Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Over ons Maatschappij Van Schulden Naar Kansen Onze Partners Wijs & Water

Wijs & Water

Vanuit de overtuiging dat geld een middel is om passies en levensdoelen te realiseren, kijkt Wijs & Water naar wat mensen gelukkig maakt.

Doen wat je wilt, in plaats van wat je moet

Het doel daarbij is het welzijn van kwetsbare burgers te verhogen. Zodat zij weer sterker worden en doen wat ze willen, in plaats van wat ze moeten. Wijs & Water gelooft erin dat mensen daardoor beter kunnen omgaan met financiële zorgen.

Bijzondere aanpak van Opdynpaad

Wijs & Water richt zich op het versterken van de zogenoemde autonomie: de zelfbeschikking. Wat wil ik, wat is mijn doel, hoe neem ik regie en hoe neem ik verantwoordelijkheid? Vragen die de motivatie vanuit de persoon vergroten. Dit leidt tot meer overzicht, inzicht en kennis van de eigen financiële zaken. Deze aanpak is in vijf gesprekken gegoten en heet Geluksproject Opdynpaad. Mensen uit de ‘krachtwijken’ van Leeuwarden die in armoede leven, schulden hebben of teveel geld uitgeven, kunnen hieraan deelnemen.

Vijf gesprekken

Met Opdynpaad weten deelnemers na vijf gesprekken wat er per maand aan geld binnenkomt en waar het aan wordt uitgegeven. Maar ook wat er nu en in de toekomst met het geld wel en niet mogelijk is. De gesprekken, met hun Engelstalige titels, in het kort:

  • Exploration: de uitgebreide kennismaking.
  • Vision: wat wil de deelnemer écht, waar wordt hij of zij gelukkig van?
  • Obstacles: wat weerhoudt de deelnemer hiervan, wat zijn de drempels?
  • Knowledge: wat heeft de deelnemer nodig, wat zijn de mogelijkheden, wat moet er worden gedaan en kan dat worden gepland?
  • Execution: maken van een stappenplan om het doel te bereiken

Wijs & Water en Van Schulden naar Kansen

Met Opdynpaad is Wijs & Water partner van het programma Van Schulden naar Kansen. In 2020 maken zij 60 mensen uit Leeuwarden bewust van het belang zelf regie te nemen over de financiële huishouding. Wijs & Water maakt hierbij gebruik van het onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Aegon geeft daarnaast financiële ondersteuning.