Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

4 slimme dingen om te weten voordat je een huis koopt

Blog Vooruitdenken 4 slimme dingen om te weten voordat je een huis koopt
29-07-2021

Yes! Je wil een huis kopen. Hartstikke leuk natuurlijk - maar voordat je er met volle vaart in duikt, is het slim om vooruit te denken waar mogelijk. Zeker met de huidige, hectische huizenmarkt. Met onze 4 vooruitdenk-weetjes kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan.  

1. Weet je woonwensen

Smaken kunnen verschillen. Ga je samen een huis kopen? Bespreek goed jullie woonwensen. Voor nu, én later. Wil de één rustig wonen en mag het van de ander wel een beetje bruisen? Sluit alvast compromissen. En ook in je eentje is het fijn om te bedenken wat je allemaal in de buurt wil hebben. Denk aan een supermarkt op loopafstand, of een sportschool misschien? En heb je wensen voor later die invloed hebben op de ligging of staat van je huis? Neem in ieder geval onze droomhuis-checklist mee wanneer je gaat bezichtigen, zodat je niets over het hoofd ziet.

Ook handig: check eventuele bouwplannen in de buurt. Voordat er na een jaar onverwachts een snelweg in je achtertuin ligt.

2. Weet wat je koopt

Een oud huis heeft z’n charme. Maar weet wel wat je te wachten staat. Veel gebreken zijn niet met het blote oog te zien, dus laat er altijd een expert op los vóór de koop. Tijdens een bouwkundige keuring bekijkt een onafhankelijk keuringsbedrijf het pand van top tot teen. Je krijgt daarna een overzichtelijk rapport waarin precies staat wat er aan het huis moet gebeuren. Én hoeveel geld eventuele reparaties zullen kosten. Dat is slim vooruitdenken!

3. Weet wat je kunt lenen

Iedereen heeft een ander budget. Bereken altijd je maximale hypotheek, bijvoorbeeld op de website van Vereniging Eigen Huis. Wil je nog scherper vooruitdenken? Schakel dan de hulp in van een hypotheekadviseur om een exacte berekening te maken. Dan weet je precies wat je maandelijkse lasten gaan zijn. Of wat een gepaste hypotheekvorm is voor jouw situatie. Een adviseur weet alle voor- en nadelen en kan je veel info en tips geven over geldverstrekkers. Meer hierover weten? Check vooruitdenken over hypotheken.

4. Weet wat je wil uitgeven

Een mooi huis is fijn, maar hou ook rekening met dingen zoals vakanties of uiteten. Je wil straks niet dat al je geld in je huis zit en je maandelijks niks overhoudt voor leuke dingen. Ook is het fijn om voorbereid te zijn op minder leuke uitgaven, als er bijvoorbeeld iets kapotgaat. Via deze handige BufferBerekenaar krijg je snel een idee van wat je opzij kunt zetten hiervoor. 

Heb je verbouwplannen? Check ook eens onze vooruitdenktips om achteraf hoge kosten te voorkomen. Want het komt nogal eens voor dat een verbouwing niet helemaal volgens plan verloopt. Dan kun je beter goed voorbereid zijn!

In de huidige huizenmarkt is spaargeld ook steeds belangrijker. Voor het kopen van een bestaand huis heb je al snel tussen de €5.000 en €10.000 aan eigen geld nodig. Want de zogenaamde ‘kosten koper’ zoals notaris- en advieskosten mag je niet meenemen in de hypotheek. Wil je verstandig kopen? Dan kun je beter niet maximaal lenen, omdat je een aantal dingen van je eigen geld móet betalen. Een hypotheekadviseur kan alles voor je uitrekenen. Heb je die nog niet? Je vindt er snel een op onze site!

Meer over een huis kopen

Een huis kopen is niet niets. Er komt heel veel regelwerk bij kijken en een goede voorbereiding is daarom heel belangrijk. Door nu slimme keuzes te maken, kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan. We vertellen je graag hoe je het beste vooruit kunt denken voor je verhuizing.

Alles over verhuizen 
 

Verhuizen

Een nieuw huis kopen?

Nieuw huis op het oog? Dat betekent dat er misschien spannende tijden gaan komen. Daar wil je je op voorbereiden. Je mogelijkheden voor straks beginnen namelijk met slimme keuzes nu. Graag denken we met je mee vooruit als het gaat om een nieuw huis kopen.

Alles over verhuizen
 

Leonie Rozemulder,
Redacteur
Ik ben Leonie en ik schrijf graag verhalen. Over.. nouja, over zo ongeveer alles. Bijvoorbeeld over geldzaken. Over welke keuzes je nú kunt maken voor later. Financieel vooruitdenken noemen we het hier. Lees je mee?