Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

De winnende vooruitdenken-tip van Daniel Alonso

Blog Vooruitdenken De winnende vooruitdenken-tip van Daniel Alonso
18-08-2021

In onze laatste nieuwsbrief vroegen wij onze klanten om tips. Vooruitdenktips om precies te zijn. Handigheidjes waarmee je voorbereid bent op de toekomst. We kregen er heel wat binnen! Van budgettips voor ‘later leuker leven’ tot filosofische lifestyle adviezen. We kozen een aantal bijzondere inzendingen uit voor een uitgelicht verhaal. Dit is het verhaal van Daniel Alonso.

Over wie hebben we het?

  • Daniel Alonso, 41 jaar uit Etten-Leur.
  • Werkt als basisschoolleerkracht van groep 7. 
  • Woont samen met zijn vriendin en hun 1-jarige dochter in een koopwoning. 
  • Houdt van voetballen, hardlopen en draait regelmatig lekkere dansplaatjes op feesten. 
     

Waarom besloot je op de prijsvraag te reageren?

De sportieve Brabander verklaart direct dat hij nooit meedoet met prijsvragen. We zijn natuurlijk benieuwd waarom nu dan wel. Daniel steekt van wal: “Als ik aan Aegon denk dan is mijn referentie mijn hypotheek. Het gaat over geld en bankzaken. Niet iets waar ik een enorme passie voor voel ofzo”. En toch werd er iets geraakt, anders hadden we dit gesprek niet gehad. Daniel knikt instemmend en vervolgt: “Ik vroeg me af hoe belangrijk ik geld vind. Je kunt heel erg over geld nadenken en wensen en vooruitdenken. Maar als je niet gezond bent dan heb je niets aan geld”. Iets wat Daniel zelf ondervond toen het een aantal jaar geleden even niet zo lekker met hem ging. Alle perikelen rondom Corona deden hem opnieuw beseffen dat rijkdom in andere dingen dan geld zit.

De tip van Daniel Alonso

“Less is more. Denk minder in materialen maar investeer in jezelf en je relatie met naasten. Als je focus ligt op de mens i.p.v. materialisme of opbrengsten, zijn de liefde, gezondheid, het geluk en mooie herinneringen de grootste winst.”

Hoe is jouw tip tot stand gekomen?

Daniel vertelt dat hij is 2017 met een burn-out thuis kwam te zitten. “Ik was een ‘pleaser’ die met iedereen vrienden wilde zijn”. Wat anderen wilden en nodig hadden, was belangrijker dan wat hij zelf nodig had, legt hij uit. De combinatie van slepende, zware werkomstandigheden en een scheiding waren de spreekwoordelijke druppels die zijn fysieke en mentale emmer deden overlopen. Daniel denkt even na en zegt: “Ik werd gedwongen een balans op te maken. Ik moest egoïstischer worden, maar in een positieve zin: meer aan mezelf denken. Beter voor mezelf zorgen. Pas daarna kon ik voor anderen zorgen”. Hij lacht en zegt dat het niet voor niets is dat je in een vliegtuig eerst zelf je zuurstofmasker op moet zetten voor je dat bij een ander doet. Door in zijn lichaam en geest te investeren, vond hij rijkdom van een ander kaliber.

“Scheiden heeft me veel geleerd. Boosheid brengt je niets. Kracht komt uit vergeving”.

Welk verschil heeft dit jou gebracht?

Rust om te voelen, vertelt Daniel. “Zo heb ik nu een paar hechte vriendschappen in plaats van een enorme vriendengroep. Dat is een heel ander soort energie.” Zijn valkuil is doorslaan met denken en minder zijn gevoel volgen. Iets waar hij zich nu veel beter van bewust is. Volgens Daniel komt dit bewustzijn voor een deel uit zijn opvoeding. “Mijn moeder komt uit een gezin van 15 kinderen dat uitgegroeid is tot een unieke, zeer hechte en grote familie. Ze is opgegroeid met alles samendoen en samen delen. In die tijd was leven, overleven met weinig en dat is blijven hangen”, aldus Daniel. Zo leerde hij opnieuw blij te zijn met wat er wél is, in plaats van te focussen op wat er niet is. “Streven naar beter, groter of meer is niet altijd nodig. Daar ben ik me veel meer van bewust”, zegt de Brabander. “Wandelen, mooie luchten bekijken, dieren in het bos zien. Geluk in je omgeving vinden. Dat is ook rijkdom”.

