Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Over ons Maatschappij Van Schulden Naar Kansen Onze Partners Stichting BuurtBazen

Stichting BuurtBazen

Samen leven is samen doen. Met deze missie zet Stichting BuurtBazen zich in voor jongeren die meer betrokken kunnen worden bij zichzelf, wijken en buurten.

Geldgebrek is bij jongeren vaak het onderliggende probleem

In de contacten met de jongeren komen verschillende problemen naar voren. Het onderliggende probleem is vaak hetzelfde: een gebrek aan geld. Vooral jongeren met een niet westerse achtergrond kampen met schulden. Terwijl het hebben van schulden vaak een taboeonderwerp is.

De aanpak: Bûsebaas

Om jongeren financieel gezond te krijgen en te houden heeft stichting BuurtBazen Bûsebaas in het leven geroepen. Jongeren van 15 tot 18 jaar die wonen in de Leeuwarder wijken Heechterp, Vrijheidswijk of Bilgaard, leren in drie maanden omgaan met geld.

  • Maand 1 is de wervende en informerende fase. Hierin begint het gesprek met de jongeren op straat en worden de ouders of verzorgers betrokken.
  • Maand 2 wordt besteed aan twee workshops over de eigen financiën en online verleidingen.
  • Maand 3 is voor de zogenoemde werkveldverkenning. Hierin wordt de groep ontvangen door twee organisaties die vertellen over de praktijk.

De drie maanden worden over een jaar verspreid. Humanitas, de politie en hogescholen worden bij BûseBaas betrokken.

Het begint op straat

De meeste jongeren die de mensen van Stichting BuurtBazen helpen, komen zij tegen op straat. Bij de supermarkt, de voetbalkooi, de snackbar of gewoon op de hoek van de straat. Daar begint het project. Met de gesprekken met jongeren waarin ze vertellen waar ze gebrek aan hebben en wat de gevolgen zijn voor hun dagelijkse leven.

Stichting Buurtbazen en Van Schulden naar Kansen

Met Bûsebaas is Stichting Buurtbazen partner van het programma Van Schulden naar Kansen. In 2020 leren zij 30 tot 50 jongeren uit Leeuwarden om te gaan met geld. Stichting Buurtbazen maakt hierbij gebruik van het onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Aegon geeft daarnaast financiële ondersteuning.