Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Samenwonen: zó regel je de geldzaken

Samenwonen Aegon
Blog Vooruitdenken Samenwonen: zó regel je de geldzaken
15-03-2021

Jullie gaan samenwonen. Leuk! De kans is groot dat jullie vooral vooruitdenken als het gaat om de inrichting. En minder vaak nadenken over geldzaken. Toch is het slim om nu alvast keuzes te maken samen, zodat je het ook financieel leuk houdt onder één dak. Vandaar een checklist.

1. Creëer in- en overzicht

Een goed begin is het halve werk. Óók als het de administratie betreft. Begin daarom met het opschrijven van jullie inkomsten en uitgaven. Bij uitgaven kun je denken aan de huur of hypotheek, boodschappen, verzekeringen en abonnementen. Voorbeelden van inkomsten zijn jullie salarissen, maar ook aan zorg- en huurtoeslag en kinderbijslag. Let bij toeslagen goed op: het is mogelijk dat als je gaat samenwonen je er géén recht meer op hebt. Dit kun je checken op de website van de Belastingdienst. Wil je geen inkomsten of uitgaven over het hoofd zien als je alles in kaart brengt? Gebruik het stappenplan van het Nibud.

2. Bepaal wie hoeveel betaalt

Heeft één van jullie een hoger inkomen dan de ander? Bespreek dan hoe jullie de kosten gaan verdelen, bijvoorbeeld naar draagkracht of fifty-fifty. Bij de verdeling is één ding erg belangrijk: dat jullie je prettig voelen bij de beslissing.

3. Open een gezamenlijke bank- en spaarrekening

Voor het ene stel is het een hele stap, het andere staat er nauwelijks bij stil: het openen van een gezamenlijke bank- en spaarrekening. Hoe het ook bij jullie voelt, handig is het zeker. Van de bankrekening kun je de vaste lasten betalen, zoals de huur of hypotheek, boodschappen, verzekeringen en abonnementen. Het is slim om dit zoveel mogelijk automatisch te laten doen. Zo voorkom je dat je iets per ongeluk niet betaalt. Ook is het verstandig om op een gezamenlijke spaarrekening een buffer op te bouwen voor als het even tegenzit.

4. Neem jullie verzekeringen onder de loep

Als je gaat samenwonen, is de kans groot dat je je verzekeringen moet aanpassen. Zoals:

 • Inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering
  Aparte inboedel- en opstalverzekeringen zijn niet meer nodig als jullie onder één dak wonen.
 • Aansprakelijkheidsverzekering
  Hebben jullie een aansprakelijkheidsverzekering? Dan kun je de ene opzeggen en bij de andere de dekking aanpassen naar een zogenaamde gezinsdekking.
 • Zorgverzekeringen
  Als jullie samenwonen, kunnen jullie misschien gebruikmaken van een collectieve zorgverzekering. Daarmee kun je flink wat besparen.
 • Overlijdensrisicoverzekering
  Met overlijdensrisicoverzekering ontvang je een vooraf afgesproken bedrag als jij of je lover overlijdt. Zo heb je een financieel vangnet als er een inkomen wegvalt. Zorg bij het afsluiten ervoor dat je dit kruislings doet. Jullie kunnen dan allebei op 1 polis verzekerd zijn. Hiermee voorkom het betalen van erfbelasting.
 • Nabestaandenpensioen
  Heb je een (werkgevers)pensioenregeling? Geef dan allebei aan je pensioenuitvoerder de naam van je partner door. Zo heeft de één recht op nabestaandenpensioen als de ander overlijdt.

5. Maak tijd voor het doornemen van de administratie

Hoogstwaarschijnlijk bekommert één van jullie zich het meest om met de administratie. Dit betekent niet dat de ander er nooit naar om hoeft te kijken. Jullie zijn samen verantwoordelijk. Neem daarom eens in de zoveel tijd de administratie door, bijvoorbeeld op een vast moment in de maand. Bespreek dan onder andere financiële mee- of tegenvallers, hoe het sparen gaat, of jullie willen besparen en wat jullie belangrijk vinden voor jullie financiële toekomst.

 

Hier begint het échte vooruitdenkwerk:

6. Bewaar belangrijke papieren en wachtwoorden op een goede plek

Je denkt er liever niet over na, maar als er iets met één van jullie gebeurt is het handig dat de ander bij de administratie kan. Berg belangrijke papieren dan ook goed en overzichtelijk op, bijvoorbeeld in een map of online. En wat denk je van alle wachtwoorden? Voor de meeste mensen zijn dat er tegenwoordig teveel om te onthouden. Lang leve de wachtwoordprogramma’s en -apps, zoals 1Password en KeePass

 

7. Maak afspraken voor het uit elkaar gaan

Je verwacht niet nu nog niet, en het overkomt jullie vast niet, maar er is altijd een kans dat je het als stel niet meer ziet zitten. Mocht dat moment komen, wil je het netjes geregeld hebben qua geldzaken. Hier wil je vooraf afspraken over maken.

Download de checklist

Ga jij binnenkort samenwonen met je geliefde? Of wonen jullie al onder één dak? En hoe zit het met de financiën? Je kunt natuurlijk alles op een grote hoop gooien, of je houdt de boel strikt gescheiden. Deze checklist loodst je er zónder financiële kleerscheuren doorheen. Bekijk snel de handige tips!

Download de Samenwonen checklist

Vooruitdenken Aegon

Slimme keuzes voor straks

Het leven gaat álle kanten op. Ook financieel. Daar wil je je op voorbereiden. Je mogelijkheden voor straks beginnen namelijk met slimme keuzes nu. Of het nou gaat om je hypotheek, verzekeringen of pensioen. Wij noemen dat ‘vooruitdenken’.

Start met vooruitdenken

Marise Sperling,
Redacteur
Of het nu gaat om hypotheken, beleggen, pensioen of verzekeringen: het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Maar het is wél fijn als alles goed geregeld is. Daarom help ik om moeilijke onderwerpen in begrijpelijke taal op te schrijven!