Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Rrrrollende euro’s: wat kost een kind?

15 februari 2018

doorRedactie | Aegon Blog

Pianoles, voetbal, kinderfeestjes, studeren… Bij de geboorte staan weinig ouders erbij stil wat een kind kost. Tel alle bedragen bij elkaar op en het loopt flink in de papieren. Heb jij je financiën goed geregeld als (aanstaande) ouder?

 

Meer dan 50.000 euro tot 12 jaar…

Enig idee wat een kind kost? Het klinkt als een rare vraag, maar het is goed om hierover na te denken als ouder. Want je gunt je zoon of dochter het állerbeste. Berekeningen tonen aan dat een kind tot het twaalfde jaar ongeveer 50.000 euro kost. Denk aan kleding, voedsel, speelgoed, maar óók het gebruik van gas, water en elektriciteit. De praktijk laat zien dat hoe meer een gezin verdient, hoe duurder het kind is. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) kost één kind gemiddeld 17% van het besteedbaar inkomen, twee kinderen 26%, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%.

 

 Per maandPer jaar
Voor één kind€ 340 (17%)€ 4.080 
Voor twee kinderen€ 520 (26%)€ 6.240

 

… en dan gaan ze studeren

Dan komt er de studieperiode, en ook dááraan hangt een flink prijskaartje. Een uitwonende student is volgens het Nibud maandelijks ongeveer 980 euro kwijt aan studieboeken, kleding en vaste lasten, zoals huisvesting. Dat betekent 11.760 euro per jaar. Een thuiswonende student maakt natuurlijk minder kosten. Je kunt dan rekenen op ongeveer 535 euro per maand. Dat is 6.420 euro per jaar.

 

Wat heb je geregeld als ouder?

Als je alle kosten voor een kind bij elkaar optelt, kom je op een flink bedrag. Het is dus belangrijk om je geldzaken goed te regelen. Óók als jij of je partner plotseling overlijdt... Veel jonge ouders (76%) weten dat een onverwachts overlijden tot financiële onzekerheid kan leiden, toch hebben maar weinig iets geregeld (31%). Een Overlijdensrisicoverzekering biedt een goed vangnet. Bij plotseling overlijden kan deze verzekering natuurlijk geen leed verzachten, maar wel de financiële gevolgen. Dan kunnen je kinderen gewoon het leven leiden dat je ze gunt. En heeft de achterblijvende partner geen geldzorgen.

Iedereen goed met geld

Nederlanders worden steeds meer zélf verantwoordelijk voor hun eigen financiële toekomst. Maar het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Veel mensen vinden het ingewikkeld of saai, en stellen het liever uit. Daarom gaat Aegon helpen. Dat doen we met handige tips, slimme weetjes én een test. In 5 minuten ontdek jij welk geldtype je bent en wat jouw valkuilen zijn. En natuurlijk krijg je concrete informatie die past bij jouw situatie. Zo maken we iedereen ‘goed met geld’!

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.