Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Rrrrollende euro’s: wat kost een kind?

17 november 2016

door Redactie | Aegon Blog

Pianoles, voetbal, kinderfeestjes, studeren… Bij de geboorte staan weinig ouders erbij stil wat een kind kost. Tel alle bedragen bij elkaar op en het loopt flink in de papieren. Heb jij je financiën goed geregeld als (aanstaande) ouder?

 

Meer dan 50.000 euro tot 12 jaar…

Heb je er wel eens over nagedacht wat een kind kost? Het klinkt als een rare vraag, maar het is goed om hierover na te denken als ouder. Want je gunt je zoon of dochter het beste, het állerbeste… Berekeningen tonen aan dat een kind tot het twaalfde jaar ongeveer 50.000 euro kost. Het gaat hierbij niet alleen om kleding, voedsel en speelgoed, maar ook om indirecte kosten voor het gebruik van gas, water en elektriciteit. De praktijk laat zien dat hoe meer een gezin verdient, hoe duurder het kind is. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) kost één kind gemiddeld 17% van het besteedbaar inkomen, twee kinderen 26%, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%.

 

Stel, jouw gezin heeft een besteedbaar inkomen van 2000 euro per maand. Dan zijn je kosten:

 

  Per maand Per jaar
Voor één kind € 340 (17%) € 4.080 
Voor twee kinderen € 520 (26%) € 6.240

 

… en dan gaan ze studeren

Dan komt de studieperiode. Ook dááraan hangt een flink prijskaartje. Een uitwonende student is volgens het Nibud maandelijks ongeveer 980 euro kwijt aan studieboeken, kleding en vaste lasten, zoals huisvesting. Dat betekent 11.760 euro per jaar. Een thuiswonende student maakt natuurlijk minder kosten. Je kunt dan rekenen op ongeveer 535 euro per maand. Dat is 6.420 euro per jaar.

 

Wat heb je geregeld als ouder?

Als je alle kosten voor een kind bij elkaar optelt, kom je op een flink bedrag. Het is dus belangrijk om je geldzaken goed te regelen. Is er bij jou een kleintje op komst? Denk dan niet alleen aan de babykamer, maar óók aan je geldzaken. Zo heeft Aegon een handige checklist om er zeker van te zijn dat je niets vergeet. Bijvoorbeeld of de verzekeringen up-to-date zijn en hoeveel kinderbijslag je krijgt. En heb je erover nagedacht wat er gebeurt als jij of je partner plotseling overlijdt als die kleine er is? Veel jonge ouders (76%) weten dat een onverwachts overlijden tot financiële onzekerheid kan leiden, toch hebben maar weinig iets geregeld (31%). Een Overlijdensrisicoverzekering biedt hiervoor een goed vangnet. Bij plotseling overlijden kan deze verzekering natuurlijk geen leed verzachten, maar wel de financiële gevolgen.

 

Meer weten?

Heb je nog vragen? Dan kun je een kosteloos Aandacht voor je gezin-gesprek aanvragen. Binnen een half uur loop je samen met een Aegon-medewerker op hoofdlijnen door je geldzaken.

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 40 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.