Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Wakker

31 oktober 2016

door Redactie | Aegon Blog

New York, de stad die geen slaap nodig heeft. Zo wakker dat de ambitie er door de lucht zindert en ideeën 24 uur per dag op straat liggen. Eenmaal daar wéét je het opeens. De vorige keer dat ik er was, werd ik gebeld door mijn huidige uitgever. Bij thuiskomst schreef ik in no-time een nieuwe roman, zo vervuld van inzichten was ik. 

Extra fris 

Het was weer tijd, vonden reisgenote E. en ik. Om al die nieuwe ideeën extra fris tot ons te laten komen, besloten we fietsen te huren. Dat deden we bij een Brooklynse fietsverhuurder met baard en flanellen overhemd. Hij reed twee gloednieuwe exemplaren voor, met bescheiden U-sloten. Toen ik vroeg of die afdoende waren (thuis gebruik ik een motorslot van een kilo of drie), zei hij dat zolang hij fietsen verhuurde, er nog nooit een was gestolen. Ach, fietsjatten is ook een oudhollands ambacht, dacht ik, niet iets Nieuw-Amsterdams. En weg reden we, op naar briljante inzichten en meer inspirerends.  

Echt niet 

Toen we de volgende ochtend het hotel uitliepen voor een tweede ronde fietsverrijking, was de plek waar we onze fietsen met hun U-slotjes geparkeerd hadden… leeg. 
Hartstikke leeg.
‘Zijn we daarvoor verzekerd?’ vroeg E.
‘We hebben toch een reisverzekering?’ zei ik. ‘Nou, we zijn op reis. Dus verzekerd.’ 
Vanaf het wankele bankje in de lobby belden we onze verzekeraars die allebei vlot vertelden dat de reisverzekering niet gold voor gehuurde zaken. 
‘Wist jij dat?’ vroegen we in stereo. 
Allebei schudden we nee.     
De creditcard dan? Die adverteert altijd hoe onbezorgd je de dag door kunt dartelen als je met hem betaalt. ‘Neeeeeee,’ riep de creditcardmaatschappij, zo onbezorgd was ook niet de bedoeling. ‘Gehuurd? Dan doen wij niks, hoor. Echt niet, haha.’ 

Talismannen

Toen we onze creditcard nog maar eens door de machine haalden (de verhuurder had zijn hand over zijn flanellen hemd gestreken en ons gematst), realiseerde ik me dat ik geen idee had waarvoor ik wel en niet verzekerd was. Ik had polissen voor auto-, opstal- en andere schade, maar beschouwde ze als talismannen tegen allerhande pech. Iedere maand betaalde ik premie voor een goed gevoel. En als er wat gebeurt, blijkt ‘dat zit wel goed’ helemaal niet in de polisvoorwaarden te staan.   

New York, de stad waar ideeën op straat liggen. De inzichten die ik dit keer meenam: 

  • 1.    Nooit je huurfiets voor je hotel laten staan met enkel een U-slotje. 
  • 2.    Als je dan verzekerd bent, zoek ook eens uit waarvoor precies. 
Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.

10 Reacties

Hoe naïef kun je zijn!
Hoe aardig kun je zijn!
Nou ja, naief... Het is uiteraard handig als je je even verdiept in de polisvoorwaarden, maar hoeveel mensen hadden dit geweten?
Wij Nederlanders zijn (over het algemeen) zeer goed verzekerd. Zelfs over verzekerd want sommige verzekeringen overlappen elkaar. Het probleem ligt vaak bij de verzekeringsmaatschappijen. Zij willen graag dat wij op tijd polissen betalen, maar hebben een hekel aan uitkeren. Met de ellenlange polisvoorwaarden, vol met kleine lettertjes is het voor een niet ingewijde niet meer te begrijpen. Normaal zou je zeggen, je fiets op slot, met zelfs 2 sloten, zou voldoende moeten zijn. Maar nee, het is voldoende als het je eigen fiets is. Is het een huurfiets, dan geld het niet. Wat is hier nu het verschil? Gekocht of gehuurd, allebei op slot, weg is toch weg?
Weet je dat de fietsverhuurder reservesleutels van de fiets heeft? Bovendien heb je hem verteld in welk hotel je zit en waar hij de fiets kan ophalen.
Achteraf praten is altijd makkelijker dan reageren en maatregelen nemen als je er mee begint. Zo ook hier. De man verzekert je dat er niets kan gebeuren. Hij is ervaringsdeskundig. Dat mag je aannemen. Ik had waarschijnlijk op een zelfde manier gereageerd. 
Maar.. Hoe kun je jezelf dan wel verzekeren tegen dit voorval..?
Vast 'meegenomen' door andere Nederlanders...?
GEHUURDE fiets meenemen naar je hotelkamer??
ooit al eens in NY geweest ? de portier zal je tegenhouden...die kamer is OOK gehuurd en je hebt niets te vertellen over extra,s zoals fietsstalling....en in de kleinere (lees goedkopere) hotels krijg je je fiets niet eens in de lift...