Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Nina & Nineke denken vooruit over geldzaken

Blog Vooruitdenken Nina & Nineke denken vooruit over geldzaken
29-07-2021

In de reeks Echte liefde is... ontdekken we hoe koppels en families vooruitdenken over geldzaken aan de hand van een aantal vurige vragen. In deze editie zijn moeder en dochter Nineke en Nina aan het woord. Gaat Nina hotelletje spelen als Nineke ooit hulpbehoevend wordt? En wat gebeurt er precies met de erfenis? 

Even voorstellen

Wie: Nina (17) en Nineke (50)
Wonen samen sinds: Geboorte Nina
Wonen in: Utrecht
Leven van dag tot dag of vooruitdenkers? Vooruitdenkers

Hoi dames! Stel, 1 kind doet qua zorg veel meer voor de ouders, verdient diegene meer van de erfenis na overlijden?

Nineke: “Nou, ik vind dat jullie wel evenveel moeten krijgen.”
Nina: “Ik zou het wel naar vinden als mijn broer gewoon niks doet en ik alles. En jij dan zegt tegen mijn broer: hier heb je gratis geld.”
Nineke: “Maar ik vind het ook niet zo prettig als ik het gevoel krijg van goh, ze doet alleen zo lief tegen mij om veel erfenis te krijgen...”

Logisch. We zijn nog wel benieuwd: is die erfenis bedoelt als buffer of mogen de kids het geld vrij besteden?

Nineke: “Nou ja, ik leef dan toch niet meer. Als ik er niet ben dan is het aan hen.”
Nina: “Waar ik het zelf aan zou uitbesteden is natuurlijk investeren. Gewoon financieel onafhankelijk zijn, dat vind ik heel belangrijk.”
Nineke: “Je moet voldoende hebben, maar ik vind het ook belangrijk dat je geniet. Aan de ene kant moet je eigen zekerheid inbouwen, maar aan de andere kant mag je zeker ook genieten als je iets extra’s hebt.”

Mooi gezegd, Nineke! En nu dan? Mag Nina ook zelf weten wat ze met het geld doet dat jij momenteel voor haar spaart?

Nineke: “Dan zou ik nee zeggen, want ik spaar voor haar met een bepaald doel.”
Nina: “Maar als je gewoon geld spaart, dan kan ik er mee doen wat ik wil.”
Nineke: “Nou, ik heb voor jouw studie gespaard dus dan wil ik ook hebben dat het daaraan wordt uitgegeven.”

Oké, oké. Daarin verschillen de meningen dus nog wat...

Nina: “Ik vind het best wel interessant, persoonlijke financiën.”
Nineke met trotse glimlach: “Ja, ik hoor allemaal wijze woorden, je hebt je er veel meer in verdiept dan dat ik had verwacht!”

Zeg dat wel! Dan kan ik de volgende denk ik wel raden: wat doen jullie met extra geld? Op de spaarrekening of beleggen?

Nina: “Nou ik weet het wel hoor!” – beiden lachen – “Ja dat was te verwachten. Jij bent natuurlijk van het sparen.”
Nineke: “Ik zeg sparen ja. Ik vind het gewoon prettig om te weten waar mijn geld is én blijft. Beleggen met die risico’s... het brengt ook weer stress mee.”

Duidelijk. Op naar de volgende. Stel: je hebt de ander geld geleend, maar die komt in de financiële problemen. Wat doe je dan?

Nina gniffelend: “Ik zou egoïstisch zijn haha! Ik zou het gewoon opeisen. Want als het jouw geld is, dan is het jouw geld. Acties hebben consequenties.” 
Nineke: “Nou, ik vind dat nogal pittig haha. Je zegt: acties hebben consequenties, maar mensen maken fouten en fouten zijn er om van te leren. En gezien we moeder en dochter zijn, zou ik toch wel een beetje gevoel erin stoppen.”

Nina: “Nou ja, het is niet zó dramatisch. Kijk, als het iemand z’n geld is, dan moet je het ook niet zien als jouw geld. Want in principe is dat het niet. Ik denk dat ik daar vooral heel rationeel in ben in plaats van emotioneel.”

Nineke: “Oké, stel dat jij bij mij geld hebt geleend en je kan het niet meer terugbetalen, dan zou ik wel betaalafspraken met je willen maken.” 

Dat klinkt als een fijne middenweg. Door naar de laatste: als Nineke hulpbehoevend wordt en niet meer zelfstandig kan wonen, neem jij haar dan in huis Nina?

Nina zonder twijfel: “JA! Natuurlijk, want ik vind het hartstikke gezellig.”
Nineke glimlachend: “Ja heerlijk, heel prettig. Fijn om door jou lekker vertroeteld te worden, graag!”

En is dat een kosteloze vertroeteling?

Nina: “Of je ook huur zou moeten betalen? Ik vind van wel, want je bent volwassen. En tja, je hebt ook gewoon een inkomen neem ik aan? Het is natuurlijk wel samen even sparren, van hoe gaan we dat doen. Maar het is niet lang-leve-de-lol hotelletje Nina.”

Nineke: “Oh, dat valt me nou van je tegen haha!”
Nina: “Ik hoop wel als het andersom is, dat ik geen huur hoef te betalen haha! Maar oké, dat is wel een beetje hypocriet...”

Nineke: “Haha dat had ik niet achter je gezocht, Nina!
Nina: “Nee? Tja, ik kan best wel hard zijn eigenlijk. Maar ik hou ook van compromissen hoor! We kijken wel gewoon naar de situatie. Het ligt er natuurlijk ook aan waardóór en dan kan je dat samen bespreken.”

Dát zijn nog eens wijze woorden om mee af te sluiten. Superleuk om jullie te spreken - en succes met alle compromissen die er nog gesloten gaan worden hè!

Wat zouden jullie doen? Door financieel vooruit te denken sta je later minder vaak voor verrassingen. Check aegon.nl/vooruitdenken voor slimme vooruitdenk-tips, info en checklists. Je mogelijkheden voor straks beginnen met slimme keuzes nu!

Vooruitdenken Aegon

Slimme keuzes voor straks

Het leven gaat álle kanten op. Ook financieel. Daar wil je je op voorbereiden. Je mogelijkheden voor straks beginnen namelijk met slimme keuzes nu. Of het nou gaat om je hypotheek, verzekeringen of pensioen. Wij noemen dat ‘vooruitdenken’.

Start met vooruitdenken

Leonie Rozemulder,
Redacteur
Ik ben Leonie en ik schrijf graag verhalen. Over.. nouja, over zo ongeveer alles. Bijvoorbeeld over geldzaken. Over welke keuzes je nú kunt maken voor later. Financieel vooruitdenken noemen we het hier. Lees je mee?