Veelgestelde vragen
Voordat we starten met beleggen willen wij zeker weten dat Aegon Beheerd Beleggen passend voor u is
Vanuit de wetgeving zijn wij verplicht om dit te toetsen. Wij doen dit met een aantal vragen. Aan de hand van de antwoorden op deze vragen bepalen wij uw persoonlijke beleggingsprofiel. Wij beleggen voor u volgens een door ons vastgesteld risicoprofiel dat hoort bij dit beleggingsprofiel. Daarom is het belangrijk dat u ons correcte en actuele informatie verstrekt.
Periodiek ontvangt u van ons het document ‘Belangrijke informatie beleggingsrekening’
Het is een wettelijke verplichting om dit aan u toe te sturen. In het document leest u hoe wij voor u beleggen. Als alles nog klopt hoeft u niets te doen. Is er iets veranderd in het beleggingsdoel, de risicohouding, uw persoonlijke situatie en/of financiële situatie? Dan geeft u dit aan ons door via de vragenlijst. Zo zorgen we ervoor dat er niet op een verkeerde manier wordt belegd. Meer informatie over hoe u een wijziging doorgeeft vindt u in de Veelgestelde vraag 'Hoe geef ik een wijziging door voor mijn Aegon Beheerd Beleggen, Aegon Beheerd Beleggen Lijfrente of Aegon Beheerd Beleggen Levensloop?'.
Zie voor meer informatie over de risico's pagina 27 tot en met 29 van de Informatiewijzer.
Deze informatie geldt voor Aegon Beheerd Beleggen, Aegon Beheerd Beleggen Lijfrente, Aegon Beheerd Beleggen Levensloop en Aegon Beheerd Beleggen Hypotheek.
U kunt uw stortingen bij belastingaangifte aftrekken van het inkomen in Box 1
Dit kan alleen als u daar de fiscale mogelijkheid toe heeft. Voor meer informatie over aftrekken van uw stortingen neemt u contact op met uw adviseur. U kunt ook contact opnemen met de belastingdienst.
Uiterlijk op 31 december van het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt plus 5 jaar moet u een uitkerende lijfrente hebben aangekocht
Meer informatie hierover vindt u in de Veelgestelde vraag ‘Wat zijn de (fiscale) regels bij Aegon Lijfrente Uitkeren?’ en op onze pagina Aegon Beheerd Beleggen Lijfrente.
U kunt uw lijfrente niet zomaar beëindigen
Doordat u een bedrag opbouwt met fiscaal voordeel, kunt u de rekening niet zomaar beëindigen. Beëindiging is vaak fiscaal nadelig. Heeft u een bedrag opgebouwd dat onder de bovengrens van een kleine lijfrente zit? Dan betaalt u 52% belasting als u uw lijfrente afkoopt. Zit u boven deze bovengrens, betaalt u ook nog 20% revisierente. Revisierente is een boeterente die u betaalt omdat u uw lijfrente afkoopt.
Deze regels gelden omdat op uw lijfrenteproduct bij Aegon het lijfrenteregime van 1 januari 2008 van toepassing is. Aegon Lijfrente Sparen en Aegon Beheerd Beleggen Lijfrente voldoen aan de voorwaarden in artikel 3.126a, lid 1 van de Wet inkomstenbelasting 2001.
Het Depositogarantiestelsel en het Beleggerscompensatiestelsel zijn van toepassing op Aegon Bank N.V.
U vindt alle informatie hierover op onze pagina Wat houdt het depositogarantiestelsel en het beleggerscompensatiestelsel in?
Bij Aegon Beheerd Beleggen heeft u te maken met vier soorten vergoedingen en kosten
Dit zijn twee vergoedingen voor Aegon Beheerd Beleggen, de fondskosten van de beleggingsfondsen waarin wij voor u beleggen en in- en uitstapkosten.
U betaalt onderstaande vergoedingen
Deze vergoedingen brengen we achteraf per kwartaal in rekening:
- een vaste servicevergoeding van €30,- (incl. btw) per beleggingsrekening per jaar
- een beheervergoeding van 0,35% (incl. btw) over het belegd vermogen per jaar
De vergoedingen worden afgeschreven van de transactierekening, hierdoor kunt u een negatief saldo zien. Dit lossen wij op door participaties uit uw portefeuille te verkopen. U ziet deze vergoedingen na inhouding bij uw transacties in Mijn Aegon.
De fondskosten zijn al verwerkt in de dagelijkse koers van de beleggingsfondsen
En zijn dus al van uw nettorendement afgetrokken. We laten de fondskosten wel apart zien in uw kwartaalrapportage. Zo heeft u inzicht in de totale kosten.
De kosten voor deze fondsen zijn respectievelijk 0,18% en 0,20%. Hoe hoog deze fondskosten daadwerkelijk voor u zijn, is afhankelijk van hoeveel er gemiddeld per jaar in de fondsen voor u is belegd.
Er zijn ook in- en uitstapkosten
Dit zijn kosten die de fondsbeheerder in rekening brengt bij u om beleggingen in het fonds te kopen of verkopen. Deze kosten worden verwerkt in de koers van de fondsen en betaalt u alleen als u stort of opneemt van uw beleggingsrekening.
- Als u geld stort, dan wordt dit volgens het beleggingsprofiel belegd. Er worden dan participaties in één of twee fondsen aangekocht. Dit noemen wij instappen in een fonds.
- Als u geld opneemt, dan worden er participaties verkocht. Dit noemen wij uitstappen uit een fonds.
Meer informatie over de vergoedingen, de fondskosten en de actuele fondsinformatie vindt u in de Informatiewijzer, op Uitleg of in- en uitstapkosten en www.aegon.nl/fondsen.
Deze informatie geldt voor Aegon Beheerd Beleggen, Aegon Beheerd Beleggen Lijfrente, Aegon Beheerd Beleggen Levensloop en Aegon Beheerd Beleggen Hypotheek.
Er wordt voor u belegd in twee fondsen
Voor uw Aegon Beheerd Beleggen, Aegon Beheerd Beleggen Lijfrente en Aegon Beheerd Beleggen Levensloop, beleggen onze experts in het Aegon Diversified Bond Fund II en het Aegon Diversified Equity Fund II. In Mijn Aegon ziet u voor welk bedrag u in de fondsen belegd.
De fondsen waarin wij beleggen hanteren een brede risicospreiding
Niemand kan de toekomst voorspellen. Daarom spreiden wij uw beleggingen. Elk risicoprofiel kent drie niveaus van risicospreiding:
Spreiding over beleggingscategorieën:
- zakelijke waarden
- vastrentende waarden
- liquide middelen
Spreiding binnen beleggingscategorieën:
- zakelijke waarden: aandelen, beursgenoteerd vastgoed en grondstoffen.
- vastrentende waarden: staatsobligaties, bedrijfsobligaties, high yield obligaties Europa, high yield obligaties Verenigde Staten, emerging market debt, asset backed securities
- liquide middelen: dat is uw geld wat op de Aegon Beheerd Beleggen rekening staat.
Spreiding over verschillende regio’s en sectoren binnen de beleggingscategorieën, zoals in:
- verschillende aandelen
- grondstoffen
- staatsobligaties
- high yield obligaties