Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Wanneer is oversluiten van je hypotheek voordelig?

25 maart 2016

door Redactie | Aegon Blog

Neem af en toe je hypotheek eens onder de loep. Een kleine moeite die groot voordeel kan opleveren. Hoe pak je dat aan? Controleer of de hypotheekvorm die je jaren geleden hebt gekozen nog past bij je situatie nu. Kijk daarbij ook of je betere voorwaarden en een lagere hypotheekrente kunt krijgen. Oversluiten kan dan soms voordelig zijn, maar in veel gevallen ook niet.

 

Wanneer is oversluiten voordelig?

Je hypotheek oversluiten doe je niet zomaar. Vandaar dat wij je helpen met criteria, waarmee je kunt bepalen of besparen op je hypotheeklasten mogelijk is.

Je hypotheek is maximaal € 265.000,-.

Je bestaande hypotheek kun je onder voorwaarden omzetten naar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat levert dubbel voordeel op:

  • Lagere hypotheekrente 
  • Meer zekerheid: als je door onvoorziene omstandigheden de hypotheek niet meer kunt betalen, dan kan NHG de restschuld voldoen. Dit geldt alleen als de woning bij gedwongen verkoop te weinig oplevert.

Let erop dat oversluiten naar NHG samen gaat met de financiering van een verbouwing, onderhoud of de isolatie van je woning. Kijk op www.nhg.nl voor alle details en voorwaarden.

Je huidige hypotheekrente is hoger dan 6%

Is je hypotheekrente hoger dan de huidige rente voor een nieuwe hypotheek? Dan kan oversluiten ook aantrekkelijk zijn.

Je rentevast periode loopt af

Loopt je vaste rente af? Dan betaal je geen boeterente bij oversluiten. Een ideaal moment om met je hypotheek te shoppen.

Je hebt een flinke overwaarde en een tophypotheek

Met een tophypotheek heeft u eigenlijk een te hoge lening voor uw woning als onderpand. U betaalt hiervoor een rentetoeslag aan uw hypotheekverstrekker. Heeft u inmiddels een flinke overwaarde in uw woning opgebouwd? De rentetoeslag kan dan misschien vervallen. Informeer bij uw bank naar de mogelijkheden.

Wat kost oversluiten? 

Bij oversluiten sluit je een nieuwe hypotheek af waarmee je de oude hypotheek aflost. Hieraan zijn kosten verbonden. Denk aan boeterente, taxatiekosten, afsluitkosten en notariskosten. Zijn de besparingen groter dan de oversluitkosten? Overweeg dan je hypotheek om te zetten. Laat altijd eerst een hypotheekadviseur een berekening maken, voordat je een beslissing neemt.

Lees meer over hypotheek oversluiten naar Aegon. 

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.

1 Reacties

Na scheiding wil ik graag hypotheek € 308000,00 alleen op mijn naam zetten. Bruto jaar inkomen € 65000,00.