelvoerder. Hij weet álles van brand en de toestanden eromheen. Mijn moeder was beroepsbrandweer bij het ziekenhuis waar ze werkte. Het gekke was: we deden precies wat anderen ook doen in zo’n situatie. Als een kip zonder kop namen we actie. Mijn vader sprong naar buiten en probeerde de voortent van de caravan af te ritsen. Ik pakte de geschrokken, dove Risa op en rende zo met hond en al door de brandende voortent heen. Was wel gelukt, mét wat verschroeide haren. Toen stonden mijn vader en ik buiten. In het donker. In onze pyjama. Omringd door buren. Machteloos te kijken naar de brand.”
 

Lonneke

Lonneke: “Als brandweerfamilie keken we nu zelf machteloos naar ‘onze’ brand.”

Waar was je moeder?

“Nou, die was dus nog binnen ín de caravan. We riepen dat ze eruit moest komen. Het leek een eeuwigheid te duren, toch was het hooguit een minuut. Maar in die ene minuut stond de hele voortent in de fik én de caravan zelf. Mijn moeder sprong in de auto die ernaast stond. Zij had de tegenwoordigheid van geest om de autosleutel te zoeken. Ze reed meteen naar het begin van de camping, om de slagboom te openen met een tag. Vast voor de brandweer. Dat vond ik heel scherp. Ik had het te doen met mijn vader. Die probeerde nog de vlammenzee te blussen met een lullige, oude tuinslang. Hij had de middelen niet om te doen, wat hij normaal doet: als professional kalm de boel blussen. Hij stond nu letterlijk met zijn handen in zijn haar.” 

En kwam de brandweer snel ter plekke?

“Ja, binnen enkele minuten. Maar de brandweer kon eigenlijk niets meer doen. Alleen het onderstel van de caravan stond er nog. Een buurman had de fietsen weten te redden. Iemand anders de tuintafel. Ook zagen we nog rondslingerende Rummikubstenen. Dat was het. Heftig. Want de caravan was weliswaar nieuw, maar de spullen niet. Die hadden mijn ouders 45 jaar lang verzameld: campingservies, -glazen, -spelletjes… Je kent het wel. De campingbaas liet ons die nacht slapen in een huisje. Vooral mijn moeder was emotioneel. We weten niet hoe de brand is ontstaan. Kortsluiting waarschijnlijk.”

Wat was de schade en waren jullie goed verzekerd?

“De volgende dag zagen we de boel bij daglicht, één grote ravage. Toen begon het papierwerk. De caravan was echt nieuw, nieuw. Twee maanden oud. Mijn ouders had daarvoor net een speciale caravanverzekering afgesloten. Met allriskdekking. Zij kregen gelukkig het hele schadebedrag van € 26.000,- vergoed. Ook kregen ze een vergoeding voor hun spullen. Dat was puzzelen, want ze hadden bijvoorbeeld hun reis- en inboedelverzekering bij een andere verzekeraar. Niet handig bleek: ze moesten met meerdere partijen schakelen, en die verwezen naar elkaar.” 

“Je spullen zijn al snel meer waard dan je denkt. Zo was mijn autosleutel al € 400,- waard.”

Kreeg jij zelf nog iets terug voor jouw spullen?

"Zelf had ik een klein weekendtasje bij me. Ik dacht dat de waarde hooguit € 500,- was. Maar toen ging ik alles bij elkaar optellen en bonnetjes verzamelen. Alleen mijn autosleutel met startonderbreking bleek al € 400,- waard te zijn. Ook had ik net nieuwe kleren, zoals een jurk en jasje. Mijn portemonnee - met pasjes, rijbewijs en paspoort - was ook verbrand. Alles bij elkaar had ik € 3.000,- aan schade. Dit bedrag kreeg ik terug van mijn reisverzekering

Overigens, hebben we achteraf nog hard gelachen. Al jaren proberen we het bordspel Haas en de Schildpad kwijt te raken. Althans mijn broer, moeder en ik. Zo’n familiegrapje. Mijn vader is de enige die het een leuk spel vindt. Het ligt áltijd in de caravan. Ik dacht: yes, dat spel zijn we kwijt! Lag het thuis...”

Drie handige tips #Aegondenktvooruit

  1. Zet belangrijke telefoonnummers in je telefoon. Zoals het noodnummer van je verzekeraar. Gebeurt er iets tijdens je reis? Dan hoef je die gegevens niet eerst op te zoeken.
  2. Als je meerdere verzekeringen afsluit bij één verzekeraar, sluiten deze het beste op elkaar aan. Zo voorkom je dat een schade nergens is verzekerd. En bieden meerdere verzekeringen dekking voor je reisschade? Dat kan bijvoorbeeld zo zijn bij je reis- en inboedelverzekering. Bij Aegon kijken we dan naar de verzekering die de hoogste uitkering geeft. 
  3. Sla bonnetjes van spullen digitaal op. Vooral van grote dingen die veel waard zijn. Heb je schade? Dan kan je de bonnetjes snel terugvinden. Dat scheelt een hoop regelwerk.

Goed om te weten: hulpverlening is alleen verzekerd als je vertrekt naar een gebied met kleurcode groen of geel volgens de Nederlandse overheid. Lees meer over hoe het zit met corona en je reisverzekering

Amke Durville,
Communicatiespecialist
Geldzaken en verzekeringen: vaak lastige en taaie stof. Als communicatiespecialist help ik graag om juist die ingewikkelde teksten begrijpelijk te maken.