Het programma

Mensen helpen het beste uit hun leven te halen. Dát is waar wij voor staan. Maar voor veel mensen die leven in armoede is dit lastig. Onze inzet kan dan het verschil maken. Daarom heeft Aegon het programma Stap vooruit. Dit programma is er voor mensen die leven in armoede door (dreigende) schulden. Samen met lokale partners helpen wij deze mensen op weg naar een toekomst vol kansen en financiële weerbaarheid.

Stap vooruit is de opvolger van het programma ‘Van Schulden naar Kansen’ van Aegon en Nationale-Nederlanden. Het doel van dit programma was het vergroten van de financiële zelfredzaamheid. Daar hebben we ons de afgelopen zes jaar hard voor ingezet met verschillende initiatieven. Omdat we het belangrijk vinden dat onze inspanningen resultaten opleveren en mensen écht iets hebben aan de projecten die wij ondersteunen, deed het lectoraat Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een uniek vijfjarig onderzoek naar het Van Schulden naar Kansen-programma. Niet eerder is er zo lang en zo intensief onderzoek gedaan naar de zogeheten informele schuldhulpverlening in Nederland.

Uit dit onderzoek blijkt: onze hulp helpt! Ruim driekwart van de deelnemers gaf na afloop aan meer zelfvertrouwen te hebben én financieel zelfredzamer te zijn. Het onderzoek liet ook zien dat de hulp nóg beter kan. Dus, nu we weten wat werkt, gaan we natuurlijk door! 

De projecten waar Aegon met Stap vooruit samenwerkt, passen de lessen van vijf jaar Van Schulden naar Kansen toe. Meer weten over het onderzoek, de resultaten en aanbevelingen? Klik dan hier.  

Image
aegon stap vooruti programma

Ons doel: financiële weerbaarheid versterken

Met Stap vooruit helpt Aegon, samen met partners, mensen op weg naar een toekomst vol kansen en financiële weerbaarheid. Met vooral aandacht voor de steden Den Haag, Leeuwarden en Groningen. Want daar zijn onze kantoren gevestigd. In deze drie steden richten we ons op mensen met (zeer) lage inkomens en/of (dreigende) schulden.

Onze ambitie is groot. In 2022 gaan we lokaal 700 en landelijk nog eens 2000 mensen helpen. Een flinke klus, waar we alle hulp bij kunnen gebruiken. Daarom werken we graag samen met partnerorganisaties . En zetten we, daar waar het kan en past, het talent en de kennis van onze medewerkers in de lokale partnerorganisaties te ondersteunen.

Onze aanpak

We geloven dat financiële weerbaarheid leidt tot meer kansen in de toekomst en ervoor kan zorgen dat mensen op de korte en lange termijn hun beste leven kunnen leven.

Concreet doen wij dit door:

  • 14 partnerorganisaties te financieren voor de uitvoering van hun projecten. Deze projecten zijn gericht op het vergroten van financiële weerbaarheid van mensen die in armoede leven door (dreigende) schulden.  
  • Aegon-medewerkers de mogelijkheid te bieden zich in te zetten als vrijwilliger voor deze projecten. Inmiddels hebben al ruim 500 Aegon-medewerkers zich ingezet als vrijwilliger.
  • De effectiviteit van de projecten te versterken door onze partners een opleiding voor impactmeting en impactmanagement aan te bieden.

Meer weten over het Stap vooruit programma?

We vertellen je er graag meer over het Stap vooruit programma. Neem daarvoor contact op via stapvooruit@aegon.nl