Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

"Van alles naar minder heeft mij een gelukkiger mens gemaakt"

Geld fit Maarten Aegon
Blog Vooruitdenken Van alles naar minder heeft mij een gelukkiger mens gemaakt
02-09-2021

Zakendoen zit Maarten Toonders niet alleen in het bloed. Het ís zijn bloed. Hij heeft een pracht van een cv, vol invloedrijke posities in het bedrijfsleven. Daarnaast is hij sinds 1997 succesvol ondernemer. Zijn glorieuze loopbaan verzekerde hem van comfortabel pensioen. Tot corona…

“Eigenlijk was Covid19 de spreekwoordelijke druppel”, vertelt Toonders, 60 jaar jong. “Mijn eigen onderneming - digitale dienstverlening in media monitoring en analyse – kreeg met vernieuwde wet- en regelgeving te maken. Hierdoor verloren we onverwachts, in korte tijd twee van onze grootste contracten”. Iets wat volgens de ondernemer een enorme klap voor de organisatie betekende. Toonders zette alles op alles om het concern te redden. Alle financiën gingen erdoor om de medewerkers hun loon uit te betalen. Tevergeefs: in 2020 besloot hij faillissement aan te vragen. Dit betekende het einde van zijn bedrijf.

Geen werk. Geen huis. Wat nu?

“Daar zit je dan met je goeie gedrag”, vertelt Toonders in een onverminderd positieve toon. Alles ging naar de schuldeisers. Gezien zijn leeftijd lagen de banen niet voor het oprapen. Hierdoor ontstond er onzekerheid over voldoende inkomen, en daarmee het behoud van hun koopwoning. Verkoop bleek onvermijdelijk. Volgens Toonders had hij geen idee of hij überhaupt iets aan de verkoop van de woning zou overhouden. De boel moest eerst verkocht worden, voor ze naar iets anders konden kijken. Dat maakte vooruitkijken onmogelijk. Uiteindelijk werkte de oververhitte huizenmarkt in hun voordeel. Hun oude woning werd niet onverdienstelijk verkocht. “Nu ben ik van nature een positief persoon, maar dat straaltje zonlicht deed in die periode een hoop goed”, zegt Toonders.

“In een onmogelijke situatie er toch iets van maken – daar heb ik zo’n lol in”

“Stilzitten is niets voor mij”

De geboren ondernemer maakte van zijn hobby zijn werk door bij zijn vaste golfclub als Caddiemaster – gastheer op een golfbaan - aan te slag te gaan. “Er moet toch brood op de plank komen”, lacht de vrolijke Brabander. Daarnaast gebruikt hij zijn zakelijke instinct en ondernemerscharisma als gastdocent op een VMBO. Daar krijgen leerlingen de fijne kneepjes van het online-entrepreneurschap door Toonders voorgeschoteld. Volgens hem is er niets mooiers dan te zien hoe hij jongeren enthousiast kan krijgen door ze toekomstperspectief te bieden. Volgens Toonders “heeft iedereen bepaalde talenten. Je moet ze alleen zien en willen gebruiken”.

Een ton is niets in deze woningmarkt

Na de verkoop van hun woning hadden Toonders en zijn vrouw Carolien een beperkt budget om mee te werken. Dat maakte het moeilijk een geschikte woning te vinden. En dat was nog niet het grootste probleem. Ondanks zijn succesvolle staat van dienst als klant en huiseigenaar, zagen hypotheekverstrekkers hem niet anders dan een failliete ondernemer. “Te weinig eigen geld, geen vaste aanstelling, kortom: zeer onaantrekkelijk voor een bank”, concludeert Toonders. Hij trok de stoute schoenen aan en nam contact op met Siebe Hiemstra, operationeel manager bij Aegon Beheer, die hem jaren geleden met zijn eerste hypotheek had geholpen. “Ik was al decennia een tevreden Aegon-klant en wilde dat graag voortzetten”, legt Toonders uit. En met succes…

“Vraag je af wat de echte waarde van het leven is. En durf dat te kiezen”.

‘Onmogelijk’ stond niet in het woordenboek

Erik Melsen, medewerker Acceptatie en Beheer is volgens Toonders een held. “Zonder overdrijven ging Erik echt ‘far en beyond’ om ons aan een hypotheek te helpen. Toen het ernaar uitzag dat we iets konden afsluiten, zijn we naar een klein huis gaan kijken”. Maar door de huizengekte was de verhouding in dat segment compleet zoek. Kleiner was duurder. Toonders legt uit dat ze lastige keuzes moesten maken. Maar ook dat Aegon zich daar zeer flexibel in opstelde. “We hadden ongeveer een maand de tijd voor de overdracht van ons oude huis zou plaatsvinden. Om in de huidige markt, en dat tijdsbestek een huis te vinden, de koop te sluiten én een hypotheek aan te vragen leek onmogelijk”, aldus Toonders. Maar niet volgens Siebe Hiemstra en Erik Melsen…