Waar ben jij nu, op dit moment mee bezig, voor de toekomst?

Hij kijkt naar hun dochter en zegt ‘Met haar, zij is onze toekomst. En daar proberen we enorm van te genieten”. De vraag of ze vooruitgedacht hebben over de baby, beantwoord Daniel lachend. “Dat hebben we wel geprobeerd, maar je kunt je nooit helemaal op zo’n wervelwind voorbereiden”. Om goed op één lijn te zitten, bespreken Daniel en zijn partner hun wensen en behoeftes regelmatig. “Niet alleen wat we samen willen, als ouders en als stel, maar ook als individuen”, legt hij uit. “Dat moet passen. We checken om de zoveel tijd of we nog op de route zitten”. 

Qua werkvlak zit het vooruitdenken vooral in zichzelf ontwikkelen en uitdagen. “Werken in het onderwijs wordt vaak onderschat. Ook hierin is het belangrijk keuzes voor jezelf te durven maken, zonder daarbij de balans tussen werk en privé te verliezen”. Iets wat hij ook graag aan zijn leerlingen meegeeft. “Kinderen hebben het al druk genoeg tegenwoordig. Als ze nu leren dat ze ook mogen genieten, dan hebben ze daar in hun latere leven ook wat aan”.

Over later gesproken: heb je een pensioen geregeld?

Volgens Daniel is de oudedagsvoorziening in het onderwijs redelijk goed geregeld. Zijn partner zit ook in het onderwijs dus dat zit wel snor. Gedurende het gesprek komen er toch wat vragen bij Daniel omhoog. Zo is hij later begonnen met werken en vraagt hij zich af hoelang hij nog doormoet. En of eerder stoppen met werken een optie kan zijn. “Nu we een dochter hebben, ben ik wel benieuwd wat veranderingen op korte termijn voor ‘later’ doen. Zo werk ik 1 dag in de week minder, mijn vriendin 2 dagen. Ik heb nog niet goed uitgezocht welke invloed dit op ons pensioen heeft”, zegt Daniel. Het gaat op zijn vooruitdenken-lijstje. Samen met het checken van zijn hypotheek. “De rente is nu zo’n stuk lager dan toen we ons huis 3 jaar geleden kochten. Misschien valt daar nog wat voordeel te behalen. Bedankt voor de tip!”, zegt hij lachend.

Denk vooruit. Denk Aegon

Heb jij je pensioen of hypotheek wel eens onder de loep genomen? Wie vooruitdenkt, komt niet voor verrassingen te staan. Meer weten? Lees verhalen zoals dat van Daniel, handige tips en trics over verzekeringen en hypotheekzaken op Aegon.nl 

Vooruitdenken Aegon

Slimme keuzes voor straks

Het leven gaat álle kanten op. Ook financieel. Daar wil je je op voorbereiden. Je mogelijkheden voor straks beginnen namelijk met slimme keuzes nu. Of het nou gaat om je hypotheek, verzekeringen of pensioen. Wij noemen dat ‘vooruitdenken’.

Start met vooruitdenken

Lonneke van Oostveen
Lonneke van Oostveen,
Communicatiespecialist Hypotheken
Hypotheekzaken zijn ingewikkeld. Niemand gaat voor de lol een artikel over bereidstellingsprovisie lezen. Dat kan anders! Als communicatiespecialist duik ik met plezier in droge financiële informatie en vertaal dit naar leuke en vooral begrijpelijke teksten. (FYI: het is een provisie voor het verlengen van je offerte)