Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Bereken het nettobedrag bij afkoop van uw lijfrenteverzekering

Particulier Beleggen Bereken het nettobedrag bij afkoop van uw lijfrenteverzekering

Wilt u stoppen met uw lijfrenteverzekering en de waarde op uw rekening ontvangen? Dan noemen we dat afkopen. Als u uw lijfrenteverzekering afkoopt, moet u belasting betalen. Het nettobedrag dat overblijft, kan daarom tegenvallen. Daarom vinden wij het belangrijk dat u eerst een berekening maakt voordat u een definitieve keuze maakt. Wij leggen u graag uit hoe u dit zelf kunt berekenen.

Aegon houdt belasting in als u afkoopt

Op de waarde van uw lijfrenteverzekering zijn wij verplicht belasting in te houden. Zo gaat er maximaal 52% belasting af. U ontvangt het restantbedrag op uw rekening. De belasting dragen wij af aan de Belastingdienst. Dit is een voorheffing op de uiteindelijk te betalen inkomstenbelasting.

Het is mogelijk dat u bij uw belastingaangifte nog moet bijbetalen aan de Belastingdienst

U betaalt aan de Belastingdienst inkomstenbelasting. De hoogte van de inkomstenbelasting is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Bij uw belastingaangifte brengt u de door ons ingehouden belasting hierop in mindering. Daarnaast betaalt u eventueel nog maximaal 20% revisierente omdat u de premie kon aftrekken van de inkomstenbelasting. Hierdoor had u belastingvoordeel. Als u de verzekering afkoopt, moet u een boete betalen. De Belastingdienst noemt dit revisierente.

Bereken zelf het nettobedrag dat u na belastingaangifte overhoudt bij afkopen

Om een goede keuze te kunnen maken voor afkopen of niet, kunt u zelf een berekening maken op een externe, beveiligde website van Visma. Dit is een voorlopige berekening. Pas na uw belastingaangifte berekent de Belastingdienst de definitieve belasting. U krijgt dan nog geld terug of u moet nog bijbetalen.

 

Bereken het nettobedrag dat u overhoudt

 

Heeft u niet de premies (volledig) afgetrokken?

Dan hoeft u over de niet afgetrokken premies geen belasting te betalen. De Belastingdienst noemt dit de saldomethode. De Belastingdienst berekent het bedrag waarover u geen belasting hoeft te betalen als volgt:

  • Premies die u vanaf 2001 tot 2010 niet heeft afgetrokken tellen volledig mee;
  • Premies die u vanaf 2010 niet heeft afgetrokken tellen mee tot maximaal € 2.269,- per jaar.

Vraag een verklaring aan bij de Belastingdienst

Heeft u de premie niet (volledig) van de belasting afgetrokken? Dan kunt u hiervoor een saldoverklaring bij de Belastingdienst opvragen

 

Wilt u uw lijfrenteverzekering afkopen?

Het is belangrijk dat u weet wat de gevolgen zijn. Lees meer over 'Wijzigen en gevolgen'.
Het stopzeten van uw lijfrenteverzekering geeft u aan ons door via Mijn Aegon, via de optie Mijn producten. U ontvangt van ons een voorstel met een akkoordverklaring of aanvraagformulier. Als wij deze ondertekend van u terug hebben, is de wijziging definitief.

 

Wilt u meer informatie?

Op de site van de Belastingdienst leest u ook veel over de belasting en de revisierente die u moet betalen als u een lijfrenteverzekering afkoopt.