Maatwerk is mensenwerk

Erik gaf niet op en zette alles op alles voor zijn klant. “Omdat we in onze prijsklasse niets konden vinden, zijn we iets duurder gaan kijken. En zo vonden we onze huidige woning: iets boven budget, bouwkundig goed maar behoorlijk gedateerd. Niet ieders kopje thee zullen we maar zeggen”. En dat was juist het voordeel. Andere woningzoekenden lieten het huis links liggen omdat de afwerking nogal wat te wensen overliet. Dankzij de inzet van Erik kreeg het koppel een hypotheek met een stukje bouwdepot om te renoveren. Binnen een aantal dagen was het geregeld. “Ongelofelijk!”, vertelt Toonders, “Je wilt niet weten wat voor opluchting dat is. Hoe fijn het is dat een hypotheekverstrekker in oplossingen denkt. Aegon heeft er echt de schouders onder gezet om het beoogde resultaat te behalen”.

Lage kosten = vrijheid

Als Toonders vooruitdenkt aan de toekomst, ziet hij deze rooskleurig in. Hij legt uit dat vrijheid door lage kosten zijn strategie is geworden. “We kijken heel bewust naar wat we uitgeven en waaraan”. Duurzaamheid speelt daarin ook een rol. De verbeteringen aan het huis heeft hij ‘groen’ gedaan. “Wat dat betreft hadden we mazzel. Er lagen al zonnepanelen op het dak”. Het liefst had hij ook een warmtepomp laten installeren maar daar was geen budget voor. In plaats daarvan is het een nieuwe, superzuinige cv-ketel geworden. “Als er weer meer financiële ruimte is in de toekomst, kijken we wel weer verder”, vertelt Toonders.

“Een van de weinig luxe-dingen die we ons veroorloofd hebben, is de verhuizing uit handen geven. Maar ja, ik kan er niet gewoon bij gaan staan en kijken hoe anderen mijn spullen lopen te sjouwen. Dus ik hielp de verhuizers een handje mee. Dat viel in de smaak en na afloop werd mij gevraagd of ik niet af en toe wilde bijspringen? Dus dat doe ik er ook nog bij: oproep-verhuizer. Hartstikke leuk toch? “
 

Terugkijkend op de afgelopen twee jaar: hoe voelt de verandering?

Maarten en Carolien zijn dolgelukkig op hun nieuwe stek. Het enthousiasme spat ervan af zodra de Brabantse optimist antwoord geeft. “Heerlijk! Ik had niet verwacht dat er zoveel geluk uit zoveel drama kon komen”. Ondanks alles wil hij er het beste van maken. “Begrijp me niet verkeerd”, zegt de ondernemer, “het goede leven was heerlijk. Riant salaris, leuk leven, maar ook veel stress. Dit geeft me veel meer voldoening”. Toonders doelt op zijn werk als begeleider voor jongeren die op één of andere manier zijn vastgelopen. Dit doet hij al 15 jaar. Hij geeft ze perspectief en leert ze in kansen denken. Iets wat hem ook door deze periode heeft geholpen. 

Toonders: “Ik heb nu veel meer rust. En we hebben een huis om in thuis te komen. De menselijke aanpak van Aegon - in dit digitale tijdperk - heeft zoveel verschil gemaakt. ‘Maatwerk door meedenken’ noem ik het. Dat was voor ons het verschil tussen leven en overleven”.

Slimme keuzes voor straks

Denk je niet graag na over geld? Of maak je je zorgen om je geldzaken? Wat er ook speelt; het is fijn om je geldzaken op orde te hebben. Voor nu én in de toekomst. Doe de Geldfit-test van de Nederlandse Schuldhulproute. Deze helpt om nú slimme keuzes te maken voor een financieel gezonde toekomst. 

Doe de Geldfit-test

Lonneke van Oostveen
Lonneke van Oostveen,
Communicatiespecialist Hypotheken
Hypotheekzaken zijn ingewikkeld. Niemand gaat voor de lol een artikel over bereidstellingsprovisie lezen. Dat kan anders! Als communicatiespecialist duik ik met plezier in droge financiële informatie en vertaal dit naar leuke en vooral begrijpelijke teksten. (FYI: het is een provisie voor het verlengen van je offerte)

Doe de Geldfit-test

Samen met de Nederlandse Schuldhulproute helpen we jou om financieel fit te worden of te blijven. Hoe? Met een laagdrempelige manier om vooruit te denken voor je geldzaken. Doe de anonieme Geldfit-test en ontvang binnen 2 minuten een advies voor jouw persoonlijke situatie. Iedere slimme keuze die je nu maakt, helpt je verder in de toekomst. Ruim 600.000 vooruitdenkers gingen je voor.