Welk moment in jouw leven is het inlijsten waard? Nicky (28) en Tiemen (31) vertellen over hun fotomoment. De fotolijst van het stel staat in hun prachtige woonkamer. Ze hebben dit huis pas volledig gerenoveerd en toch denken ze al aan een volgend fotomoment. Maar waarom? 

Wie staan er in de fotolijst?

Hier staan Tiemen en Nicky. Het stel is ongeveer 3 jaar bij elkaar. Tiemen is opgegroeid in Bleiswijk, maar heeft daarna over de hele wereld gewoond. Van Parijs tot Cyprus. Nicky is opgegroeid in een klein dorpje aan de kust. Daar zou ze graag weer gaan wonen. In de buurt van haar ouders en grootouders. Ook woont ze dan weer in de buurt van haar vrienden, die allemaal langzaam weer terugtrekken naar hun geboorteplaats. Tiemen werkt als International Salesmanager en is vaak in het buitenland. Nicky is Eventmanager bij een internationaal accountantskantoor.

Waar staat de fotolijst?

Twee jaar geleden kocht Tiemen hun huis in Rotterdam-Noord. Een gesprek met een hypotheekadviseur wees uit dat Tiemen dit alleen kon kopen. Daar hebben ze dan ook voor gekozen. “We vonden het een goed idee om dit te doen. Een eerste huis samen, je weet maar nooit wat er gebeurt”, aldus Nicky. Ze woonden daarvoor samen in een appartementje op de Meent in Rotterdam. Dit is een drukke straat in hartje centrum, waar je veel geld betaalt voor wat je krijgt. Vandaar dat ze de hoge huur graag inruilden voor een koophuis iets buiten de stad. Nu staan ze samen gelukkig te zijn in hun prachtige woonkamer.

Wat staat er in jullie fotolijst?

Achter Nicky en Tiemen, zie je een jaren ‘30 woning. Openslaande deuren naar de achtertuin, mooie houten vloer. Glas-in-loodramen. Maar zo strak als het er nu uitziet, zo was het zeker niet bij aankoop. Na een lange zoektocht, zijn ze deze kluswoning tegengekomen. Ze hebben heel het huis gestript en zijn 3,5 maand bezig geweest met opbouwen. Het huis is nooit gekocht met de intentie om het snel door te verkopen voor de overwaarde. Toch zijn er nu verkoopplannen. Nu ze allebei thuiswerken is het huis toch wel iets te klein. En ze missen groen om zich heen. 

Waar zou de volgende fotolijst staan?

Nicky en Tiemen staan aan het begin van een nieuw avontuur. De volgende fotolijst staat in hun gedachten in een mooie woonkeuken met uitzicht op een tuin met veel groen. Wakker worden van het geluid van vogeltjes in plaats van het geluid van de buren. Gewoon een rustigere plek met meer ruimte. Voor Nicky staat dit huis in haar geboorteplaats. Voor Tiemen maakt het niet veel uit waar hij woont. Hij kan zich makkelijk aanpassen en settelen op plekken. Dat is hij gewend van voorheen.

Hebben jullie hier een plan voor?

“We hebben een gesprek gehad met een hypotheekadviseur. We weten dus wat we financieel kunnen en waar we staan. Dat maakt onze zoektocht naar een nieuw huis makkelijker. Ook weten we dat we dit huis samen kopen. Dat leek ons nu een slimme keuze voor later. De volgende stap is contact opnemen met een makelaarskantoor. Om te laten weten dat we op zoek zijn naar een huis. Met een aankoopmakelaar is dit wel makkelijker, dan ben je eerder op de hoogte van nieuwe huizen op de markt", aldus Nicky.

En denk je financieel al vooruit?

Nicky: “Zeker. We sparen nu alvast meer dan voorheen. Dit is omdat onze ervaring leert dat het lastig is om een huis te vinden. Omdat we serieuze interesse hebben in een nieuwe woning, is het makkelijker sparen. En stel er komt iets op ons pad, dan kun je met extra spaargeld toch je budget makkelijker iets verhogen. We verwachten wel dat het een klushuis gaat worden. Dan is het helemaal een goed idee om spaargeld achter de hand te hebben voor onvoorziene kosten.”

Heb je tips voor mensen in dezelfde situatie?

Een vooruitdenktip van deze huiseigenaren: “Laat altijd een keuringsrapport maken van je huis, voordat je het koopt. Zeker als je gaat voor een opknaphuis. Laat een rapport opmaken waar ze ook een jarenplan inzetten voor alles wat gedaan moet worden. Wij hebben er heel veel aan gehad.”     Een tweede tip: “Ga je, net als ons, voor die kluswoning? Doe dit dan alleen als je handig bent of handige mensen om je heen hebt. Of genoeg geld voor een aannemer. Ben je zelf handig en heb je er echt kijk op, dan kun je de klussen die je toch liever niet zelf doet gemakkelijk uitbesteden. Via online sites waar mensen hun werkzaamheden aanbieden bijvoorbeeld. Zo hebben wij het aangepakt.” 

Author Image

Leonie Rozemulder

18 March 2021 19:40