Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

In 6 stappen naar een relaxte verhuizing

Blog Vooruitdenken In 6 stappen naar een relaxte verhuizing
05-07-2021

Je gaat verhuizen. Leuk! De verhuisdag nadert en je hebt al een to do-lijst gemaakt, de eerste spullen gesorteerd en een goed verhuisteam bij elkaar gezocht. Maar wat nu? Vooruitdenken scheelt je een hoop stress op het moment suprême. Lees ons stappenplan en ga goed voorbereid aan de slag.

Stap 1. Maak een (financieel) verhuisplan

Bij verhuizen ben je vaak enorm druk bezig met alles regelen. Een verhuisplan biedt hulp. In dit plan zet je alles wat bij je verhuizing komt kijken. Van het regelen van verhuisdozen en het huren van een verhuiswagen tot het plannen van inpakavonden en klusweekenden. Welke spullen neem je mee, wat mag weg? Wie komt je helpen? Wie past op de kinderen? En waar gaat je huisdier naartoe? Maak ook een lijstje van familie, vrienden en instanties om in te lichten. Zo weet je zeker dat je niets vergeet.

Stap 2. Kijk of je verzekering nog past

Heb je al gekeken of je verzekeringen nog passen bij jou en je nieuwe huis? Misschien ga je samenwonen of juist op jezelf, van klein naar groot of andersom. Dit heeft soms gevolgen voor je verzekering. Doe de check, dan weet je direct of je niets over het hoofd ziet. Denk bijvoorbeeld aan het meeverhuizen van bestaande woon(huis)verzekeringen of het checken van je inboedelverzekering. Is de dekking nog voldoende? Ook voor dat nieuwe peperdure schilderij bijvoorbeeld? 

En hoe zit het eigenlijk met het verzekeren van je spullen op je oude én nieuwe adres tijdens je verhuizing? Bij Aegon werkt het zo: geef je door wanneer je verhuist? Dan zijn je spullen vanaf het moment dat je de sleutel hebt sowieso voor twee maanden verzekerd op zowel het oude als het nieuwe adres. Handig toch?

Stap 3. Geef alvast je nieuwe adres door

Geef je adreswijziging op tijd door aan vrienden, familie én verschillende instanties, zoals je bank, zorgverzekeraar, netwerkprovider en energieleverancier. Houd ook rekening met school, dokter, tandarts, werkgever, lopende abonnementen et cetera. En wist je dat de verhuisservice van PostNL automatisch je post doorstuurt? Weer een zorg minder.

Stap 4. Begin met een schone lei. Letterlijk en figuurlijk.

Inpakken en verhuizen is een intensieve klus. Maak het jezelf makkelijker en kijk eens kritisch naar wat je écht nog nodig hebt. Bij de kringloop zijn ze maar wat blij met jouw overbodige spullen. Oude apparaten kun je laten recyclen. Of verkoop alles via Marktplaats. Hou je weer wat geld over voor iets nieuws. 

Alle overbodige spullen de deur uit? Inpakken maar. Maak een lijstje met items van (emotionele) waarde en zet die alvast apart. Ga vervolgens georganiseerd te werk en vink kamer voor kamer af. In iedere kamer pak je spullen in die je niet direct meer nodig hebt. Geef de kamers een nummer en zet dat op de juiste dozen. Losgaan met kleurtjes mag ook. Als je maar weet wat straks waar hoort.  

Demonteer een dag van tevoren al zoveel mogelijk meubels en zet de dozen klaar. Breng je huisdier(en) en kind(eren) naar hun logeeradres. Ontdooi de koelkast en haal alvast de verhuiswagen op. De verhuisdag zelf bestaat uit inladen, schoonmaken en een laatste controle voor je de deur definitief achter je dichttrekt. Op naar je nieuwe huis!

Stap 5. Verbouwen? Plan vooruit

Ga je verbouwen? Een goede planning doet wonderen. Houd hierbij rekening met levertijden, afspraken met externe partijen en een logische klusvolgorde. Plan liever iets ruimer dan te krap en bedenk alvast wat je doet als de verbouwing uitloopt. Kun je bijvoorbeeld tijdelijk ergens logeren?

Stap 6. Check je belastingen

Heb je het afgelopen jaar je hypotheek overgesloten? Ook dan mag je de kosten hiervan aftrekken. Denk aan onder andere notariskosten, taxatiekosten, advies- en bemiddelingskosten en bouwrente. Zeker de moeite waard om even te checken bij de Belastingdienst.

Een goed begin...

… is het halve werk. Denk vooruit en plan alles rondom je verhuizing op tijd. Zo hoef je je dáár al geen zorgen meer over te maken. Kun je weer verder met dozen inpakken.

Meer over een huis kopen

Een huis kopen is niet niets. Er komt heel veel regelwerk bij kijken en een goede voorbereiding is daarom heel belangrijk. Door nu slimme keuzes te maken, kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan. We vertellen je graag hoe je het beste vooruit kunt denken voor je verhuizing.

Alles over verhuizen 
 

Verhuizen

Een nieuw huis kopen?

Nieuw huis op het oog? Dat betekent dat er misschien spannende tijden gaan komen. Daar wil je je op voorbereiden. Je mogelijkheden voor straks beginnen namelijk met slimme keuzes nu. Graag denken we met je mee vooruit als het gaat om een nieuw huis kopen.

Alles over verhuizen
 

Leonie Rozemulder,
Redacteur
Ik ben Leonie en ik schrijf graag verhalen. Over.. nouja, over zo ongeveer alles. Bijvoorbeeld over geldzaken. Over welke keuzes je nú kunt maken voor later. Financieel vooruitdenken noemen we het hier. Lees je mee?