Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Elio & Maikel denken vooruit over geldzaken...

Blog Vooruitdenken Elio & Maikel denken vooruit over geldzaken
09-07-2021

In de reeks Echte liefde is... ontdekken we hoe koppels en families vooruitdenken over geldzaken aan de hand van een aantal vurige vragen. In deze editie zijn geliefden Elio en Maikel aan het woord. Splitten zij Elio’s studieschuld? En wie zou de carrière als eerste opgeven voor de kids?

Even voorstellen

Wie: Elio (31) en Maikel (37)
Wonen samen sinds: 10 jaar
Wonen nu samen in: Amsterdam
Leven van dag tot dag of vooruitdenkers? Van dag tot dag

Oké daar gaan we! Stel, 1 van jullie gaat solo op vakantie. Gaat dat van de gezamenlijke rekening?

Elio: “Nee hoor, die ander is er ook niet bij. Waarom zou die moeten kromliggen daarvoor?”

Maikel: “Nee, het is echt een persoonlijke keuze. Dus persoonlijk betalen dan.”

Kijk, dat begint al lekker eensgezind. Eens zien of dit ook geldt voor de studieschuld van Elio. Wie heeft de eer om die af te lossen?

Elio: “Hier hebben we het over gehad, haha! Over mijn studieschuld. Op een gegeven moment moet die natuurlijk wel afgelost worden...” 

Maikel: “Ja? En jij vindt dat ik maar moet meebetalen?”

Elio: “Nouja, jij had de mazzel dat je nog thuis kon wonen.” 

Maikel: “Ik heb tijdens mijn studie gewoon fulltime gewerkt. Dus ik heb geen studieschuld. Het voelt wel een beetje krom om dan aan die van jou mee te moeten betalen.” 

Elio – even stil, dan: “Het is een beladen vraag... als mijn potje leeg is, dan moet het toch uit een ander potje komen. Tja... en dat is dan jouw potje haha.”

Je hébt dus wel een potje. Goed vooruitgedacht, Elio! Snel naar de volgende vraag: 1 van jullie erft een miljoen. Wordt de buit gedeeld?

Elio zucht: “Oef... da’s niet zo heel veel, een miljoen” – beide lachen, dan Maikel: “Ik vind dat degene die het erft in eerste instantie aan zet is om z’n mening te geven over hoe we dat geld samen gaan besteden.”

Elio: “Ik denk dat we dat dan gewoon in het huishouden zouden stoppen zodat we geen vaste lasten meer hebben. Ik zou niet meteen zeggen van nou, ik ga niet meer werken ofzo.”

Maikel: “Nee, ik denk als je je maandlasten zo erg omlaag brengt, dan heb je daar de rest van je leven voordeel van.” Elio: “Daar ben ik het mee eens.”

Helemaal op 1 lijn weer jullie! Maareh, over stoppen met werken... Zou je minder gaan werken als jullie een kindje krijgen?

Beiden: “Ohhh...” – dan Maikel: “Ik denk dat voor ons beiden geldt: als we onze carrière opgeven, dan kunnen we een kind helemaal niet betalen.”

Elio: “Nee, maar je kiest voor een kind krijgen waardoor 1 van de 2 dus echt wel – nou, volledig vóór moet gaan. Dan zou ik dat wel doen.”

Maikel: “Maar in ons vorige huis wou je een kledingkast al niet opgeven voor een kind...”

Elio: “Nee, ik heb altijd wel gezegd: voordat we gaan beginnen aan kinderen wil ik niet moeten inboeten voor het leven dat ik nu heb” – zet een stemmetje op – “zo van nou, ik kan deze broek niet kopen want ik heb een kind. Daar moet je wel echt financiële ruimte voor maken, voordat je eraan begint.” – even stil, dan: “Het is geen harde nee...”

Maikel: “Maar ook geen jeej, haha!” Elio: “Ja precies, haha. Maar ook geen duidelijke ja.”

Nou, daar komen jullie tegen die tijd vast wel uit. Laatste vraag: stel, 1 van jullie gaat vreemd. Wie gaat het huis uit?

Elio: “Nou, het een zegt niet per se het ander natuurlijk. Dat het ook meteen nodig is.”

Maikel: “Ja, maar als het gebeurt dan weet ik zeker dat ik niet wegga. Dus daarom heb ik voor jou gekozen, haha! Maar eigenlijk vond ik het niet goed om te kiezen.”

Elio: “In het huis waar we nu wonen kan misschien de een boven wonen en de ander beneden?”

Maikel: “In mijn vorige relatie hadden we afgesproken dat degene met het hoogste inkomen bleef, want die kon dat huis alleen betalen.”

Elio: “Alleen nu kunnen we het allebei niet alleen betalen!” – beide lachen – 

Nou, dan is de keuze snel gemaakt: beiden verkassen dus! Maar laten we om de sfeer erin te houden nog niet zó ver vooruitdenken. 

Bedankt voor jullie openhartigheid!

Vooruitdenken Aegon

Slimme keuzes voor straks

Het leven gaat álle kanten op. Ook financieel. Daar wil je je op voorbereiden. Je mogelijkheden voor straks beginnen namelijk met slimme keuzes nu. Of het nou gaat om je hypotheek, verzekeringen of pensioen. Wij noemen dat ‘vooruitdenken’.

Start met vooruitdenken

Leonie Rozemulder,
Redacteur
Ik ben Leonie en ik schrijf graag verhalen. Over.. nouja, over zo ongeveer alles. Bijvoorbeeld over geldzaken. Over welke keuzes je nú kunt maken voor later. Financieel vooruitdenken noemen we het hier. Lees je mee?

Wat zouden jullie doen? Door financieel vooruit te denken sta je later minder vaak voor verrassingen. Check aegon.nl/vooruitdenken voor slimme vooruitdenk-tips, info en checklists. Je mogelijkheden voor straks beginnen met slimme keuzes nu!