Skip to main content

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Search form

Uw huis staat ‘onder water’

Afwachten, extra aflossen of een andere hypotheek?

Door een terugval van de huizenprijzen kan de waarde van uw huis lager zijn dan uw lening. Als dat zo is, staat uw huis ‘onder water’. Blijft u in uw huis wonen en u betaalt iedere maand netjes uw hypotheeklasten? Dan is er niets aan de hand. Maar wilt u uw huis verkopen? Dan speelt het wel een grote rol. Want dan kunt u te maken krijgen met een restschuld. De hypotheekverstrekker moet dan toestemming geven voor de verkoop. 

U kunt uw restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek

Als klant van Aegon kunt u de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Hier zijn voorwaarden aan verbonden en die zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Neem vóór de verkoop contact op met uw adviseur. Uw hypotheekadviseur berekent wat in uw situatie mogelijk is.

Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor kwijtschelding van deze restschuld.

Manieren om uw restschuld te voorkomen

Los extra af op uw lening 

U lost eenmalig een flink bedrag af op uw lening. Dat kan bijvoorbeeld met uw spaargeld, met geld uit een erfenis of van een schenking. Hierdoor neemt uw lening af en betaalt u per maand minder rente. Houd wel rekening met eventuele aflossingskosten als u meer dan 10% van het oorspronkelijk geleende bedrag aflost. Lost u af op het moment dat uw vaste rentepercentage afloopt? Dan betaalt u bij Aegon geen aflossingskosten.  

Staat uw huis ‘onder water’? Dan mag u als Aegonklant tijdelijk zonder aflossingskosten aflossen tot aan de actuele WOZ-waarde van uw woning. Lees meer over (extra) aflossen en over meer aflossen zonder extra kosten.

Zet uw hypotheek om naar een andere hypotheekvorm

Heeft u nu (deels) een aflossingsvrije hypotheek? Dan kunt u deze omzetten naar een andere hypotheekvorm waarbij u wel aflost. Bijvoorbeeld naar een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bespreek dit met uw adviseur.

Stort een extra bedrag in uw (bank)spaarhypotheek

Heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan kunt u misschien beter extra geld storten in uw polis of op uw geblokkeerde bankrekening. Dit kan verstandiger zijn dan extra aflossen op uw lening. In deze producten ontvangt u immers een aantrekkelijke rentevergoeding op uw spaargeld. Extra geld storten kan echter niet onbeperkt. Bespreek dit met uw adviseur.

Spaar om later extra af te lossen

U spaart op een spaarrekening. Voordelen: U bepaalt zelf welk bedrag u inlegt, op welk moment en hoe vaak. Met de opgebouwde waarde lost u af wanneer het u uitkomt. Daarnaast behoudt u altijd de mogelijkheid om het geld voor andere zaken te gebruiken. Nadelen: u betaalt per persoon boven een spaarbedrag van € 25.000,- (2017)  inkomstenbelasting. En de lasten van uw hypotheekrente worden pas lager op het moment dat u uw spaargeld gebruikt om (een deel van) uw hypotheek af te lossen.

 Schenking van uw ouders

Jaarlijks mag u van uw ouders maximaal € 5.320,- (2017) belastingvrij ontvangen. Ben u tussen de 18 en 40 jaar? Dan mogen uw ouders dit bedrag eenmalig verhogen tot €100.000,- (2017). U moet dit bedrag dan wel gebruiken voor uw eigen woning of voor het extra aflossen van uw hypotheek. Meer hierover leest u op de website van de Belastingdienst.

Waar moet u rekening mee houden?

subhome header placeholder

Bespreek met uw hypotheekadviseur welke oplossing voor u het meest gunstig is. Dit is in elk geval belangrijk:

  • Hoe lang blijft u nog in uw huis wonen?

Als u van plan bent nog lang in uw huis te blijven wonen, lost het probleem zich misschien vanzelf op. De waarde van uw huis kan immers weer stijgen. 

  • Hoeveel geld kunt u missen?

Extra aflossen betekent ook een extra uitgave. Kunt u dat geld missen? U zult met uw adviseur een balans moeten vinden tussen extra aflossen en geld overhouden voor andere zaken.

  • Wat is de rentestand?

Als de spaarrente laag is en de hypotheekrente relatief hoog, kan het financieel aantrekkelijk zijn om extra af te lossen. U ontvangt dan immers minder rente op uw spaarrekening, dan wat u moet betalen voor uw lening. Is de situatie andersom? Dan kan het gunstiger zijn om juist te sparen. Bespreek met uw adviseur wat gunstig is voor u. 

Meer weten?

Bent u klant van Aegon en wilt u meer weten over uw persoonlijke situatie? Log dan in op Mijn Aegon

Laat u adviseren over de beste keuze

Goed advies is belangrijk. Beslissingen over wijzigingen in uw hypotheek zijn meestal voor een langere periode. Wilt u weten bij wie u terecht kunt voor advies? Bekijk dan de bespreekmogelijkheden. De kosten die u betaalt voor advies verschillen per adviseur. Vraag daarom vooraf naar de kosten. 

Bekijk nu de bespreekmogelijkheden

Chat met een medewerker

U kunt direct chatten met één van onze medewerkers.

Bel met een medewerker

Onze medewerkers helpen u graag met het beantwoorden van uw vragen.