Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Het onderzoek

Sinds 2008 maakt Stichting van Schulden naar Kansen, een initiatief van Nationale-Nederlanden, zich sterk voor het bevorderen van financiële zelfredzaamheid in Nederland. In 2016 startte Nationale-Nederlanden het programma Van Schulden naar Kansen (VSNK), waarna ook Aegon zich aansloot bij het doel om armoede door probleemschulden in Nederland terug te dringen.

Van Schulden naar Kansen: wat heeft het opgeleverd?

Het doel van het programma VSNK is het vergroten van de financiële zelfredzaamheid. Daar hebben we ons de afgelopen zes jaar hard voor ingezet met verschillende initiatieven. Natuurlijk willen we dat onze inspanningen resultaten opleveren. Zodat mensen ook écht iets hebben aan de projecten die wij ondersteunen. Daarom deed het lectoraat Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een uniek onderzoek naar het Van Schulden naar Kansen programma.

Met een mooi resultaat: 75% van de deelnemers geeft na afloop aan meer zelfvertrouwen te hebben en zijn financieel zelfredzamer te zijn.

En wat gaan we nu doen?

Nu we weten wat werkt, gaan we natuurlijk door! De projecten waarmee we in 2022 gaan samenwerken, gaan de lessen van vijf jaar Van Schulden naar Kansen toepassen. Vanaf dan heet het programma Stap vooruit. Meer weten over Stap vooruit? Klik dan hier

De bundel ‘Van Schulden naar Kansen: Weten Wat Werkt’

Tussen 2016 en 2020 onderzocht de Hogeschool van Amsterdam welke vormen van ondersteuning werken en wat het effect is van de door ons gesteunde projecten. Afgelopen jaar zijn alle resultaten geanalyseerd. De langverwachte uitkomsten en conclusies van dit onderzoek zijn verwerkt in de onderzoeksbundel  ‘Van Schulden naar Kansen: Weten Wat Werkt’. Deze bundel wordt op 25 november 2021 gepresenteerd tijdens het gelijknamige congres ‘Van Schulden naar Kansen: Weten Wat Werkt’. 

Meer weten over het onderzoek? Bekijk dan bovenstaande animatievideo of de infographic over het onderzoek, de conclusies en aanbevelingen.

Een inkijk in het onderzoek

Uiteraard is er uitvoerig onderzoek gedaan. In dit unieke onderzoek stonden een aantal vragen centraal. Bijvoorbeeld hoeveel huishoudens er met het programma bereikt zijn, in hoeverre de financiele zelfredzaamheid van huishoudens op korte- en lange termijn verbeterde en hoe de projecten zich gedurende het programma ontwikkelden. Inmiddels hebben we mooie conclusies en aanbevelingen. De belangrijkste lichten we hier onder uit. 

Resultaten

Alle resultaten bekijken? Dat kan in het uitgebreide onderzoeksboek.

Het doel van het aantal bereikte huishoudens meer dan behaald: 18.567
75% van de mensen krijgen meer zelfvertrouwen en zijn financieel zelfredzamer
Het effect van armoede- en schuldenprojecten het grootst bij doelgroepen met eenduidige kenmerken

Aanbevelingen 

Alle aanbevelingen bekijken? Dat kan in het uitgebreide onderzoeksboek.

Professionele schuldhulp
Meer focus aanbrengen in doelgroepen
Verbinding zoeken met projecten en organisaties die inkomen genereren
Versterking van projecten door meer programmatische sturing