Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Extra aflossen op uw hypotheek

Veelgestelde vragen

Kan ik maandelijks een bedrag aflossen op mijn hypotheek?
Het is mogelijk om maandelijks een bedrag af te lossen op de hypotheek
U kunt minimaal € 1.000,- per keer aflossen. Elke extra aflossing regelt u via Mijn Aegon. Hiervoor kunt u geen periodieke afschrijving of incasso gebruiken. Aflossen mag zo vaak als u wilt. Let hierbij wel op de vergoedingsvrije ruimte van 10% per jaar als u zonder aflossingskosten af wilt lossen. 

Meer informatie over boetevrij aflossen op uw hypotheek 

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.

Hoeveel mag ik extra aflossen op mijn hypotheek?
Per kalenderjaar mag u 10% aflossen van het oorspronkelijk geleende bedrag van elk leningdeel
Hierover betaal je geen aflossingskosten. Dit noemen wij de vergoedingsvrije ruimte. We kennen ook enkele vrijgestelde situaties waarbij u geen aflossingskosten hoeft te betalen. Meer informatie vindt u op onze pagina U wilt zonder extra kosten aflossen

U regelt zelf uw extra aflossing via Mijn Aegon
Via Mijn Aegon kunt u uw extra aflossing aan ons doorgeven. Selecteer de hypotheek in Mijn Aegon en kies in het 'Zelf regelen' menu rechts voor 'Extra aflossen'. 

Een adviseur helpt u de gevolgen van uw extra aflossing in beeld te brengen
Laat u goed informeren over de eventuele gevolgen van de extra aflossing. Uw adviseur kan u daarbij helpen. Heeft de extra aflossing eventuele (fiscale) gevolgen voor u dan nemen we telefonisch contact met u op. U kunt een onafhankelijke adviseur inschakelen of via een adviseur van Aegon:
  • Een adviseur via Aegon: Wilt u in contact komen met een adviseur van Aegon? Vraag een adviesgesprek aan via ons webformulier.
  • Een onafhankelijke adviseur: U kunt zelf een adviseur zoeken via onze webpagina Zoek een adviseur.

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.

In welke gevallen kan ik zonder aflossingskosten extra aflossen?

U kunt zonder kosten extra aflossen binnen de zogenaamde ‘vergoedingsvrije ruimte’. De vergoedingsvrije ruimte is per kalenderjaar 10% van de oorspronkelijke lening. Daarnaast hoeft u ook geen kosten te betalen als er sprake is van een ‘vrijgestelde situatie’. Dit zijn de meestvoorkomende vrijgestelde situaties:

  • u lost af op de einddatum van de rentevaste periode van het leningdeel;
  • u lost af op een leningdeel met variabele rente;
  • u lost af als u uw woning verkoopt;
  • u lost af en de vergelijkingsrente is hoger dan de contractrente voor het leningdeel. Hoe dat precies werkt, leest u in het voorbeeld hieronder.

Voorbeeld
De hypotheekrente van Ted is 5% en staat voor 10 jaar vast. Dit noemen wij de contractrente. Ted wil graag een deel van zijn lening extra aflossen. Wij kijken dan naar hoeveel jaar de rente op de hypotheek van Ted nog vaststaat. In dit voorbeeld staat de rente nog 5 jaar vast. Dat noemen we de resterende rentevaste periode. Wij bekijken vervolgens wat de actuele rente is voor een vergelijkbare hypotheek, met een rentevaste periode van 5 jaar. Dat noemen we de vergelijkingsrente. Is deze vergelijkingsrente hoger dan de contractrente? Dan kan Ted zonder kosten extra aflossen.

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.

Ik wil extra aflossen op mijn Spaarhypotheek. Heeft dat gevolgen voor mijn verzekering?

Een extra aflossing heeft gevolgen voor uw spaarhypotheekverzekering
Door extra af te lossen wordt uw hypotheekschuld lager. U spaarverzekering passen we dan ook aan. U mag namelijk niet meer sparen dan de hoogte van het hypotheekbedrag binnen de spaarhypotheek. Dit kan door het verlagen van de premie of door het inkorten van de looptijd van uw verzekering. Met het gespaarde geld lost u aan het einde van de looptijd uw spaarhypotheek af.

Een aanvraag regelt u via uw adviseur
Een wijziging op uw hypotheek heeft financiële gevolgen. Uw adviseur helpt u een bewuste keuze te maken. Bij wie kan ik terecht voor advies over mijn hypotheek? 

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.

Hoe kan het dat ik na een extra aflossing op mijn hypotheek nog hetzelfde betaal?
Wij redden het niet altijd om een extra aflossing te verwerken voor de eerstvolgende incasso
Extra aflossingen ontvangen na de 20e van de maand kunnen we niet op tijd verwerken voor de eerstvolgende incasso. In de notaspecificatie daar op volgend zijn uw maandlasten wel aangepast. Het teveel geïncasseerde geld verrekenen we in deze notaspecificatie automatisch met terugwerkende kracht.

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.