Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Bereken het nettobedrag bij afkoop van uw lijfrenteverzekering

Wilt u stoppen met uw lijfrenteverzekering en de waarde op uw rekening ontvangen? Dan noemen we dat afkopen. Als u uw lijfrenteverzekering afkoopt, moet u belasting betalen. Het nettobedrag dat overblijft, kan daarom tegenvallen. Daarom vinden wij het belangrijk dat u eerst een berekening maakt voordat u een definitieve keuze maakt. Wij leggen u graag uit hoe u dit zelf kunt berekenen.

Aegon houdt belasting in als u afkoopt

Op de waarde van uw lijfrenteverzekering zijn wij verplicht belasting in te houden. Zo gaat er maximaal 52% belasting af. U ontvangt het restantbedrag op uw rekening. De belasting dragen wij af aan de Belastingdienst. Dit is een voorheffing op de uiteindelijk te betalen inkomstenbelasting.

Het is mogelijk dat u bij uw belastingaangifte nog moet bijbetalen aan de Belastingdienst

U betaalt aan de Belastingdienst inkomstenbelasting. De hoogte van de inkomstenbelasting is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Bij uw belastingaangifte brengt u de door ons ingehouden belasting hierop in mindering. Daarnaast betaalt u eventueel nog maximaal 20% revisierente omdat u de premie kon aftrekken van de inkomstenbelasting. Hierdoor had u belastingvoordeel. Als u de verzekering afkoopt, moet u een boete betalen. De Belastingdienst noemt dit revisierente.

Bereken zelf het nettobedrag dat u na belastingaangifte overhoudt bij afkopen

Om een goede keuze te kunnen maken voor afkopen of niet, kunt u zelf een berekening maken op een externe, beveiligde website van Raet. Dit is een voorlopige berekening. Pas na uw belastingaangifte berekent de Belastingdienst de definitieve belasting. U krijgt dan nog geld terug of u moet nog bijbetalen.

 

Bereken hier het nettobedrag dat u overhoudt

 

Heeft u niet de premies (volledig) afgetrokken?

Dan hoeft u over de niet afgetrokken premies geen belasting te betalen. De Belastingdienst noemt dit de saldomethode. De Belastingdienst berekent het bedrag waarover u geen belasting hoeft te betalen als volgt:

  • Premies die u vanaf 2001 tot 2010 niet heeft afgetrokken tellen volledig mee;
  • Premies die u vanaf 2010 niet heeft afgetrokken tellen mee tot maximaal € 2.269,- per jaar.

Vraag een verklaring aan bij de Belastingdienst

Heeft u de premie niet (volledig) van de belasting afgetrokken? Dan kunt u hiervoor een verklaring bij de Belastingdienst opvragen.

 

Wilt u uw lijfrenteverzekering afkopen?

Het is belangrijk dat u weet wat de gevolgen zijn. Lees hierover meer op onze pagina 'Wijzigen en gevolgen' en gebruik de oranje button ‘Keuzehulp bij stopzetten’.
Het stopzeten van uw lijfrenteverzekering geeft u door via Mijn Aegon. Dit regelt u via de optie 'Mijn producten'. U ontvangt van ons een voorstel met een akkoordverklaring of aanvraagformulier. Als wij deze ondertekend van u terug hebben, is de wijziging definitief. U kunt uw lijfrenteverzekering ook stopzetten via ons webformulier 'Wijziging levens- of beleggingsverzekering'.

 

Wilt u meer informatie?

Op de site van de Belastingdienst leest u ook veel over de belasting en de revisierente die u moet betalen als u een lijfrenteverzekering afkoopt.

Wilt u advies?

Neem dan contact op met uw adviseur.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen
Hoe kan ik het nettobedrag berekenen bij afkoop van mijn lijfrenteverzekering?
U kunt zelf een berekening maken zodat u een goede keuze kunt maken voor afkopen of niet
De gegevens die u nodig heeft om deze berekening te maken staan in de opgave van de afkoopbrief. Heeft u al een brief van ons gekregen? Dan kunt u de gegevens uit die brief gebruiken voor uw netto berekening.  
Bereken hier het netto bedrag dat u overhoudt.

Dit is een voorlopige berekening
Pas na uw belastingaangifte berekent de Belastingdienst de definitieve belasting. U krijgt dan nog geld terug of u moet nog bijbetalen. Meer informatie leest u op www.aegon.nl/netto-berekening. U kunt ook bij uw adviseur terecht voor meer informatie.
Staat uw vraag er niet tussen?