Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Zo voel je je weer veilig na een inbraak

14 november 2016

door Marlies Touburg, Webredacteur

Acht jaar was ik, toen er bij ons werd ingebroken. Ik zie nog de inhoud van onze lades leeggegooid over de vloer. De modderige voetafdrukken op de trap. Hartstikke eng natuurlijk. Later pas werd het me duidelijk hoe akelig het voor mijn ouders moet zijn geweest. Want ja, ook ‘grote mensen’ gaat zo’n inbraak niet in de koude kleren zitten.

Een verzekering tegen emotionele schade bestaat niet

Een inbraak is een ingrijpende gebeurtenis. Iemand is in je huis geweest. Heeft aan je spullen gezeten. Je kunt je daardoor nog lang na de inbraak onveilig voelen in je eigen huis. De schade aan je huis en spullen wordt vergoed door een inboedelverzekering. Maar een verzekering tegen emotionele schade bestaat helaas niet. Gelukkig zijn er wel tips waarmee jij je sneller weer veilig voelt in je eigen huis. 

Pas goed op jezelf

 • Besef dat angst, woede en machteloosheid allemaal heel normale reacties zijn na een inbraak. 
 • Hou zo veel mogelijk vast aan je normale dagelijkse ritme.
 • Je huis extra beveiligen kan een gevoel van rust geven. Bekijk hoe je inbraak kunt voorkomen.
 • Voor sommige mensen helpt het om het huis een flinke poetsbeurt te geven. Maar wacht wel tot de politie het sporenonderzoek heeft afgerond.
 • Het kan ook helpen om je interieur aan te passen: een ander kleurtje op de muur of een andere opstelling van je meubels bijvoorbeeld.
 • Zorg voor voldoende ontspanning en afleiding. Sporten, een flinke wandeling maken, naar muziek luisteren: iedereen ontspant op een andere manier.
 • Praat erover met vrienden of op het forum van Slachtofferhulp. Daar vind je lotgenoten en kun je ervaringen delen.
 • Loop niet te lang door met klachten als slapeloosheid en angst. Merk je na 4 tot 6 weken geen verbetering? Praat dan eens met je huisarts. 
 • Is de dader gepakt? Via Slachtoffer in Beeld kun je in contact met hem of haar komen. Bijvoorbeeld met een gesprek, een brief of via bemiddeling. Het kan opluchten de dader duidelijk te maken wat de inbraak met je heeft gedaan. En om vragen te stellen, zoals: ‘Waarom moest je ons hebben?’

Vergeet de kinderen niet

 • Ook voor kinderen is een inbraak een ingrijpende gebeurtenis. Neem hun gevoelens daarom serieus.
 • Pak zo snel mogelijk het normale ritme weer op.
 • Licht de school in over de inbraak. Het kan je kind helpen om er met de leerkracht over te praten.
 • Zet ’s avonds de slaapkamerdeur van je kind op een kier. Of zorg voor een nachtlampje.

Uiteindelijk komt het goed

Die inbraak vergeet ik nooit meer. De laden werden opgeruimd, de voetafdrukken werden weggepoetst. De verzekering vergoedde de schade. En na verloop van tijd voelde iedereen zich weer veilig. Maar een huis zonder extra sloten en dievenklauwen? Voor mij ondenkbaar!

 

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!

2 Reacties

Goed artikel! Bij ons (vader en 3 zonen) toendertijd 2x in anderhalf jaar tijd ingebroken in Spijkenisse en het doet echt wat met je. 's Avonds/'s Nachts stond ik bij elk geluidje met een honkbalknuppel beneden om de boel in de gaten te houden. Gelukkig neemt je gevoel van veiligheid door de aanpassingen en tijd wel weer toe, maar je blijft scherp.
Instructief, duidelijk, laagdrempelig en vriendelijk. Als de schade net zo wordt afgewikkeld als hier beschreven... dan zit ik goed bij AEGON! Tot nu toe twee keer schade gemeld in tig jaar, werd goed opgelost.