Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Hoe zorg ik dat mijn kind later goed met geld omgaat?

kind financieel slim vooruitdenken aegon
Blog Vooruitdenken Hoe zorg ik dat mijn kind later goed omgaat met geld?
16-03-2021

Je wilt je kind gelukkig zien. Koste wat het kost. Wat we vaak vergeten? Hoe belangrijk het is dat kids leren hoe financieel op éigen benen te staan. Financieel opvoeden voelt misschien als een verwegshow, maar dat is het niet. Denk vooruit en leer je kind van jongs af aan hoe met geld om te gaan. Zo pak je het slim aan:  

1. Start met zakgeld in contanten

Vanaf een jaar of 5 begin je normaal gesproken met zakgeld. Geef je kind contant geld als zakgeld. Door echte munten in je hand te hebben, worden geld én aantallen veel concreter. 10 muntjes van 10 cent maken een euro. Heel duidelijk. We betalen tegenwoordig vooral cashless, waardoor geld abstracter wordt. Dit maakt geld voor kinderen ingewikkelder.

2. Leer je kind sparen

Je wilt je kind meegeven dat geld een limiet heeft. Je kunt niet alles kopen wat je wilt. Leer kinderen daarom te sparen voor iets wat ze willen en hou je aan een bepaald budget qua zakgeld per week of maand. Geef je je kind bijvoorbeeld iedere week een euro? Hou je dan ook aan die euro per week. Als je kind vraagt om extra geld halverwege de week, geef dan niet toe. Zo leert je kind dat het handig is om vooruit te kijken en te sparen voor iets wat hij/zij graag wil.

3. Maak je kind weerbaar tegen reclames

Als ouder weet je hoe snel je kind verleid wordt door reclames. Op televisie, maar ook tijdens spelletjes op de tablet of in tijdschriften. Het Nibud zegt hierover: “Het is belangrijk dat kinderen de verschillende vormen van reclame leren herkennen en doorzien. Ze moeten hun geld uitgeven aan dingen die ze zélf leuk of belangrijk vinden. En het moet natuurlijk binnen hun budget passen.” Wat je kunt doen: kijk eens in de zoveel tijd mee met je kind tijdens het online spelen of kijken. Vraag tussen neus en lippen door naar de reclames. Wat ziet je kind, en weet hij of zij wat daarachter zit? Door in gesprek te gaan, laat je je kind zelf ontdekken dat hij of zij alert moet zijn. 

4. Leer je kind geldzaken organiseren

Hier vallen heel veel taakjes onder die kinderen prima vanaf een jaar of 10 kunnen oppakken. Denk aan inkomsten en uitgaven in kaart brengen, saldo monitoren en het bewaren en sparen van geld. Spelenderwijs leren? Dan hebben we nog tips voor geldspelletjes. Leer kleine kinderen dat ze geld niet moeten laten rondslingeren. Voor de middelbare school hebben kinderen vaak een pinpas nodig. Bijvoorbeeld om iets te kopen in de pauze. Leer je kind omgaan met de pinpas en laat zien hoe je het saldo regelmatig checkt. Meer hierover op de website van het Nibud.

5. Stimuleer een bijbaantje

Vanaf een bepaalde leeftijd kan je kind zijn eigen geld gaan verdienen. Een bijbaantje is de ideale manier. Oppassen, vakkenvullen of tomaten plukken. Naast het extra zakcentje wat het oplevert, leert je kind ook écht de waarde van geld kennen. Een nieuw Playstation spelletje? Daar werk je dus een maand voor. Zo denkt je puber nog wel een paar keer na voordat hij of zij roekeloos geld uitgeeft.

Extra: misschien zet dit je nog aan het denken…

40% van de mensen die aangeeft slecht met geldzaken te zijn, geeft aan dat dit komt door een verkeerd voorbeeld van ouders. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Aegon in 2018. Opvoeders die slecht omgaan met geld, beïnvloeden zo het financiële gedrag van hun kinderen op negatieve wijze. Zo leerde 20% van de mensen die nu slecht omgaan met geld niets over de gevolgen van geld lenen. Ook werd bij een derde een bijbaan niet gestimuleerd en kochten ouders alles wat hun kind wilde.

Vooruitdenken in het klein

Is je kindje nog onderweg en klinkt financieel opvoeden als een verwegshow? Voor je het weet is het zover en vraag je de pinpas van je kind aan. Toch snappen we dat je het stapje voor stapje aanpakt. Als je nog zwanger bent, is het een goed idee om je eerst met andere geldzaken bezig te houden. Welke? Check dit met onze Financiële Kraamlijst. Deze interactieve lijst vertelt je precies welke geldzaken je in welke maanden van je zwangerschap moet regelen.

Download de Financiele Kraamlijst

Vooruitdenken Aegon

Slimme keuzes voor straks

Het leven gaat álle kanten op. Ook financieel. Daar wil je je op voorbereiden. Je mogelijkheden voor straks beginnen namelijk met slimme keuzes nu. Of het nou gaat om je hypotheek, verzekeringen of pensioen. Wij noemen dat ‘vooruitdenken’.

Start met vooruitdenken

Leonie Rozemulder,
Redacteur
Ik ben Leonie en ik schrijf graag verhalen. Over.. nouja, over zo ongeveer alles. Bijvoorbeeld over geldzaken. Over welke keuzes je nú kunt maken voor later. Financieel vooruitdenken noemen we het hier. Lees je mee?